2p

A kormánypárti szavazók nagyobb része így gondolja. A Medián egyébként biztos kormánypárti győzelmet jósol a választásra.

A hvg.hu tette közzé a Medián március végi felmérésének adatait. Ez alapján a kormánypártok biztos győzelemre számíthatnak a vasárnapi választáson, a Fidesz-KDNP listája a választani tudó szavazók körében 50-40 százalékra vezet az ellenzéki lista előtt. Az adatok alapján elvégzett mandátumbecslés szerint a jelenlegi kormánypártoknak 128, a közös ellenzéki lista pártjainak összesen 71 képviselője ülhetne be a megalakuló országgyűlésbe. Sem a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, sem a Mi Hazánk mozgalom nem érné el a parlamenti küszöböt, bár mindkét lista támogatása 4-4 százalékos a választani tudók körében.

Figyelemre méltó adat, hogy az ukrajnai háborúval kapcsolatban a kormánypárti szavazók körében többen (43 százaléknyian) értenek egyet azzal az állítással, hogy "Oroszország jogosan lépett fel, hogy megvédje az érdekeit és biztonságát", mint azzal, hogy "Oroszország súlyos és indokolatlan agressziót követett el" (utóbbival a Fidesz-KDNP lista szavazóinak csak 37 százaléka értett egyet).

Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója. Fotó: Bánkuti András
Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója. Fotó: Bánkuti András

Az ellenzéki közös lista szavazóinak körében 84-9 százalék tartja súlyos és indokolatlan agressziónak, hogy Oroszország lerohanta Ukrajnát, míg a teljes népességben is ez az álláspont az elterjedtebb, igaz csak 55-28 százalékos arányban.

A kutatás további adatai a hvg.hu-n olvashatók.

https://mfor.hu/cikkek/makro/nincsenek-rejtozkodo-szavazok-vagy-legalabbis-elenyeszo-az-aranyuk.html

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!