TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A Főtáv Zrt. és az Alpiq Csepeli Vállalatcsoport vezetői egy több mint 18 milliárd forintos fejlesztési megállapodást írtak alá kedden Budapesten, ami jelentősen növeli a budapesti távhőszolgáltatás versenyképességét és javítja hatékonyságát.

A projekt része az Alpiq tulajdonában lévő Csepel II Erőmű korszerűsítése és hőtermelő kapacitásának bővítése, továbbá a dél-budai és a dél-pesti, eddig szigetszerűen működő távhőrendszerek összekapcsolása is - mondta az aláírás alkalmával Briglovics Gábor, az Alpiq vezérigazgatója.

A svájci tulajdonban lévő Alpiq kettes erőműve 400 megawatt villamos- és 145 megawatt hőenergia előállítására képes. A beruházás végén - a 2017/2018-as fűtési szezonra - a hőtermelés 245 megawattra növekszik. A beruházásból 15,7 milliárd forintot a Főtáv Zrt. finanszíroz, 50 százalékban uniós forrásból - erről Fekete Csaba, a Főtáv Zrt. vezérigazgatója tájékoztatta a jelenlévőket.

Az Alpiq hozzájárulása 3 milliárd forint, de ezen felül 2019-ig további 4,3 milliárd forintot fordít a társaság a projekthez részben kapcsolódó környezetvédelmi fejlesztésekre is - tette hozzá Briglovics Gábor.

A kormány a 2014-2020 közti uniós költségvetési időszakban 12 ezer milliárd forint támogatáshoz jut, ebből 43 milliárd forintra pályázhatnak a távhőszolgáltatók - ismertette a finanszírozás központi forrását Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára. Kiemelte, a megállapodás példa értékű az állami-, illetve önkormányzati-, valamint a magánszféra fejlesztési együttműködésére. A megállapodás nyomán megvalósuló beruházás hozzájárul ahhoz, hogy 300 ezer fővárosi lakásba olcsóbban jusson el a távhő - mondta Bagdy Gábor főpolgármester helyettes.

Fekete Csaba kifejtette: az eddig külön működő távhőszolgáltatási szigetek összekapcsolásával megvalósul a verseny a közös rendszerbe hőt betápláló társaságok között. Erre a rendszerre kapcsolódik majd rá a tervezett új hulladékhasznosító mű is.

Hozzátette: a Főtáv célja az olcsó hőenergia előállítása, a hatékony működés és az új fogyasztók bekapcsolása. A közös távhőrendszer megteremtése az első és a harmadik célkitűzést - az olcsó hőenergiát és az új fogyasztók bekapcsolását - segíti - közölte.

Az Alpiq Holding Svájc piacvezető energetikai vállalata, amely az ország villamosenergia-ellátásának harmadáért felel. A holding villamosenergia-termeléssel, -kereskedelemmel és energetikai szolgáltatásokkal foglalkozik. Svájcon kívül Európa 21 országában van jelen. A 2013-as árbevétele 9,37 milliárd svájci frank volt. A vállalat 2000 óta működik Magyarországon, azóta több mint 60 milliárd forintot fektetett be és mintegy 100 főt foglalkoztat.

A Budapesti Távhőszolgáltató (Főtáv) Zrt. 1960-ban alakult Fővárosi Távfűtő Művek néven. Budapesti Távhőszolgáltató Részvénytársasággá 1994-ben alakult át, majd 2006-tól zártkörűen működő részvénytársasági formában tevékenykedik. Kizárólagos tulajdonosa - a BVK Holding Zrt.-n keresztül - Budapest Főváros Önkormányzata. A főváros 17 kerületében 238 ezer lakást és további 7 ezer nem lakossági felhasználót szolgál ki. A piaci részesedése Budapesten 30 százalékos. A jegyzett tőkéje 28,4 milliárd forint, a múlt évi árbevétele pedig 67,3 milliárd forint volt.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.