TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A jövőben a gazdaságpolitikát a MeH-PM-GM hármasa irányítja majd -- nyilatkozta a januártól hivatalba lépő új miniszter. Elismerte ugyanakkor. hogy a külső piaci hatásokat a prognózisok készítésénél kevésbé vették eddig figyelembe.

A jövőben a gazdaságpolitikát a MeH-PM-GM hármasa irányítja majd -- nyilatkozta lapunknak Varga Mihály, felesküdött pénzügyminiszter. A januártól hivatalba lépő új miniszter elismerte. hogy a külső piaci hatásokat a prognózisok készítésénél kevésbé vették eddig figyelembe. Bízik az 5-6 százalékos növekedési ütem stabilizálódásában. Úgy véli, az egészségügyi reform a szakminiszter hatásköre.

A gazdaságpolitikát a Miniszterelnöki Hivatal-Gazdasági Minisztérium--Pénzügyminisztérium hármasa irányítja majd, de a döntés-előkészítésben, a megelőző együttműködésben növelni kell a pénzügyi tárca súlyát -- hangoztatta lapunknak adott interjújában Varga Mihály, felesküdött pénzügyminiszter. A korábbi időszakban a Pénzügyminisztérium eleve fenntartással kezelte a többi tárca elképzeléseit, mondta, hozzátéve: szeretné elérni, hogy a következő időszakban a szakminisztériumok jobban fontolják meg javaslatai, vegyék jobban figyelembe tervezett lépéseik inflációra és a gazdaság egyéb területeire gyakorolt hatásait.

Kétségtelen tény, ismerte el lapunk kérdésére, hogy a külső piaci hatásokat a prognózisok kialakításánál kevésbé vették figyelembe, kisebb mértékben számoltak ezen tényezők jelentős változásával. Hozzátette azonban, ez is az erősebb gazdasági előrejelző szerep erősítése mellett szól.

Az új miniszter nyugodt, stabil esztendőre számít. Mint mondta, bízik az 5-6 százalék közötti növekedési ütem stabilizálódásában, amit továbbra is segít az export és a beruházási ütem emelkedése. Annak nem látja jelét, hogy az életszínvonal növekedése a gazdaság fejlődése ellen, vagy az adósság növekedése irányában hatna.

Nem tartja a költségvetés átláthatóságát csorbító lépésnek, hogy az idei, de idén már nem kifizethető többletbevételeket egy pénzügyi alapba helyezi a kormány. Az hogy a kifizetések folyósítása milyen technikai rendben történik, még nem dőlt el -- fejtette ki. Addig ezt a pénzt, mint egy jó háztartásban, félre kell tenni, tette hozzá.

Az adatok és információk tiszták és világosak. Mindenkit értesítettünk a kormánydöntés után arról, hogy ezt az összeget milyen célra kívánjuk felhasználni. Az új pénzügyminiszter fontosabbnak tartja a kormány szavahihetőségét, mint azt, hogy a technikai megoldás majd milyen lesz -- nyilatkozta. Szerencsésnek tartja, hogy a kormány tartja magát választási programjához és képes a bérek emelésére.

A jövő évi béremelések esetleges inflációs hatásával kapcsolatos kérdésünkre válaszolva elmondta, a pénzügyminiszter sohasem alszik nyugodtan, kivéve ha a kifizetést alapos számítás előzte meg. Ebben az esetben ez történt -- véli. A keresetnövekedés még azon a józan határon belül van, amely keresleti oldalról nem veszélyezteti a magyar gazdaság dinamizmusát, fejtegette.

Az egészségügyi szektor reformját Varga az új egészségügyi miniszter feladatának tartja. A munkából azonban mindenképpen részt szán saját minisztériumának. Mint fogalmazott, azoknak a járulékfizetőknek az érdekeit kell képviselniük, akik a járulékfizetés terheit viselik.

Az autópálya-építés jövőre egy új szakaszba ér -- állítja. Az MFB már elkészítette a finanszírozási programot, ami jelenleg a minisztériumban szakmai felülvizsgálat alatt van. Varga bízik abban, hogy jövőre korrekt finanszírozási hátteret sikerül a projekt részére biztosítani. Az MFB százszázalékosan állami bank, ezért a hitelezők nagy biztonságot élveznek -- emlékeztetett.

Miután tíz éve parlamenti képviselő, tudja, hogyan kell egy mégoly racionális döntést is a politikai érdekegyeztetésben képviselni és keresztülvinni -- hangoztatta. Az a miniszter, aki csak részben rendelkezik politikai tapasztalatokkal, nem tudja hatásosan képviselni a tárca álláspontját -- tette hozzá.

A tárcánál jelenleg politikai államtitkár Varga kiemelten kezeli az Európai Unió elvásárainak megfelelő államszámviteli rendszer bevezetését. Jelenleg az ESA95 rendszer bevezetésének jogszabályi hátterét teremti meg a minisztérium.

Lapunk a be nem tervezett esetleges kiadásokról is kérdezte a leendő minisztert. Ezzel kapcsolatban arra emlékeztetett, hogy a parlament elfogadta az államháztartási törvény azon módosítását, mely szerint inkasszót nem lehet az állami számlák fölött gyakorolni. Ez azt jelenti, hogy az állam számára kedvezőtlen bírói döntés esetén is megvan a lehetőség arra, hogy "tárgyaljon" az érintettekkel, például a metróper kapcsán. Az államkassza tehát rendelkezik azzal a lehetőséggel, hogy az esetleges kifizetéseket más ütemezésben, vagy halasztva tudja megtenni.

A kétéves költségvetés arra ad lehetőséget, hogy másfél évig nyugodtan tudjon dolgozni, mondta Varga, hozzátéve: így lehetősége lesz a hosszú távú munkákra koncentrálni a rutinfeladatok helyett.

Érdemi változások nem várhatók a tárcánál, az elmúlt két és fél évben kialakult struktúra megfelelő módon tudja a jogszabály-, törvény-előkészítés rutinfeladatait végezni, és e mellett komolyabb hosszabb távú projektek kidolgozására is képes, válaszolta kérdésünkre Varga Mihály. Néhány személyi jellegű változást ugyanakkor nem zárt ki. Politikai államtitkárrá Tállai Andrást kéri fel, erősítette meg ismét. A közigazgatási államtitkár személye változatlan marad, továbbra is számít Naszvadi Györgyre. Lesz két új helyettes államtitkár is a minisztériumban, hiszen az eddigiek márciustól a jegybankban folytatják a munkát -- mondta.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.