TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A BP brit energetikai konszern eladott több olajmezőt és földgázlelőhelyet 7 milliárd dollár értékben, hogy fedezni tudja a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa költségeit.

A társaság szerdai bejelentése szerint az egyesült államokbeli Új-Mexikó és Texas államban, valamint Kanadában és Egyiptomban fekvő területeket értékesített. A vásárló az Apache nevű amerikai cég.

A BP közölte, hogy eladja legtöbb vietnámi és pakisztáni érdekeltségét is. Ezektől 1,7 milliárd dollárt remél. Az ügyletekkel a társaság megközelítheti célját, a 10 milliárd dolláros bevételt, amelyet az olajkatasztrófa okozta károk enyhítésére, a következmények felszámolására kíván fordítani.

Az Apache-nak eladott földgázmezők a BP lelőhelyeinek 2 százalékát teszik ki. Naponta nagyjából 9 millió köbméter földgázt termelnek ki a lelőhelyekről, ami a teljes kitermelés 2,3 százaléka - áll a The Financial Times című lonodoni gazdasági lap online kiadásában megjelent összefoglalóban. Az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint az érintett területeken fekvő kőolajmezőkkel együtt a BP tavaly 166 millió dollár nyereségre tett szert.

Az Apache a kimerüléshez közeli lelőhelyek specialistája. 2003-ban már vásárolt a BP-től, az északi-tengeri Forties olajmezőt, amelyet a múlt század hetvenes éveinek elején tárt fel a BP. A szerdán bejelentett ügylet keretében az amerikai cég 5 milliárd dollárt készpénzben fizet a BP-nek július 30-ig.

A washingtoni kormány nyomására a BP júniusban elhatározta, hogy felállít egy 20 milliárd dolláros alapot a katasztrófa károsultjainak támogatására. Az Obama-kormányzattal kötött megállapodás értelmében az idén 5 milliárd dollárt fizet be az alapba.

A Mexikói-öbölben, a  Deepwater Horizon nevű olajfúró toronynál április 20-án történt robbanás következtében megindult mélytengeri olajszivárgás az eddigi legsúlyosabb amerikai környezetszennyezés.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.