2018. szeptember 4. 12:15

Előkelő helyen végzett Magyarország az egyik beruházási rangsorban.

Nem a BMW debreceni gyárának támogatására szánja azt a 19,4 milliárd forintot a kormány, amit a tegnapi Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint elköltésre jelöltek a beruházás ösztönzési céltartalékban. Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Tájékoztatásért és Magyarország Nemzetközi Megjelenítéséért felelős államtitkára egy mai sajtótájékoztatón az mfor kérdésére közölte, hogy a pénzt nem a közelmúltban bejelentett projekt támogatására szánják, arról még folynak a tárgyalások.

A BMW támogatására még várni kell A BMW támogatására még várni kell

Ésik Róber, a Nemzeti Befektetési Ügynökség elnöke felhívta a figyelmet, hogy a kiemelt támogatások elszámolása utófinanszírozás keretében történik, ezért sem lehet szó ebben az esetben a BMW gyáráról. A közel 20 milliárd forintot már futó projektekre fordítják - hangzott el.

A kép egyébként úgy teljes, hogy a korábbi beruházások alkalmával a kormány még a gyárak, üzemek elkészülte előtt közzétette, hogy mekkora támogatásban részesíti a beruházást. Így történt ez a Mercedes, illetve az Audi esetében is. Ettől az elszámolás még utólag történt meg, de a keretet már a projekt korai fázisában meghatározta a kormány.

 

Megkérdeztük az államtitkárt, hogy milyen nagy horderejű bejelentésre lehet még számítani idén. Szijjártó Péter külügyminiszter ugyanis egy interjúban arról beszélt ezzel összefüggésben, hogy "van még egy-két ágyúgolyó az ágyúcsőben", lesz még idén bejelentés nemzetgazdasági szinten is jelentős volumenű beruházásról. Menczer erre annyit mondott, hogy amikor eljön az ideje, tájékoztatni fogják a közvéleményt, majd egy másik, ugyanebben a témában feltett újságírói kérdésre azt fejtegette, hogy érti a média érdeklődését, de látni kell, hogy rendkívül veszélyes, ha idő előtt kiszivárognak az információk az adott befektetésről, mert a beruházó akár meg is gondolhatja magát.

A tájékoztatón elhangzott továbbá, hogy tavaly rekordot döntöttek a külföldi cégek magyarországi beruházásai, ezzel előkelő helyen végzett Magyarország a lakosságszámhoz viszonyított, illetve a hozzáadott érték szerint alkotott nemzetközi beruházási rangsorban, amit az IBM Global állított össze.