<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A Momentum visszakozott, egyedül Hadházy marad távol. 

Hétfőn 11 órakor megalakul az országgyűlés, amelyet Áder János nyit meg. A protokoll szerint Áder felkéri a 86 éves, korelnök, Turi-Kovács Bélát, és a korelnök javaslata alapján választja meg a házelnököt, az alelnököt és a jegyzőket. A napirend elfogadása után az Országgyűlés meghallgatja a Nemzeti Választási Bizottság és a Nemzeti Választási Iroda elnöki beszámolóját a választásról, majd megszavazzák a mandátum-igazolásokat.

Jelenleg úgy tűnik, hogy a 199 képviselőből csak Hadházy Ákos nem megy be a parlamentbe, bár korábban volt arról szó, hogy a Momentum is bojkottálja az eseményt. Hadházy azért marad távol, mert úgy vélte a választás éjszakáján, csak akkor szabad részt venni az alakuló ülésen ellenzéki képviselőknek, ha garanciát kapnak arra, hogy visszakapják ellenőrző szerepüket, foglalja össze a telex.

Hadházy Ákos. Fotó: Facebook/ Márki-Zay PéterHadházy Ákos. Fotó: Facebook/ Márki-Zay Péter

Ez nem történt meg, sőt, Kocsis Máté azt közölte, hogy aki nem vesz részt az ülésen, és nem tesz esküt, nem válaszható meg parlamenti tisztségre. Bár a Momentum korábban csatlakozott Hadházy javaslatához, az utolsó pillanatban visszavonta szándéknyilatkozatát.  Tudni kell még, hogy eskütétel nélkül fizetést sem kapnak a képviselők, a frakció sem részesül állami támogatásban. Így a Momentum leteszi az esküt, és utána bojkottáljaaz ülést.

Hadházy ezt a döntést tragikusnak nevezte, és ő várhatóan nem is ül be a párt frakciójába. Az ellenzék az utóbbi hetekben heves vitákat folytatott arról, mit kell kezdeni a parlamenti mandátumokkal.

Az eskütétel után bejelentik az Országgyűlés megalakulását, majd Áder János javaslatot tesz a miniszterelnök személyére. Erre már múlt pénteken felkérte Orbán Viktort a Sándor palotában az utolsó napjait töltő köztársasági elnök. Orbán Viktor elfogadta a felkérést, és arról beszélt: a veszélyek évtizede következik. Az új kormány feladata szerinte az lesz, hogy megvédje az országot a külső hatásoktól.

A miniszterelnököt a május 16-i héten választja meg az Országgyűlés.

Az alakuló ülésen megválasztják az új házelnököt, aki ismét Kövér László lesz, a jegyzőket és a háznagyot, továbbá döntenek a parlamenti bizottságok felállításáról is, amely az utóbbi hetekben heves viták tárgya volt a parlamenti pártok képviselői között.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.