<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A magyar kormány 5 milliárd forinttal támogatja a Richter gyógyszergyár 15 milliárd forintos biotechnológiai kapacitásbővítő beruházását - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

Kiemelte: a debreceni kapacitásbővítés révén 125 új munkahely jön létre magasan kvalifikált speciális munkakörben.

Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a debreceni üzem fejlesztése az idén kezdődik, és 2018-ban fejeződik be.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a magyar gazdaság növekedése új fázist ért el azzal, hogy egyre több olyan magyar tulajdonosi hátterű közepes és nagyvállalat működik, amelyek képesek önálló fejlesztésekre, és részesévé tudnak válni az ezt támogató rendszernek.

A külgazdaság-orientált külpolitikának az is eredménye, hogy a magyar vállalatok a külpiaci lehetőségek bővülésével itthoni gyártási kapacitásukat növelik - jelentette ki a miniszter.

Szijjártó Péter kiemelte, a Richter bizonyítja, hogy Magyarországon világszínvonalú, nagy hozzáadott értékkel rendelkező termékeket lehet gyártani, és a kiváló minőségű termékek jelentős hányadát exportpiacon lehet értékesíteni.

A magyar export rekordot döntött tavaly - emlékeztetett a miniszter, aki szerint ez nem lett volna lehetséges, ha a gyógyszerexport nem ér el ugyancsak rekordot.

Tavaly volt minden idők legmagasabb magyar gyógyszerkivitele, 4,5 milliárd euró értékben, ebből 1,2 milliárd a Richter kiviteléhez kötődik - ismertette a miniszter.

A tárcavezető kiemelte: a Richter elsőszámú exportpiaca Oroszország, a magyar kormány minden eszközzel támogatja a hazai gyógyszergyár ottani pozícióját, példaként említette, hogy a legutóbbi moszkvai látogatáson legmagasabb szinten napirenden volt ez a téma, a soron következő magyar-orosz gazdasági vegyes bizottsági ülésen is szerepelni fog a napirendek között.

A külgazdasági miniszter kitért arra, hogy a Richter beszállítóinak 75 százaléka magyar cég, amelyek tavaly így 75 milliárd forint bevételre tettek szert.

A magyar gyógyszergyártás 2015-ben jó évet zárt, teljes termelési értéke 8,5 százalékkal növekedett 822 milliárd forintot tett ki, a magyar gyógyszergyártásban dolgozók száma 25 százalékkal bővült és elérte a 25 ezret - mutatott rá Szijjártó Péter.

A külgazdasági miniszter úgy értékelte, hogy Debrecen és a Richter együttműködése hatékony, a város vonzó befektetési célponttá vált, ahol további beruházások bejelentése várható.

Bogsch Erik hangsúlyozta, hogy a Richter munkájában a szellemi érték, az innováció meghatározó, árbevételük 12 százalékát fordítják kutatás-fejlesztésre, és fontosnak tartják a magyar szellemi erő itthon tartását.

Papp László, Debrecen polgármestere megköszönte a kormány támogatását, a Richter cég városba vetett bizalmát.

Debrecen gazdaságfejlesztésében a technológiai iparágak, a magas hozzáadott értéket jelentő termelést preferálja, a város innovációs programja sikeres - jelentette ki a polgármester megemlítve, hogy 2010 és 2015 között 50 százalékkal nőtt a város iparűzési adóbevétele.

A Richter 2012-ben adta át debreceni biotechnológiai üzemét, amelyet 25 milliárd forintos beruházásból valósított meg. Az üzem jelenleg több mint 200 munkavállalót foglalkoztat. Az üzem tervezésekor már biztosították a lehetőséget a távlati bővítésre. A most induló fejlesztéssel a Richter közel megduplázza jelenlegi biotechnológiai gyártókapacitását, az előállított termékek minősítésére alkalmas analitikai kapacitást hoz létre, valamint megoldja a speciális tárolási feladatokat is a teljes országra vonatkozóan. A gyógyszergyár rendelkezik egy biotechnológiai fejlesztőlaboratóriummal is  Budapesten. A Richter első, saját fejlesztésű bioszimiláris termékei már európai törzskönyvezés alatt állnak, és a hatósági engedélyezési folyamat függvényében ezekkel a vállalat 2017-ben piacra is léphet.

A bioszimiláris gyógyszer olyan, hatóanyagként legtöbbször fehérjét tartalmazó, biotechnológiai úton előállított termék, amelyet úgy fejlesztettek, hogy az rendkívül hasonló legyen egy már forgalomba hozott biotechnológiai gyógyszerhez, azaz a referenciatermékhez. A biotechnológiai termékek világpiacának növekedési üteme meghaladja az évi 10 százalékot, és a  jelenlegi klinikai fejlesztések mintegy harmada biotechnológiai fejlesztés. Az Európai Unióban már minden harmadik új gyógyszer biotechnológiai eredetű.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.