<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A részvényeseknek az igazgatósághoz intézett kérdéseiben a Mol és Irán is terítékre került az OMV osztrák olaj- és gázipari cég szerdai részvényesi közgyűlésén.

Wolfgang Ruttenstorfer vezérigazgató a Molhoz való - magyar részről ellenségesnek tekintett - közeledésről elmondta, hogy az a 20,26 százalékos tulajdonrész, amelyre tavaly az OMV Mol-részvények felvásárlásával szert tett a magyar vállalatban, ma egymilliárd euróval többet ér, mint amennyibe a részvények kerültek.

A cél azonban nem önmagában a tulajdonrész bővítése volt, hanem "hogy helyet kapjunk az asztalnál az ágazat további konszolidációjánál" - szögezte le az OMV és a Mol esetleges egyesülésére utalva. Megismételte azt az érvét, amely szerint a két cég összefogásából a szinergiák révén 400 millió eurós haszon származhatna.

Az iráni ügyletről kifejtette, hogy az előzetes szerződés alapján csak kevés konkrétumot lehet elmondani, de "nem haladunk sem elöl, sem hátul azok sorában, akik az iráni gázlelőhelyek iránt érdeklődnek". Közölte azt is, hogy az OMV pontról pontra betartja a közép-ázsiai ország ellen elrendelt nemzetközi szankciókat.

Utalt arra is, hogy Iránban jelen vannak olyan cégek, mint a Shell, a Repsol, a Statoil, az Eni és a Total. "A felvetett kockázatokat komolyan vesszük, de jó néhány kérdésre nem ismerjük a választ, mert a projekt még nem valósult meg" - mondta Wolfgang Ruttenstorfer.

Az osztrák cég tavaly kötött előzetes beruházási megállapodást az iráni állami olajvállalattal a South Pars-i gázmezők kiaknázására. A 22 milliárd eurósra tervezett szerződés Washington rosszallását is kiváltotta, mert az amerikai kormány úgy ítélte meg, hogy a beruházás csorbítaná az atomfegyvergyártási programmal gyanúsított Irán elleni gazdasági szankciók hatékonyságát.

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.