2p

A MotoGP-jogokhoz képest ez szinte ajándék.

Újabb motorverseny-sorozat jogait zsákolta be Magyarország az uniós közbeszerzési értesítő szerint. A hétfőn közzétett tender-eredmény azt írja, a Kelet-Magyarországi Versenypálya Kft.

900 ezer euró, vagyis a hétfő kora délutáni árfolyamon számolva mintegy 330 373 000 forint áron vette meg a FIM Superbike 2024-es futamának rendezési jogait.

Ez elég jutányos árnak tűnik, tekintve, hogy a jogok eredetileg becsült értéke 3 765 265 euró volt - 1,38 milliárd forint.

A 900 ezer euró tehát egy futam rendezésnek az ára, de a tender szerint amúgy a megvásárolt jogok tíz évre kerülnek a hajdúnánási motorsport-pályát igazgató céghez, 2024-2033 között mehet a helyszínen a száguldozás. A csomag összesen 10 rendezvényre szól. Háromféle kiírást rendezhetnek így: 

  • a FIM Superbike Világbajnokság (2. vagy 3. számú verseny),
  • a FIM Supersport Világbajnokság (1. vagy 2. számú verseny)
  • és a FIM Supersport 300 Világbajnokság

kategóriákban szervezhet versenyt a Kelet-Magyarországi Versenypálya Kft..

Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit)
Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit)

Maga a tender előzetes közzététel nélküli tárgyalásos eljárás volt, ami nem valamiféle versenytorzítás eredménye, hanem az alapfelállás miatt alakult így: a szerződés kizárólagos jogok védelme miatt kizárólag egy meghatározott gazdasági szereplővel köthető meg. Ez pedig a római központú Dorna WSBK Organization S.r.l. cég, nekik megy tehát a hazai versenypályás vállalat 900 ezer eurója.

Ez az ár egyébként nemcsak az eredetileg becsült több mint 3 millió euróshoz képest jutányos. A Kelet-Magyarországi Versenypálya Kft. még januárban szerezte meg a legnagyobb motorverseny-sorozat, a MotoGP rendezési jogait, szintén tíz évre, ám annak a szerződésnek az összértéke 38 millió euró volt, ebből az első, 2023-as futamé mai árfolyammal számolva nettó 3,3 milliárd forint - a Superbike-futam tízszerese.

Amúgy a Kelet-Magyarországi Versenypálya Kft.-nek lehet, hogy ez a Superbike-os beszerzés volt az utolsó, heroikus húzása, a vállalat ugyanis hamarosan végleg eltűnik: beolvad a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt.-be.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!