5p

Gyurcsány szerint Dobrev Klárával győztek volna, bár kérdés, hogy le lehet-e egyáltalán győzni a Fideszt. A Momentumnál közleményt adtak ki, az MSZP-s politikusok pedig interjúkat adtak. Készülnek a következő megmérettetésre.

Miután vasárnap váratlanul súlyos vereséget szenvedett az ellenzéki összefogás a választásokon, sok szó esett az ellenzéki pártok vezetőinek felelősségéről, illetve arról, hogy mit kéne máshogy csinálni az ellenzéki oldalon ahhoz, hogy elmozdítható legyen az Orbán-kormány. A mai hírek alapján úgy tűnik, egyelőre több párt vezetése is arra jutott, hogy semmit.

Délelőtt Gyurcsány Ferenc tartott beszédet a párt politikai tanácskozásán. Ebben elismerte, hogy a vasárnapi vereség megrendítő volt.

„Az elmúlt 30 év legsúlyosabb vereségét szenvedte el az oldal. Az eredmény megrendítő. Nemcsak a politikusok, de vereséget szenvedett az eszmerendszer is, amelyet képviselnek. Az igény a szabadságra, európaiságra, az igény a polgári Magyarországra”

- jelentette ki, majd azokról az okokról beszélt, amelyek ehhez a helyzethez vezettek: az állam és a kormányzó pártok összefonódásáról, az anyagi források közti hatalmas különbségekről, a köznyilvánosság kormánypárti kisajátításáról.

Gyurcsány szerint Dobrev Klárával meglett volna. Fotó: DK
Gyurcsány szerint Dobrev Klárával meglett volna. Fotó: DK

Nem beszélt viszont arról, hogy ő esetleg személyesen is levon-e bizonyos konzekvenciákat a kudarcból.

„Zavaros hetek jönnek, ez kikerülhetetlen. Jönni fog a bunkósbot, jön egyik oldalról a kínos csend, másik oldalról a bűnbakképzés. Nem hiszem, hogy ilyen megrendítő vereség után ezt meg lehet úszni”

- vázolta a DK elnöke, majd arról beszélt, hogy ugyan dilemma, lehet-e egyáltalán győzni, „amíg hiszünk benne, csinálni kell”. Saját kérdését megválaszolva egyébként később azt is kijelentette:

„Dobrev Klárával győztünk volna.”

Szót ejtett arról a felvetésről, hogy az ellenzéki képviselők a választás körülményeivel szembeni tiltakozásképpen ne vegyék fel mandátumukat.

„Azok, akik azt mondják, ne vegyük fel a mandátumot, vagy vegyük fel, de ne éljünk ezzel vagy azzal a jogunkkal, azt mondják, hogy mondjunk le a fegyvereink egy részéről. Ha most lemondunk a fegyvereinkről, legközelebb még jobban megvernek. Lábhoz tett fegyverrel nem lehet küzdeni”

- válaszolta erre Gyurcsány Ferenc, aki a végén azért beszélt egy kicsit saját szerepéről is.

„ ’Gyurcsány’ már nem egy főnév, nem tulajdonnév, hanem egy jelző, egy magatartás. Egy viselkedést leíró jelző. Gyurcsánynak lenni egyet jelent a megölhetetlennel,a kitartással, a küzdelemmel” - mondta magáról a pártelnök.

„Az istennek nem akar elmenni, itt van és küzd és csinálja, húsz év óta itt van és még él, még nem pusztul el, és volt elég álnok, pimasz és szemtelen, hogy ahelyett, hogy eltűnt volna, még egy viszonylag sikeres pártot is szervezett”

- foglalta össze saját politikai szerepét Gyurcsány Ferenc, aki szerint a Fidesz Gyurcsányozása arra bizonyíték, hogy őt ellenfélnek tekinti a kormányzó párt.

A teljes beszéd is megtekinthető az alábbi videóra kattintva:

Fekete-Győr Andrást frakcióvezetőnek jelölik

A Momentum elnöksége közleményben jelentette be, hogy a párt korábbi elnökét és egyik alapítóját, Fekete-Győr Andrást jelöli frakcióvezetőnek. A tisztségről a párt országgyűlési képviselői döntenek holnap. Az először a parlamentbe bejutó Momentumé lesz 11 képviselővel a második legnagyobb ellenzéki frakció a DK után.

Fekete-Győr ezután a párt egyéniben mandátumot szerzett képviselőjével, Hadházy Ákossal kkzös sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a párt frakciója bojkottálni fogja az új országgyűlés alakuló ülését, amennyiben nem teljesülnek az alábbi feltételeik:

  1. Egy pártszövetség, vagyis a Fidesz–KDNP egyoldalúan ne változtathassa meg a választási törvényeket, az önkormányzatok hatásköréről és választásáról szóló jogszabályokat.
  2. A közmédia élére konszenzussal választanának vezetőket, a közmédia ténylegesen függetlenül és pártatlanul működjön.
  3. Az országgyűlési képviselőknek az állami szervek ellenőrzéshez szükséges jogosítványait állítsa helyre az Országgyűlés.
  4. Parlamenti kisebbség is kezdeményezhesse valódi, széles jogkörökkel rendelkező vizsgálóbizottságok felállítását.
  5. Vonják vissza a feleslegesen fenntartott veszélyhelyzeti jogrendet.

Az MSZP visszavágásra készül

Megszólalt két szocialista politikus is. Szekeres Imre korábbi honvédelmi miniszter egy rádióinterjúban beszélt a bukás okairól, majd az Index összefoglalója szerint elismerte, hogy „nehéz dolog lesz most ellenzékinek lenni”, de azt reméli, a sokk aktivitásba fog átfordulni.

„Az MSZP aktivistái körében megtapasztaltam, hogy egy-két nap letargia után nem fogják föladni, sőt azt látom bennük, hogy egyfajta jó értelemben vett visszavágásra készülnek. Okosan, lépésről lépésre kell csinálni és felhasználni a mostani tapasztalatokat”

- mondta Szekeres Imre.

Ujhelyi István, a párt európai parlamenti képviselője pedig a NER-média egyik lapjának, a Mandinernek adott interjút, és az azt végrehajtó sajtógépezet egyik fogaskerekének beszélt a kormánypropaganda profizmusáról.

A kétharmados győzelem szerinte „az utolsó hetekben folytatott fideszes kampány eredménye, amely önmagukat békepártiként, az ellenzéket pedig a háború támogatójaként állította be. Elképesztően aljas és hazug, de el kell ismerni, hogy zseniálisan eltalált és profin kivitelezett propaganda volt ez, amire a mi kampánystábunk nem tudott válaszolni.”

Ő maga nem tartja felelősnek Márki-Zay Pétert a kudarcért, sőt az ő példáján felbuzdulva most országjárásra indul, amelynek keretében

„Miskolctól Székesfehérvárig mindenhol kiülök egy kempingszékkel egy központi térre, és beszélgetek az emberekkel. Jobboldali, fideszes szavazókkal éppúgy, mint ellenzékiekkel. Arról, hogy hogyan tovább.”

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!