2019. október 30. 14:03

Újabb jel, hogy jelentős késésben van a beruházás.

Jövő év június 30-ig kerülhet az Országos Atomenergia Hivatal elé a paksi atomerőmű bővítésének létesítési engedélye. Ez egy tegnap esti közleményből derül ki, amit a Külgazdasági és Külügyminisztérium adott ki, s amelyben elsősorban a mai Orbán-Putyin találkozó egyik napirendi pontjáról - a májusi kőolajvezeték szennyezés okozta kár rendezéséről - esik szó.

Lerakták a paksi óriás-naperőmű alapkövét, egy köpésre az atomerőműtől (Fotó: Sóki Tamás/MTI) Lerakták a paksi óriás-naperőmű alapkövét, egy köpésre az atomerőműtől (Fotó: Sóki Tamás/MTI)

Szijjártó Péter több energetikai témát is érintett egy tegnapi sajtóeseményen a közlemény szerint. Ezek sorában szó esett Paksról is.

"A miniszter tájékoztatása szerint a paksi atomerőmű bővítése a műszaki tervek elfogadását követően a létesítési engedélykérelem elkészítésével folytatódhat. A több százezer oldalas dokumentum 2020. június 30-ig kerül az Országos Atomenergia Hivatalhoz. Az új blokkok építését a kormány versenyképességi és környezetvédelmi feltételnek tekinti, hiszen nukleáris energia nélkül nem csökkenthető a káros anyagok kibocsátása, és a fenntartható gazdasági növekedés sem nélkülözheti az olcsó és tiszta energiát." 

Az engedélyt már évekkel ezelőtt meg kellett volna kérnie a megrendelőnek, de a beruházás folyamatos csúszása miatt ez - is - elmaradt. A jelek szerint most ért abba a fázisba a projekt, hogy a hivatalhoz tudnak fordulni a létesítési engedély ügyében.

A vonatkozó jogszabályok szerint amennyiben a kérelmező már benyújtotta az előzetes biztonsági tájékoztatót, akkor az ügyintézési határidő 12 hónap. Vagyis amennyiben az engedélyköteles nem várja meg június végét, hanem már idén, vagy jövő év elején benyújtja a szükséges dokumentumokat, akkor akár már jövő ilyenkorra meglehet az engedély, amennyiben a hivatal elég gyorsan végez a jóváhagyási procedúrával.

Mindez pedig azt jelenti, hogy az eredetileg 2025-2026-os átadással tervezett bővítés - melynek során két új blokkot építenek - 2020 végén tarthat abban a fázisban, hogy meglesz az egyik kulcsfontosságú engedély. Ezt követően gyorsulhat a kivitelezés, de elég reménytelennek látszik, hogy öt-hat éven belül kulcsrakész blokkokat adjanak át az oroszok. Annyira, hogy a kormány is elismerte már több alkalommal is a közlemúltban, hogy a projekt 22 hónapos késésben van (amit az uniós engedélyezési eljárás elhúzódásával magyaráznak), és már inkább 2028-2030-as átadási határidőket emlegetnek.

A beruházás, mint megírtuk, egyelőre ott tart, hogy néhány tendert kiírt, illetve le is zárt az orosz kivitelező. A létesítmények közül egyelőre a felvonulási épületekre van szerződés, vagyis a tényleges munkálatok elvégzéséhez - a blokkok felépítéséhez - szükséges, de az erőmű technológiai működtetéséhez nem kapcsolódó épületekről, például irodákról van szó.

A bővítésre 12 milliárd eurót tervezett a kormány, ebből az oroszok finanszíroznak 10 milliárd eurót, hitel útján.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!