4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Túl sok a kérdés a beruházással kapcsolatban, a helyi önkormányzat viszont módosította is az építési szabályzatot a beruházó kérésére.

6 milliárd forintból épülhet kosárlabda alapfunkciójú sportcsarnok Szentendrén a kávépörkölő üzem szomszédságában miután a helyi önkormányzat múlt heti ülésén a beruházó, vagyis a Bravos Sport Kft. kérésére módosította a helyi építési szabályzatot. Így egy akadály már elhárult a Bravos Arena névre keresztelt 3000 fős lelátóval rendelkező létesítmény elől.

"A tervezett létesítmény a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségétől TAO-s pályázati támogatásban részesülhet" - olvasható az előterjesztésben, az önkormányzat költségvetésére pedig semmilyen hatást nem gyakorol majd. Ez azt jelenti, hogy a projekthez szükséges 30 százalékos önrészt, vagyis 1,8 milliárd forintot maga a beruházó fog valahonnan előteremteni. Hogy honnan, az egyelőre nem látszik, mivel egy tavaly áprilisban 3 millió forintos jegyzett tőkével létrehozott társaságról van szó.

A cégkivonat szerint a többségi tulajdonos Szabó Balázs András mellett a Magyar Testgyakorlók Köre Budapest. Az MTK szerepvállalása kulcsfontosságú volt a történetben a hatályos jogszabályok miatt. TAO-támogatást ugyanis minimum 2 éve működő szervezet igényelhet, ez alól felmentést egyebek között az adhat, ha a kérelmezőnek "felkészítésre és a versenyeztetésre vonatkozó együttműködési megállapodása van felnőtt korosztályos versenyrendszerben (nemzeti bajnokság) részt vevő sportvállalkozással".

Hogy miért akar egy olyan társaság kosárlabda-csarnokot építeni, amelyik mögött nincs helyi nagy múltú kosárlabda sportegyesület, egyelőre nem tudni. Egyes vélemények szerint az is kérdéses, hogy tényleg megvalósul-e a szokatlan helyre tervezett beruházás, a helyi építési szabályzat módosítása miatt viszont a projekt elmaradása esetén bármilyen egyéb, 20 méteres épületet is fel lehet húzni a területen, melynek értéke az átsorolás miatt növekszik. A fejlesztési terület egyébként 100 százalékban a Bravos Logistics Center Kft. tulajdonában áll.

A Társaság az Élhető Szentendréért (TÉSZ) Facebook-bejegyzése szerint ilyen drága kosárlabda csarnokot még nem építettek Magyarországon, és a jóval nagyobb városokban (pl. Miskolcon) sem terveznek ekkora csarnokot. Különlegessége még a projektnek, hogy vélhetően ez lesz az első olyan TAO-s kosárcsarnok, melyhez az önerőt nem az állam vagy az önkormányzat fogja adni. Bár mint fentebb említettük, kérdéses, hogy honnan fogják tudni megszerezni az önerőt, arról nem is beszélve, hogy 4,2 milliárdnyi TAO-támogatást sem túl egyszerű dolog összekalapozni (hasonlóra eddig egyedül a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány volt képes).

A szomszédos kávépörkölő üzemnek, a Bravos Hungary Kft.-t is tulajdonló Mocca Negra Zrt.-nek 2016-ban "mindössze" 3,8 milliárd forint volt az árbevétele, a nyeresége pedig végül a félmilliárd forintot sem érte el. Tehát a költségek levonása után mindössze 478 millió forint maradt a társaság kasszájában. Ezek az összegek pedig nem alkalmasak arra, hogy milliárdos önerőt, vagy esetleg milliárdokat adjanak TAO-támogatásként.

A TÉSZ véleménye szerint már most sem látszik az a beruházással kapcsolatban, hogy valós és reálisan megvalósítható lenne, arról nem is beszélve, hogy a "biztos alapokon nyugvó üzemeltetése sem látszódik". Itt véleményünk szerint az MTK, mint üzlettárs érdemi segítséget nyújthat.

Nagy kérdés lesz továbbra az is, hogy miért éri meg ipari terület szomszédságában megvalósítani egy ilyen volumenű projektet, ráadásul úgy, hogy

a terület jelenleg tömegközlekedéssel sincs ellátva.

A sportcsarnok északi szomszédja így beépítetlen terület és a Vízmű lesz, nyugatról szintén beépítetlen területek határolják, délről pedig ipari épületek (BRAVOS és IVANKA). Kicsit távolabb tőle viszont ott a Lupa-tó, mely egy picit más megvilágításba helyezi a projektet, bár sokkal több értelmet egyelőre nem ad neki. 

Mit tud a tervezett sportcsarnok?

A közgyűlés elé kerülő előterjesztésben részletesen kifejti a beruházó cég, hogy milyen funkciókat tervez a 6 milliárdos létesítménybe, melynek alapvetően kosárlabda, kézilabda és pl. ritmikus sportgimnasztika számára lenne alkalmas a küzdőtere.

  • 700 négyzetméter a sportrehabilitációt és erőnléti fejlesztéseket szolgálna,
  • 25 kétágyas szobát tartalmazó szálláshelyet is építenének,
  • lenne étterem, kávézó és büfé is a komplexumban.

Látványtervek még nincsenek, az előterjesztés szerint azonban egy "egyedi, attraktív" megjelenésű épületről lenne szó, kiegészítve azzal, hogy "az épület a Bravos profiljába tartozó tevékenység tekintetében absztrakciót és utalásszerű megformálást követ".

Székely Sarolta
mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!