2009. augusztus 24. 11:36

Az ingatlantulajdonosoknak különös figyelmet kell fordítaniuk a bérlőik kényelmére, mivel az elégedett bérlő a legjobb biztosítás a jelenlegi bizonytalan gazdasági környezetben, nyilatkozta James Kinnell, a King Sturge ingatlantanácsadó cég ügyvezető igazgatója.

Az üresedési ráta várható 2009 év végi 20 százalék fölé emelkedését követően a bérbeadók számára a legnagyobb értéket egyértelműen a már meglévő bérlők jelentik. A bérbeadó leghatékonyabb stratégiája a szerződések újratárgyalása, azok meghosszabbítása, alacsonyabb bérleti díjak érvényesítése vagy magasabb bérbeadói hozzájárulás lehet.

A jelenleg építés alatt álló projektek számából kiindulva a King Sturge Research becslése szerint kb. 223.000 m2 irodaterület átadása várható 2009-ben, és további 164.000 m2 2010-ben. Amennyiben a gazdaság nem élénkül ezen időszak alatt, úgy a bérlői aktivitás tovább csökken és az üresedési ráták tovább nőnek. Ennek hatására rövid távon tovább csökkennek a bérleti díjak, és a bérlők még inkább hajlandóak lesznek jelenlegi bérleményeik elhagyására és vonzóbb ajánlatok keresésére.

A kínálati bérleti díjak az V. kerületben (CBD, központi üzleti negyed) valamint a XII. kerületben a legmagasabbak; a CBD területén továbbra is 20 €/m²/hó, míg  az átlagos kínálati bérleti díj 15.6 - 16 €/m²/hó. Ösztönzésképpen a kedvezmény akár a 15-20%-ot is elérheti, mértékét a bérleti időtartam, a bérelt terület és a bérelt terület kialakításában vállalt szerep határozza meg.

A King Sturge megítélése szerint a pusztán árazás versenyképessége nem feltétlen jelent sikert.

James Kinnell megállapítása szerint 2009 második negyedévében kötött bérbeadások túlnyomó része mind a bérleti díj, az ingatlan kezelés minősége, a bérbeadó hitelessége és a hatékony tervezés összességének köszönhetően vannak versenyelőnyben. Figyelemreméltó a túl alacsony bérleti díj visszássága is. Adott esetben az alacsonyabb bérleti díj időszakos előnyökhöz juttathat, de kockázatot is jelent; amennyiben a bérbeadó hitel törlesztési képessége sérül, vagy, a bérbeadó nem képes megfelelően üzemeltetni az épületet váratlan költségek léphetnek fel, adott esetben az üzemeltetési díjak hirtelen megemelkednek.

Menedzsment Fórum

Lépj velünk a növekedés útjára! Kockázati tőke, közösségi finanszírozás / crowdfunding, gyakorlati tapasztalatok hazai és nemzetközi nagyágyúktól és startupperektől! Ismerd meg a legújabb finanszírozási lehetőségeket és a startup-ökoszisztéma fejlődési irányait és lehetőségeit!

Finanszírozás 2019 - startuppereknek kedvezmény, 25 év alattiaknak ingyenes! Részletek és jelentkezés