<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A kormány hirtelen ennyi pénzt tett félre beruházásösztönzésre.

A tegnap megjelent Magyar Közlöny szerint a kormány jóváhagyta, hogy legfeljebb 19,4 milliárd forinttal túl lehessen lépni a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz tartozó, beruházások ösztönzésére szolgáló előirányzatot.

Szijjártó PéterSzijjártó Péter

A határozat nem részletezi, hogy milyen céllal engedélyezik a költést, azt sem, hogy egyetlen projekthez kötődik-e a pénzügyi mozgástér növelése, vagy több beruházáshoz. Mindenesetre a százmilliós nagyságrendben meghatározott összeg arra utal, hogy egy konkrét beruházásról lehet szó. A közel 20 milliárd forintos tétel pedig a legkomolyabb beruházás ösztönző támogatásokhoz mérhető.

Mindezek alapján nem zárjuk ki, hogy a kormányhatározatnak köze lehet a BMW derbeceni gyárához. A beruházást nemrég jelentették be, s az is tudható, hogy ahhoz a kormány támogatást tervez nyújtani. Ennek mértékéről különböző találgatások jelentek meg a sajtóban, volt, aki 30-40 milliárd forintot sem zárt ki a munkahelyteremtő beruházás támogatásaként.

Az mfor egyenesen Gulyás Gergely miniszterhez fordult, aki azt válaszolta egy augusztus közepi Kormányinfón portálunknak, hogy a támogatás meghaladja a 10 milliárd forintot. Szavaiból az is kiderült, hogy nem éri el viszont a több tízmilliárdot. Hozzátette, hogy a kormány még nem döntött az összegről, ahhoz még egyeztetésekre lesz szükség a német vállalattal.

A mostani határozatban megjelölt 19,4 milliárd forint pont megfelel annak a nagyságrendnek, amiről a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt.

 

Ugyanakkor érdemes felidézni Szijjártó Péter külügyminiszter szavait, aki az InfoRádiónak nyilatkozott pár napja a magyarországi beruházásokról: mint mondta, "van még egy-két ágyúgolyó az ágyúcsőben", és kilátásba helyezte, hogy lesz még olyan nagy volumenű bejelentés idén, amely "fel fog kéredzkedni bizonyos rekord-listákra a magyar nemzetgazdaság története szempontjából. Ez alapján az is elképzelhető, hogy egy másik jelentős beruházáshoz rendelt támogatást a kormány.

További információkért a külügyhöz fordulunk, amint válaszolnak, visszatérünk a témára.

Megkaptuk a választ, itt olvashatják az erről szóló cikkünket.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.