2018. augusztus 27. 13:11

Több mint 3 éve zajlik az Adriatiq Islands Group átvilágítása.

2015. februárjában számoltunk be elsőként arról, hogy minden jel szerint az állam megvásárolná Vitézy Tamás milliárdos üzletember horvátországi szállodáit. A Nemzeti Eszközgazdálkodási Zrt. ugyanis egy közbeszerzési eljárás során a cég átvilágításával bízta meg a PwC Magyarország Kft.-t. Később, egy írásbeli parlamenti kérdésre adott válasz meg is erősítette feltételezésünket az állami esetleges vételi szándékát illetően.

Szabó Szabolcs LMP-s képviselő most újra felelevenítette ezt a témát, ugyanis az innovációs és technológiai minisztert, Palkovics Lászlót kérdezte arról, meg akarja-e venni a magyar állam Vitézy Tamás horvátországi kikötőit és szállodáit.

"Az Adriatic Island Grouppal kapcsolatban sem a kormányzati szervek, sem a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., illetve a Nemzeti Eszközgazdálkodési Zrt. részéről nem történt intézkedés. Esetleges döntés a Nemzeti Eszközgazdálkodási Zrt. által végeztetett - üzleti titokkörbe tartozó -, folyamatban lévő átvilágítást követően várható." - válaszolta a miniszter nevében Fónagy János.

Horvátország, Dubrovnik - A kép csak illusztráció (Fotó: Pixabay) Horvátország, Dubrovnik - A kép csak illusztráció (Fotó: Pixabay)

Vagyis az elmúlt 3 évben semmilyen előrelépés nem történt az ügyben olyannyira, hogy még a csoport átvizsgálása sem fejeződött be.

Orbán, Habony és a többiek

Egyes információk szerint az Adriatiq Island Group össztartozása legkevesebb 15 milliárd forint, bár ennek valós felmérését a milliárdos vállalkozó és a horvát állam jogvitája nehezítette meg. A csoport elnöke és többségi tulajdonosa ugyanis Vitézy Tamás, milliárdos, a Helyi Téma tulajdonosa, akit nem túl szoros rokoni szál is fűz Orbán Viktorhoz. Vitézy Tamás testvérének első felesége ugyanis Orbán Viktor édesanyjának a testvére.

A társaság más vonalon is kötődik a kormányhoz és Orbán Viktorhoz, 2010 februárjáig ugyanis az igazgatóság alelnöke volt Habony Árpád. A 2010-es választások előtt Habonnyal együtt hagyta el Vitézy cégét Szalay-Bobrovniczky Kristóf is, akkori vezérigazgató és igazgatósági tag. A Századvég egyik korábbi vezetője jelenleg londoni magyar nagykövet.

Bár a csoport honlapján ma már nem találtunk erre vonatkozóan információt, pár évvel ezelőtt feltüntették a stratégiai tanácsadó testület tagjait is közöttük több, a jobboldalhoz köthető gazdasági szereplővel. Ez alapján a testület tagja volt többek között Töröcskei István, az Államadósság Kezelő Központ korábbi vezérigazgatója, Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke és Boros Imre is, aki az első Orbán-kormány idején a PHARE-támogatásokért felelős miniszter volt.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.