<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Bár az elmúlt napokban sorra lehetett hallani leépítésekről a hazai autóipari cégeknél, drasztikus, többezres elbocsátástól Magyarországon valószínűleg nem kell tartani, tudta meg az mfor.hu. Az emberek ugyanis a nehéz gazdasági helyzetben is fognak autót vásárolni, csak a kisebb fogyasztású, takarékosabb márkákat keresik majd. Ráadásul a Mercedes beruházásának köszönhetően további álláshelyek jönnek létre hazánkban.

A beszállítók már több száz embert tettek az utcára

Ugyanakkor a nagyobb vállalatok sincsenek biztonságban, elkerülhetetlen, hogy a mostani tisztulási folyamat során ne menjen közülük néhány csődbe, ez pedig a hazai piacot is érintheti, ami további elbocsátásokhoz vezethet. Vanek Balázs szerint ma még nem látni, hogy a szektor jelenlegi kedvezőtlen helyzete meddig fog tartani, de az bizonyos, hogy a 2009-es év nem lesz könnyű az iparág szereplőinek.

Még nincs vége a leépítéseknek

Hazánkban korábban már több autóipari cég jelentette be, hogy a válság miatt leépítésekre kényszerülnek. A Bosch hatvani autóalkatrész-gyárában eddig száz embert menesztettek, és karácsonyig vélhetően további 100-150 alkalmazott jut hasonló sorsra.

A szintén alkatrészeket gyártó bonyhádi Aspöck Hungaria Kft. a 120 dolgozó csaknem háromnegyedét küldi el a drasztikus keresletcsökkenés miatt. A kormánykerekeket is gyártó szombathelyi Delphi Hungary szintén ezen okból állította le az egyik gyártósorát, és bocsátott el embereket.

A Győr-Moson-Sopron megyében működő autóipari beszállítókat is elérte a gazdasági válság első szele: az autóbiztonsági és utasvédelmi eszközöket gyártó sopronkövesdi Autolivnél 26 munkatárstól váltak meg, és száznál több dolgozónak szűnt meg a munkaviszonya a gumi- és műanyagcsatlakozás-technikai elemeket gyártó Veritas Kft.-nél Dunakilitin.

A világgazdasági folyamatok miatt csökkenti dolgozói létszámát Miskolcon a Shinwa, a japán társaság az alkalmazottak mintegy ötödétől, csaknem száz alkalmazottól válik meg. Mátó Tibor, a miskolci társaság humánerőforrás igazgatója azonban úgy nyilatkozott, hogy ez nincs összefüggésben a jelenlegi pénzpiaci válsággal, az autóipar recessziója miatt kényszerülnek erre a lépésre. A szakember úgy véli, a piac 2010-re ígérkezik kedvezőbbnek.

Tízezrek munkája is megszűnhet?

Bár a szakemberek egyelőre óvatosak az az irányú becsléseket illetően, hogy Magyarországon hányan veszíthetik el munkájukat a pénzügyi válság miatt ebben a szektorban, abban egyetértenek, hogy nehéz időszak elé néz a hazai gépjárműipar.

Mivel a válság nemcsak a nagy cégeket, gyárakat érinti, hanem közvetve a beszállítói körüket is, nagyon sok magyar kis- és középvállalkozás jövője válhat bizonytalanná – nyilatkozott korábban a Világgazdaságnak Bod Péter Ákos. Mint mondta, elhúzódik a krízis, akkor akár tízezrek munkája is megszűnhet.

Kovács Zita

Menedzsment Fórum