TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Tovább növeli részesedését a Fiat az amerikai Chrysler autógyárban - közölték az olasz autógyárnál csütörtökön.

A Fiat opciós jogával élve további 16 százalékos üzletrészt vásárol az amerikai autóipari csoportban 1,3 milliárd dollárért, de az ügyletre csak akkor kerül pont, ha a Chrysler visszafizeti az amerikai és a kanadai kormánynak hét milliárd dolláros tartozását. Erre a Fiat várakozásai szerint a második negyedévben sor kerül.

A Fiatnak jelenleg 30 százalékos tulajdonrésze van az amerikai vállalatban, ezt az arányt kétszeri emeléssel érte el, legutóbb április közepén növelték a részesedést. A Fiat 2009-ben vette át az amerikai vállalat irányítását, akkor 20 százalékot szerzett, az idén januárban pedig további 5 százalékot. Az olasz vállalatcsoport reményei szerint az év végégig még további 5 százalékot vesz az amerikai vállalatban, és ezzel többségi tulajdonossá válik.

A Chryslert a 2008-ban elmélyült gazdasági világválságban az amerikai és a kanadai kormányzat összesen 15,5 milliárd dolláros tőkeinjekciója mentette meg a teljes összeomlástól. A cég a Fiat vezetésével kezdett új fejezetet. Tavaly még veszteséggel zárt, az idén viszont már 200-500 millió dollár nyereséget érhet el a menedzsment számításai szerint.

A Chrysler-Fiat vezérigazgatója, az olasz Sergio Marchionne úgy véli, hogy a szerinte egy globális autógyár életben maradáshoz szükséges hatmilliós gyártási küszöböt 2014-ben fogja elérni az amerikai-olasz páros, jelenleg együttesen hárommilliót gyártanak évente.

A világelső Toyota tavaly 8,42 millió kocsit, a Volkswagen 7,14 milliót értékesített.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.