TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

A kormány hirtelen ennyi pénzt tett félre beruházásösztönzésre.

A tegnap megjelent Magyar Közlöny szerint a kormány jóváhagyta, hogy legfeljebb 19,4 milliárd forinttal túl lehessen lépni a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz tartozó, beruházások ösztönzésére szolgáló előirányzatot.

Szijjártó Péter Szijjártó Péter

A határozat nem részletezi, hogy milyen céllal engedélyezik a költést, azt sem, hogy egyetlen projekthez kötődik-e a pénzügyi mozgástér növelése, vagy több beruházáshoz. Mindenesetre a százmilliós nagyságrendben meghatározott összeg arra utal, hogy egy konkrét beruházásról lehet szó. A közel 20 milliárd forintos tétel pedig a legkomolyabb beruházás ösztönző támogatásokhoz mérhető.

Mindezek alapján nem zárjuk ki, hogy a kormányhatározatnak köze lehet a BMW derbeceni gyárához. A beruházást nemrég jelentették be, s az is tudható, hogy ahhoz a kormány támogatást tervez nyújtani. Ennek mértékéről különböző találgatások jelentek meg a sajtóban, volt, aki 30-40 milliárd forintot sem zárt ki a munkahelyteremtő beruházás támogatásaként.

Az mfor egyenesen Gulyás Gergely miniszterhez fordult, aki azt válaszolta egy augusztus közepi Kormányinfón portálunknak, hogy a támogatás meghaladja a 10 milliárd forintot. Szavaiból az is kiderült, hogy nem éri el viszont a több tízmilliárdot. Hozzátette, hogy a kormány még nem döntött az összegről, ahhoz még egyeztetésekre lesz szükség a német vállalattal.

A mostani határozatban megjelölt 19,4 milliárd forint pont megfelel annak a nagyságrendnek, amiről a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt.

 

Ugyanakkor érdemes felidézni Szijjártó Péter külügyminiszter szavait, aki az InfoRádiónak nyilatkozott pár napja a magyarországi beruházásokról: mint mondta, "van még egy-két ágyúgolyó az ágyúcsőben", és kilátásba helyezte, hogy lesz még olyan nagy volumenű bejelentés idén, amely "fel fog kéredzkedni bizonyos rekord-listákra a magyar nemzetgazdaság története szempontjából. Ez alapján az is elképzelhető, hogy egy másik jelentős beruházáshoz rendelt támogatást a kormány.

További információkért a külügyhöz fordulunk, amint válaszolnak, visszatérünk a témára.

Megkaptuk a választ, itt olvashatják az erről szóló cikkünket.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.