<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kivitelezési szakaszban van a személyi sérüléses közúti balesetek megelőzését segítő 55 milliárd forintos közlekedésbiztonsági program - mondta el Schváb Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közlekedésért felelős helyettes államtitkára egy szakmai konferencián szerdán Budapesten.

Az első ütemben előkészített további fejlesztések megvalósításával a programra fordítható összeg 72 milliárd forintra nőhet - közölte az államtitkár.

Schváb Zoltán kiemelte: a csomag a hazai közlekedéspolitika egyik legfontosabb kezdeményezése, első alkalommal különítettek el közlekedésbiztonsági célokra ilyen jelentős összeget.

A projekt uniós támogatással, az Új Széchenyi Terv Közlekedés Operatív Program (Közop) keretében valósul meg. A pénzből egyebek mellett körforgalmakat alakítanak ki, biztonságosabbá tesznek számos vasúti átjárót, gyalogátkelőt és buszöblöt. A munkák a tervek szerint 2015 második felére fejeződnek be.

A közúti közlekedési rendszerek infrastruktúrájának kialakítása jelentős mértékben meghatározza az útbiztonságot. A fejlesztések eredménye a várakozások szerint megmutatkozik majd a baleseti statisztikai adatok további javulásában - hangsúlyozta Schváb Zoltán.

A tételes projektlista a közútkezelők, a vasúttársaságok és a rendőrség szakembereinek javaslatai alapján állt össze. Az NFM az előkészítés és a tervezés mellett a megvalósítást is az érintett társaságokra kívánja bízni.

Szalóki Flórián, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) nemzetközi elnökhelyettese egyebek mellett elmondta: ha ez a közlekedésbiztonsági program eredményes, akkor jó minta lehet a 2014-2020-as uniós költségvetési időszakra.

A program kedvezményezettjei az Állami Autópálya Kezelő Zrt., a Magyar Közút NZrt., a MÁV Zrt., a GySEV Zrt., illetve konzorciumi formában a Belügyminisztérium, az Országos Rendőr-főkapitányság, valamint a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala.

MTI