2p

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 50 millió forintra bírságolta az Elműt a behajtási költségátalány jogsértő alkalmazása miatt.

A büntetést a hivatal azzal indokolta, hogy a jogsértés hosszú időszakon keresztül állt fent és a felhasználók széles körének okozott jelentős vagyoni hátrányt.

A MEKH szerint az Elmű előzetesen nem foglalta üzletszabályzatába a behajtási költségátalányt mint szerződésszegés esetén alkalmazható szankciót. Jogsértést követett el azzal is, hogy üzletszabályzatában nem jelölt meg egyértelműen behajtási költségátalányra jogalapot biztosító jogszabályt - írták. Hozzátették, hogy az Elmű 2015 októberétől alkalmazta késedelmesen fizető ügyfeleivel szemben a behajtási költségátalányt: 2017 áprilisáig közel 17 ezer felhasználó kapott erről számlát összesen több mint 673 millió forint értékben, ebből csaknem 660 millió forintot be is fizettek.

Forrás: MTI fotó Marjai János


A hivatal felidézte, hogy korábban a Tigáz Zrt.-t hasonló jogsértés miatt 100 millió forintra bírságolták: a cég tavaly több mint 31 ezer felhasználóval szemben mintegy 2 milliárd forint behajtási költségátalányt követelt. Az első fokú bírósági ítélet jóváhagyta a büntetést, ugyanakkor megállapította: a MEKH-nek nem volt jogköre arra, hogy a befizetett összegek visszafizetésére kötelezze a Tigáz Zrt.-t, ezért új eljárásra kötelezték a hivatalt. A MEKH fellebbezett az ítélet ellen, hogy a fogyasztók automatikusan, külön polgári peres eljárás nélkül kaphassák vissza az üzletszabályzati felhatalmazás nélkül beszedett behajtási költségátalányt - áll a közleményben.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!