1p

A nagy-britanniai BP olajvállalat 20 milliárd dollár értékű, többéves gázszállítási szerződést köt az állami tulajdonban levő kínai China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) vállalattal.

A hírt a BP vezérigazgatója, Bob Dudley jelentette be Moszkvában egy olajipari kongresszuson. A két vállalat Londonban köti meg a szerződést ezen a héten, David Cameron brit miniszterelnök és Li Ko-csiang kínai miniszterelnök jelenlétében.

A BP a gázt tengeren, cseppfolyós formában szállítja majd Kína délkeleti részébe. Bob Dudley szerint ez egy "nagy üzlet", ahol az ár mindkét fél számára igazságos. A vezérigazgató szerint az üzlet fontos kereskedelmi kapocs lesz Nagy-Britannia és Kína között.

Kína folyamatosan igyekszik diverzifikálni gázellátását. Ebből a szempontból a BP és a CNOOC együttműködése hasonló, mint a kínai CNPC és az orosz Gazprom közötti májusi szerződés, amelynek keretében Kína nagyjából 400 milliárd dollárért tud vásárolni orosz földgázt a következő évtizedekben.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!