TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A Matáv szerezheti meg a makedón telefontársaság 51%-os tulajdonrészét.

Noha volt némi bizonytalanság, hogy még karácsony elött, vagy csak az ünnepek után hoznak döntés a makedon telefontársaság ügyében, de ma este publikálták a hírt, hogy a Matáv által vezetette konzorcium nyerte meg 362.5 m eurós ajánlatával a Maktel 51%-os tulajdonrészére kiírt pályázatot.

Így a MOL után a Matáv is azon magyar cégek közé került, amely multinacionális útra lépett. A Matáv a vételár mellett 255.7 m eurós beruházási kötelezettséget vállalt. A pályázaton a Matáv mellet egyetlen társaság, a görög OTE indult, az a cég amely legyözte a magyar telekom céget a nemrég lezajlott bolgár mobilcég tenderén.

A Matáv nem egyedül, hanem egy konzorcium keretében pályázott a Maktelre, amelynek a tagjai a "Portfólió" alapján az alábbiak szerint alakult: a MATÁV 87,4%-os részesedéssel bír, a Southeast Europe Equity Fund (SEEF) 6,3%-os és
az Interamerican Holding 6,3%-os részesedéssel rendelkezik. A SEEF újonnan létrehozott magánbefektetési alap, amelyet a Soros Private Funds Management kezel és részben az Overseas Private Investment Corporation (OPIC) finanszíroz. Az OPIC az Egyesült Államok kormányzati szervezete, amely kölcsönök, garanciák és biztosítások nyújtásával támogatja a tengerentúli amerikai befektetéseket. Az athéni értéktőzsdén jegyzett Interamerican az egyik
legjelentősebb biztosítási és pénzügyi szolgáltató cég, valamint - CosmoTelco nevű leányvállalatán keresztül - az egyik legnagyobb alternatív távközlési szolgáltató Görögországban.

A Matáv a rá eső 317,3 millió eurós összeget a Deutsche Telekom által nyújtott kölcsönből fogják finanszírozni. A pénzügyi zárásra január 11-én kerül sor. Ezt követően a MATÁV teljes körűen konszolidálja pénzügyi kimutatásaiban a Maktelt.

A Maktel az egyedüli vezetékes és mobil távközlési szolgáltató Macedóniában; 2000. október 30-án 500 ezer vezetékes vonallal és 86 ezer GSM előfizetővel rendelkezett. A Maktel bevétele 2000 első kilenc hónapjában 8.7 milliárd dinár (146.2 millió euró) volt, nyeresége pedig 2.9 milliárd dinár (48.7 millió euró).

Az első elemzői nyilatkozatok szerint a makedón cég piaci értéke egymillárd dollár körül lehet, így az érte fizetett, és a vételár felett vállalt fejlesztésre fordítandó pénzek alapján a Matáv "nem fizetett rá" a Maktelre.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.