2p

Egyeztettek az ellenzéki összefogás vezetői a múlt héten, sok döntés született. A miniszterelnök-jelöltek után Tóth Bertalan és Ungár Péter következhet a listán, felpörgetik a kampányt is. Öt éven belül jöhet az euró, a Budapest-Belgrád vasútvonalat első körben csak felülvizsgálják majd.

A legmagasabb, pártelnöki szinten tárgyaltak múlt hétfőn és kedden az ellenzéki pártok arról, hogyan rendezzék az egymás, illetve a köztük és Márki-Zay Péter között fennálló vitákat, majd egyeztettek a közös miniszterelnök-jelölttel is – írta meg a Telex, a cikkben beszámolnak a legfontosabb döntésekről.

E találkozók eredménye lehetett, hogy Márki-Zay a múlt héten elengedte hetedik, saját frakcióra felállítására vonatkozó elképzeléseit, de azt a kiskaput nyitva hagyták, hogy győzelem esetén a miniszterelnök szervezhessen magának frakciót.

Előrelépések történtek a közös program ügyében is. Az euró bevezetésénél nagy vita volt, kössék-e időponthoz, és a közös döntés szerint azt ígéri az ellenzék majd, hogy öt éven belül bevezeti Magyarországon a közös európai fizetőeszközt. Az is eldőlt, hogy a Budapest-Belgrád vasútvonalnál a pártok és Márki-Zay Péter nem a projekt leállítását fogja ígérni, hanem a beruházás felülvizsgálatáról, és szükség esetén leállításáról fog beszélni. Maradtak még vitás kérdések: a Jobbik a melegházasság engedélyezését vétózta meg, de arról sem született még döntés, hogy Márki-Zay kérésének megfelelően kap-e befutó helyet a listán három roma politikus.

A közös listát egyébként sem sikerült véglegesíteni, de az első hét hely már eldőlt:

  1.     Márki Zay Péter (listavezető-miniszterelnök-jelölt)
  2.     Dobrev Klára, DK
  3.     Karácsony Gergely, Párbeszéd
  4.     Jakab Péter, Jobbik
  5.     Fekete-Győr András, Momentum

Tehát a listán előválasztási erősorrendben szerepelnek majd a miniszterelnök-jelöltek, őket pedig a hatodik helyen egy MSZP-s politikus (Tóth Bertalan), a hetedik helyen pedig egy LMP-s (Ungár Péter) követi majd.

A listát és a programot január végéig tervezik véglegesíteni, és ezután indulhat be az ellenzéki összefogás immár közös arculattal is rendelkező kampánya, de egy hárommillió példányban megjelenő kampányújságot már ezen a héten eljuttatnak a választókhoz országszerte.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!