2p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A BP brit energetikai konszern eladott több olajmezőt és földgázlelőhelyet 7 milliárd dollár értékben, hogy fedezni tudja a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa költségeit.

A társaság szerdai bejelentése szerint az egyesült államokbeli Új-Mexikó és Texas államban, valamint Kanadában és Egyiptomban fekvő területeket értékesített. A vásárló az Apache nevű amerikai cég.

A BP közölte, hogy eladja legtöbb vietnámi és pakisztáni érdekeltségét is. Ezektől 1,7 milliárd dollárt remél. Az ügyletekkel a társaság megközelítheti célját, a 10 milliárd dolláros bevételt, amelyet az olajkatasztrófa okozta károk enyhítésére, a következmények felszámolására kíván fordítani.

Az Apache-nak eladott földgázmezők a BP lelőhelyeinek 2 százalékát teszik ki. Naponta nagyjából 9 millió köbméter földgázt termelnek ki a lelőhelyekről, ami a teljes kitermelés 2,3 százaléka - áll a The Financial Times című lonodoni gazdasági lap online kiadásában megjelent összefoglalóban. Az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint az érintett területeken fekvő kőolajmezőkkel együtt a BP tavaly 166 millió dollár nyereségre tett szert.

Az Apache a kimerüléshez közeli lelőhelyek specialistája. 2003-ban már vásárolt a BP-től, az északi-tengeri Forties olajmezőt, amelyet a múlt század hetvenes éveinek elején tárt fel a BP. A szerdán bejelentett ügylet keretében az amerikai cég 5 milliárd dollárt készpénzben fizet a BP-nek július 30-ig.

A washingtoni kormány nyomására a BP júniusban elhatározta, hogy felállít egy 20 milliárd dolláros alapot a katasztrófa károsultjainak támogatására. Az Obama-kormányzattal kötött megállapodás értelmében az idén 5 milliárd dollárt fizet be az alapba.

A Mexikói-öbölben, a  Deepwater Horizon nevű olajfúró toronynál április 20-án történt robbanás következtében megindult mélytengeri olajszivárgás az eddigi legsúlyosabb amerikai környezetszennyezés.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!