<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A kormány által elrendelt téli közmunkának köszönhetően a korábbi évektől gyökeresen különböző januári munkaerőpiaci számokat közölt a legfrissebb statisztika.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat friss adatai szerint januárban 23 ezer fővel 437 ezerre emelkekedett a nyilvántartott álláskeresők száma előző hónaphoz képest. Ez az emelkedő trend nem meglepetés, hiszen a szezonális munkalehetőségek megszűnésének következményeként rendre emelkedik ilyenkor az állástalanok száma. Viszont a téli közfoglalkoztatással a kormány megszüntette a korábbi évekre jellemző negatív munkaerőpiaci hatást. Így a választások előtt minden bizonnyal nem lesz szükség arra, hogy 650 ezres állástalan létszámot magyarázzanak Orbánék. A részletezett munkaerőpiaci újdonságok hatását remekül szemlélteti, hogy 2013 januárjához képest majdnem 200 ezerrel alacsonyabb a mostani létszám.

Ami a különböző álláskeresői csoportokat illeti, az látszik, hogy miközben az ellátás nélküli állástalanok aránya fokozatosan emelkedik, sőt újabb történelmi csúcsra jutott, a szakképzetlen és a tartósan állástalanok aránya javulást mutat. Decemberhez képest egyébként a szociális segélyesek száma közel 4000-rel (132 ezerre), az ellátás nélkülieké pedig 14 ezerrel (244 ezerre) emelkedett, ezzel párhuzamosan a tartósan állástalanok 500 fővel lettek kevesebben (127,5 ezer).

Az arányszámokat nézve, az ellátás nélküliek az állástalanok 56 százalékát jelentik, aminél magasabbra nem volt eddig példa. A szociális segélyben részesülők 30 százalékos aránya 2011 év eleje óta a legalacsonyabbat jelenti.

Lassan éledezik a piac

Ami a munkahelyeket illeti, januárban összesen 31 995 új munkahelyet hoztak létre, aminél jobb első havi "teljesítmény" 2011 januárjához kötődik, ekkor 27 ezer új álláslehetőség keletkezett a piacon. Az új munkahelyek döntő része változatlanul a közfoglalkoztatás keretében jött létre: 22 338 államilag támogatott pozíció nyílt meg - ezzel szintén "csak" a 2012-2013-as év januárját előztük meg.

Ennél viszont sokkal fontosabb a piac önerejéből létrejövő munkahelyek száma, mivel ez képes érdemi javulást kiváltani a munkaerőpiacon, a közmunka csak átmeneti lehetőséget kínál. Ráadásul, ha a vállalkozások munkaerőigénye nem növekszik, akkor a fő kormányzati cél sem tud teljesülni, vagyis a korábban inaktívak, segélyből élők visszaterelése a munkaerőpiacra. Tavaly már arról tudtunk beszámolni, hogy éledezik a munkaerőkereslet, ennek eredménye lehet az is, hogy 2013-ban az előző évinél egy hajszállal több közmunkás tudott elhelyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon. Tavaly az első félévben 11 százalékuknak sikerült ez, és becslésünk szerint az 5,6 százalékos arányszám 7 százalék körülire javulhatott.

A mostani adatokhoz visszatérve a piac önerejéből 9653 új munkahelyet nyitott meg, ami csak a 2013-as adatot képes túlszárnyalni, hiszen 2012 első hónapjában egy hajszállal, de nagyobb volt a cégek munkaerőigénye.

Székely Sarolta
mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.