<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Hivatalosan lefektették szerdán a csehországi Hyundai autógyár alapkövét az észak-morvaországi Nosovicében. A beruházás értéke meghaladja az 1,1 milliárd eurót, s az összeszerelő üzem 21-23 hónap alatt épül fel.

"Ez két-három hónappal rövidebb idő, mint amennyi alatt a közeli szlovákiai Zsolnán (Zilina) elkészült a Kia-autógyár" - közölte újságírókkal Nosovicében Csong Mong Ku, a Hyundai főnöke. Az eddigi legnagyobb külföldi beruházást Csehországban tavaly tavasszal hagyták jóvá az illetékesek, s az építkezés előkészítése gyakorlatilag már az ősszel megkezdődött.

A Skoda Mladá Boleslav, valamint a két éve beindult TPCA Kolín mellett a Hyundai Motor Manufacturing Czech Nosovice a harmadik csehországi autógyár.

Míg azonban a Skoda nagy hagyományokkal rendelkező hazai személygépkocsikat gyárt, addig a másik két esetben alapvetően összeszerelő üzemekről van szó. A TPCA gyárat a Toyota-Peugeuot-Citroen cégek hozták létre közösen. A Skoda a tavalyi évben mintegy 555 ezer, a TPCA pedig 300 ezer személygépkocsit gyártott. A Hyundai a tervek szerint 2009-től kezdve szintén háromszázezer gépkocsit fog gyártani évente. Csong Mong Ku hangsúlyozta, hogy a gépkocsikat az európai piacra gyártják, s többségüket Nyugat-Európában értékesítenék.

A Hyundai Nosovice és a Kia Zilina a jövőben szorosan együttműködnek majd, s számos alkatrészt közösen fognak legyártatni, illetve megvenni. A cseh médiában közölt értesülések szerint a Hyundai-autók motorjait valószínűleg a szlovákok fogják készíteni. A tervek szerint a két autógyárat a közeljövőben autósztráda fogja összekötni.

Nosovicében három modellt fognak gyártani, melyek közül az "i30"-nak keresztelt

kisautó újdonság lesz a piacon. A Hyundai-gyár termelésének beindulása után Csehország évente több mint 1,1 millió személygépkocsit fog gyártani évente, ami a közép-európai régió autós nagyhatalmává teszi.

A csehországi Hyundai autógyár mintegy 3500 személynek ad munkát, míg a beszállítók további néhány ezernek. Valószínű, hogy a Hyundai alkalmazottainak egy részét külföldiek - elsősorban szlovákok és lengyelek - fogják alkotni. Jaromír Radkovsky, a Hyundai személyzeti igazgatója szerint a gyár alkalmazottainak átlagbére meg fogja haladni az országos átlagbéreket, de alacsonyabb lesz a Skoda-autógyár alkalmazottainak fizetésénél.

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.