TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Európa legnagyobb kulturális rendezvényévé nőtte ki magát a Sziget fesztivál, ami a héten vette kezdetét. A beszámolók és a látogatói adatok alapján a működtető cég sikere évek óta töretlen, még a válság sem okozott nagy törést a sikerszériában. Mfor.hu-háttér.

Bevételek: jelentős volt a növekedés

A tavalyi beszámoló szerint egy év alatt 12,6 százalékkal nagyobb bevételt sikerült realizálni a Sziget Kulturális Menedzser Irodának. 4,3 milliárd forint után 4,8 milliárd folyt a kasszába. Míg 2009-ben rekord látogatószámot ért el a rendezvény, 390 ezren mentek ki a Szigetre, addig 2010-ben "csak" 382 ezren, bár ezt a csökkenést némileg kompenzálta a jegyárak közel 10 ezer forintos emelése (a napijegyek 1500 forinttal lettek drágábbak).

A bevételek növekedése mellett a kiadások is nőttek, ám ezek mértéke mindössze 9,3 százalék volt. 2010-ben az egy évvel korábbihoz képest többet költöttek anyagjellegű kiadásokra (10 százalékos növekedés mellett 4,3 milliárd forintot), miközben személyi jellegű ráfordításként 3,4 százalékkal kevesebbet, 154 millió forintot kellett kiadniuk.  Ennek oka, hogy az alkalmazotti létszám 67 főről 50 főre csökkent. A fenti változások következményeként a cég üzemi eredménye 28,1 százalékos javulást mutatott, így 258,6 millió forintot realizáltak.

Nagyarányú javulások

A cég pénzügyi eredménysoron kimutatott vesztesége az előző évi 30,5 millióról tavaly közel nulla (-375 ezer) forintra mérséklődött.

Összességében a cég adózás előtti eredménye 158,8 millió forintról 251 millióra növekedett. A társasági adó megfizetését követően 231,3 millió forint adózott eredmény maradt. Ez 94 millióval több, mint 2009-ben volt. Ugyanakkor a mérleg szerinti eredmény a 2009-ben elért 49,3 millió után tavaly már csak 31,2 millió forint volt, miután a cégtulajdonos 200 millió forint osztalékot vettek ki. Ez utóbbi 112 millióval több a 2009-esnél.

Felvásárlással stabilabb alapokra kerülhetett a Sziget

2010-ben egyébként jelentősen megugrott a társaság saját tőkéje. Míg 2009-ben mindössze 291,1 millió forint volt, addig tavaly már 1,8 milliárd. Ennek oka, hogy tavaly év végén az Est Média (lánykori nevén Econet.hu) a Sziget csoportban lévő tulajdonrészét 26 százalékról 51 százalékra növelte. A tranzakció készpénzes alaptőke-emelés formájában zajlott le 1,5 milliárd forint értékben. A szerződés egyik kitétele szerint ráadásul az Est Médiának június végéig további 650 millió forintott kellett volna kifizetnie, más különben a részesedése 46 százalékra csökken. Az Est Média azonban idén tavasszal likviditási problémákkal küszködött, így piaci pletykák szerint a Sziget 51 százalékos tulajdonrésze egy kockázati tőkebefeketető társaság kezébe kerülhet.

A tavalyi év meghatározó tranzakciója volt még a Sziget Kft. életében, hogy a társaság az eddig 50 százalékos tulajdonában álló Balaton Sound és VOLT Fesztivál fennmaradó 50 százalékát is megszerezte.

Több mint 300 ezer fesztiválozó

Ha az elmúlt 5 év látogatói számát vizsgáljuk, akkor az idei rendezvényre is várhatóan közel 380 ezer szórakozni vágyó látogathat ki, ez pedig jelentős bevételhez juttathatja a Sziget Kulturális Menedzser Irodát. Mivel a hazai statisztikai adatok nem túl kecsegtetőek, sőt a vásárlási hajlandóság, valamint a szórakozásra költött összeg is csökken, a tehetősebb külföldi vendégeknek - elsősorban franciáknak, hollandoknak, németeknek és angoloknak - köszönhető, hogy nyereséges tud maradni a rendezvény.

A magyar fesztiválozók számának csökkenése leginkább annak köszönhető, hogy 10 év alatt közel megötszöröződtek a belépőjegyek árai. Míg 2001-ben a hetijegyek elővételes ára 10 ezer forint volt, idén 46-54 ezer forintért lehet hozzájutni. A napijegyek is hasonló tendenciát mutatnak: az elmúlt 10 évben 2500 forintról 12 ezer forintra emelkedtek az idei évre.

A Szigetre elsősorban a huszonéves korosztály látogat ki. A magyar szórakozók között legnagyobb arányban, 19 százalékban a 20-22 évesek képviseltetik magukat, míg a külföldi látogatók 28,6 százalékát a fizetőképes, önálló keresettel rendelkező fiatal felnőttek, vagyis a 25-29 évesek teszik ki. A szórakozni vágyók körülbelül 60 százaléka külföldről érkezik hazánkba, így a rendezvény sokat lendít a magyar turizmuson is. Hazánkból pedig elsősorban az ország középső régiójából érkeznek a látogatók.

Székely Sarolta

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.