<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A MotoGP-jogokhoz képest ez szinte ajándék.

Újabb motorverseny-sorozat jogait zsákolta be Magyarország az uniós közbeszerzési értesítő szerint. A hétfőn közzétett tender-eredmény azt írja, a Kelet-Magyarországi Versenypálya Kft.

900 ezer euró, vagyis a hétfő kora délutáni árfolyamon számolva mintegy 330 373 000 forint áron vette meg a FIM Superbike 2024-es futamának rendezési jogait.

Ez elég jutányos árnak tűnik, tekintve, hogy a jogok eredetileg becsült értéke 3 765 265 euró volt - 1,38 milliárd forint.

A 900 ezer euró tehát egy futam rendezésnek az ára, de a tender szerint amúgy a megvásárolt jogok tíz évre kerülnek a hajdúnánási motorsport-pályát igazgató céghez, 2024-2033 között mehet a helyszínen a száguldozás. A csomag összesen 10 rendezvényre szól. Háromféle kiírást rendezhetnek így: 

  • a FIM Superbike Világbajnokság (2. vagy 3. számú verseny),
  • a FIM Supersport Világbajnokság (1. vagy 2. számú verseny)
  • és a FIM Supersport 300 Világbajnokság

kategóriákban szervezhet versenyt a Kelet-Magyarországi Versenypálya Kft..

Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit)
Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit)

Maga a tender előzetes közzététel nélküli tárgyalásos eljárás volt, ami nem valamiféle versenytorzítás eredménye, hanem az alapfelállás miatt alakult így: a szerződés kizárólagos jogok védelme miatt kizárólag egy meghatározott gazdasági szereplővel köthető meg. Ez pedig a római központú Dorna WSBK Organization S.r.l. cég, nekik megy tehát a hazai versenypályás vállalat 900 ezer eurója.

Ez az ár egyébként nemcsak az eredetileg becsült több mint 3 millió euróshoz képest jutányos. A Kelet-Magyarországi Versenypálya Kft. még januárban szerezte meg a legnagyobb motorverseny-sorozat, a MotoGP rendezési jogait, szintén tíz évre, ám annak a szerződésnek az összértéke 38 millió euró volt, ebből az első, 2023-as futamé mai árfolyammal számolva nettó 3,3 milliárd forint - a Superbike-futam tízszerese.

Amúgy a Kelet-Magyarországi Versenypálya Kft.-nek lehet, hogy ez a Superbike-os beszerzés volt az utolsó, heroikus húzása, a vállalat ugyanis hamarosan végleg eltűnik: beolvad a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt.-be.