2p

Tovább növeli részesedését a Fiat az amerikai Chrysler autógyárban - közölték az olasz autógyárnál csütörtökön.

A Fiat opciós jogával élve további 16 százalékos üzletrészt vásárol az amerikai autóipari csoportban 1,3 milliárd dollárért, de az ügyletre csak akkor kerül pont, ha a Chrysler visszafizeti az amerikai és a kanadai kormánynak hét milliárd dolláros tartozását. Erre a Fiat várakozásai szerint a második negyedévben sor kerül.

A Fiatnak jelenleg 30 százalékos tulajdonrésze van az amerikai vállalatban, ezt az arányt kétszeri emeléssel érte el, legutóbb április közepén növelték a részesedést. A Fiat 2009-ben vette át az amerikai vállalat irányítását, akkor 20 százalékot szerzett, az idén januárban pedig további 5 százalékot. Az olasz vállalatcsoport reményei szerint az év végégig még további 5 százalékot vesz az amerikai vállalatban, és ezzel többségi tulajdonossá válik.

A Chryslert a 2008-ban elmélyült gazdasági világválságban az amerikai és a kanadai kormányzat összesen 15,5 milliárd dolláros tőkeinjekciója mentette meg a teljes összeomlástól. A cég a Fiat vezetésével kezdett új fejezetet. Tavaly még veszteséggel zárt, az idén viszont már 200-500 millió dollár nyereséget érhet el a menedzsment számításai szerint.

A Chrysler-Fiat vezérigazgatója, az olasz Sergio Marchionne úgy véli, hogy a szerinte egy globális autógyár életben maradáshoz szükséges hatmilliós gyártási küszöböt 2014-ben fogja elérni az amerikai-olasz páros, jelenleg együttesen hárommilliót gyártanak évente.

A világelső Toyota tavaly 8,42 millió kocsit, a Volkswagen 7,14 milliót értékesített.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!