<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Ebben az évben közel 17 milliárd forintot fordít hálózatfejlesztésre a Mavir, a magyar villamosenergia-hálózat tulajdonosa, míg tavaly erre a célra több mint 20 milliárd forintot költött - mondta el Tari Gábor, a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Zrt. (Mavir) vezérigazgatója szerdán Budapesten sajtóbeszélgetésen.

A 2008 szeptemberében készült előzetes tervekben még magasabb összeg szerepelt - tette hozzá. A hálózat fejlesztése a rendszer- és az ellátás biztonságát szolgálja - magyarázta Tari Gábor. A vezérigazgató az újságíróknak bemutatta az új budapesti székhelyen kialakított vezérlőt. Tari Gábor kiemelte, hogy az április végi költözést az irányítás tekintetében "észrevétlenül" végezték el. A költözés idején a magyar villamosenergia-rendszert a tartalék telephelyről irányították.

Az új vezérlőrendszer a korábbihoz képest jobb áttekintést ad a régió rendszerirányításáról, ami segíti a magyar irányítók munkáját. A Mavir új székháza közös az anyacéggel, a teljesen szeparált Mavir-irodákat bérlik az MVM-től - mondta el Tari Gábor. Hozzáfűzte: a régi székház a Budai várban az MVM tulajdona.

A vezérigazgató szólt arról, hogy az áramtőzsde megalakításához még keresik a befektetőket. Az őszre beszámolót készítenek a helyzetről a tulajdonosnak, a Magyar Villamos Művek Zrt.-nek (MVM). A villamos energia törvény írja elő a magyar áramtőzsde megalakítását határidő megjelölése nélkül, azzal, hogy ha erre senki nem kér engedélyt, akkor azt a Mavirnak kell megtennie. Ezért a Mavir kapott engedélyt arra, hogy létrehozza a magyar áramtőzsdét.  

A magyar villamosenergia-rendszer rugalmassága meglehetősen korlátozott - mondta el a vezérigazgató. Ezért ha újabb szélerőmű kapacitásokat hirdet meg a Magyar Energia Hivatal, akkor gondoskodni kell a szabályozási problémák kezeléséről. Ennek egyik módja lehet a fölösleges termelés esetén a szélerőmű "visszaterhelése", azaz átmeneti leállítása. Tari Gábor hozzáfűzte, a meghirdetendő kapacitások nagyságrendje esetleg szükségessé teheti a tartalékkapacitások növelését, aminek árát a fogyasztó fizeti meg.

MTI/Menedzsment Fórum 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.