Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Székely Sarolta Székely Sarolta

Több mint 3 éve zajlik az Adriatiq Islands Group átvilágítása.

2015. februárjában számoltunk be elsőként arról, hogy minden jel szerint az állam megvásárolná Vitézy Tamás milliárdos üzletember horvátországi szállodáit. A Nemzeti Eszközgazdálkodási Zrt. ugyanis egy közbeszerzési eljárás során a cég átvilágításával bízta meg a PwC Magyarország Kft.-t. Később, egy írásbeli parlamenti kérdésre adott válasz meg is erősítette feltételezésünket az állami esetleges vételi szándékát illetően.

Szabó Szabolcs LMP-s képviselő most újra felelevenítette ezt a témát, ugyanis az innovációs és technológiai minisztert, Palkovics Lászlót kérdezte arról, meg akarja-e venni a magyar állam Vitézy Tamás horvátországi kikötőit és szállodáit.

"Az Adriatic Island Grouppal kapcsolatban sem a kormányzati szervek, sem a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., illetve a Nemzeti Eszközgazdálkodési Zrt. részéről nem történt intézkedés. Esetleges döntés a Nemzeti Eszközgazdálkodási Zrt. által végeztetett - üzleti titokkörbe tartozó -, folyamatban lévő átvilágítást követően várható." - válaszolta a miniszter nevében Fónagy János.

Horvátország, Dubrovnik - A kép csak illusztráció (Fotó: Pixabay)Horvátország, Dubrovnik - A kép csak illusztráció (Fotó: Pixabay)

Vagyis az elmúlt 3 évben semmilyen előrelépés nem történt az ügyben olyannyira, hogy még a csoport átvizsgálása sem fejeződött be.

Orbán, Habony és a többiek

Egyes információk szerint az Adriatiq Island Group össztartozása legkevesebb 15 milliárd forint, bár ennek valós felmérését a milliárdos vállalkozó és a horvát állam jogvitája nehezítette meg. A csoport elnöke és többségi tulajdonosa ugyanis Vitézy Tamás, milliárdos, a Helyi Téma tulajdonosa, akit nem túl szoros rokoni szál is fűz Orbán Viktorhoz. Vitézy Tamás testvérének első felesége ugyanis Orbán Viktor édesanyjának a testvére.

A társaság más vonalon is kötődik a kormányhoz és Orbán Viktorhoz, 2010 februárjáig ugyanis az igazgatóság alelnöke volt Habony Árpád. A 2010-es választások előtt Habonnyal együtt hagyta el Vitézy cégét Szalay-Bobrovniczky Kristóf is, akkori vezérigazgató és igazgatósági tag. A Századvég egyik korábbi vezetője jelenleg londoni magyar nagykövet.

Bár a csoport honlapján ma már nem találtunk erre vonatkozóan információt, pár évvel ezelőtt feltüntették a stratégiai tanácsadó testület tagjait is közöttük több, a jobboldalhoz köthető gazdasági szereplővel. Ez alapján a testület tagja volt többek között Töröcskei István, az Államadósság Kezelő Központ korábbi vezérigazgatója, Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke és Boros Imre is, aki az első Orbán-kormány idején a PHARE-támogatásokért felelős miniszter volt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.