2008. május 15. 07:59

A részvényeseknek az igazgatósághoz intézett kérdéseiben a Mol és Irán is terítékre került az OMV osztrák olaj- és gázipari cég szerdai részvényesi közgyűlésén.

Wolfgang Ruttenstorfer vezérigazgató a Molhoz való - magyar részről ellenségesnek tekintett - közeledésről elmondta, hogy az a 20,26 százalékos tulajdonrész, amelyre tavaly az OMV Mol-részvények felvásárlásával szert tett a magyar vállalatban, ma egymilliárd euróval többet ér, mint amennyibe a részvények kerültek.

A cél azonban nem önmagában a tulajdonrész bővítése volt, hanem "hogy helyet kapjunk az asztalnál az ágazat további konszolidációjánál" - szögezte le az OMV és a Mol esetleges egyesülésére utalva. Megismételte azt az érvét, amely szerint a két cég összefogásából a szinergiák révén 400 millió eurós haszon származhatna.

Az iráni ügyletről kifejtette, hogy az előzetes szerződés alapján csak kevés konkrétumot lehet elmondani, de "nem haladunk sem elöl, sem hátul azok sorában, akik az iráni gázlelőhelyek iránt érdeklődnek". Közölte azt is, hogy az OMV pontról pontra betartja a közép-ázsiai ország ellen elrendelt nemzetközi szankciókat.

Utalt arra is, hogy Iránban jelen vannak olyan cégek, mint a Shell, a Repsol, a Statoil, az Eni és a Total. "A felvetett kockázatokat komolyan vesszük, de jó néhány kérdésre nem ismerjük a választ, mert a projekt még nem valósult meg" - mondta Wolfgang Ruttenstorfer.

Az osztrák cég tavaly kötött előzetes beruházási megállapodást az iráni állami olajvállalattal a South Pars-i gázmezők kiaknázására. A 22 milliárd eurósra tervezett szerződés Washington rosszallását is kiváltotta, mert az amerikai kormány úgy ítélte meg, hogy a beruházás csorbítaná az atomfegyvergyártási programmal gyanúsított Irán elleni gazdasági szankciók hatékonyságát.

MTI/Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.