TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2008. február 26. 09:29

Az osztrák OMV olajipari vállalat, amely a Mol legnagyobb részvényese, javaslatokat tesz a magyar olajipari vállalat részvényesei érdekei kiterjedtebb érvényesítésére, szemben a Mol igazgatótanácsának befolyásával. Az osztrák olajipari társaság ezt az éves jelentésében fejtette ki. Az OMV javaslatait a Mol április 24-én tartandó éves közgyűlése elé terjeszti.

A javaslatok célja "a Mol igazgatótanácsa döntései átláthatóságának növelése és a nemzetközi vállalatirányítási gyakorlatnak való megfeleltetése" – áll a társaság közleményében. Az osztrák cég éves jelentésében fejezi ki aggodalmát amiatt, hogy a Mol igazgatótanácsának az elmúlt nyolc hónapban hozott döntései "ellentétesek a Mol részvényesei legfőbb érdekeivel".

E helyzet megváltoztatása érdekében az OMV javasolni fogja, hogy a Mol különböző társaságokba kihelyezett részvényeit "kvázi saját részvényekként" kezeljék. A társaság független auditor kinevezését fogja kérni a kérdés felülvizsgálatára. A Mol korábban megállapodást kötött több részvényesével, köztük a BNP Paribas-szal, az OTP Bankkal és a cseh CEZ energetikai céggel részvényei egy részének kihelyezéséről.

Az OMV, amely 20,2 százaléknyi Mol részvény tulajdonosa, javasolja, hogy "szüntessék meg vagy semlegesítsék" a magyar olajtársaság, illetve a baráti intézmények együttesen 40 százalékos részesedését érintő részvényesi rendszerét, továbbá szüntessék meg a Mol döntéseinél érvényesített 10 százaléknyi szavazati korlátot.

Az OMV konkrétan a Mol legutóbbi döntései közül hét százaléknyi részvény CEZ-nek történő eladását bírálja, az szerinte "vállalati értékrombolónak és a jó vállalatirányítási elvekkel ellentétes" döntésnek tűnik. Eszerint a CEZ 18 540 forintot fizetett december 20-án a Mol papírokért, miközben a Mol aznapi záróárfolyama 23 600 forint volt.

Somlyai Dóra, a Mol magyarországi kommunikációs igazgatója az MTI érdeklődésére közölte: alapvetően nincs új elem az OMV kommunikációjában. A Mol, ahogyan korábban is, most is határozottan visszautasítja a társaság vállalatirányítási gyakorlatát, illetve annak jogszerűségét megkérdőjelező állításokat.

Hozzátette: minden 5 százalék feletti tulajdonosnak lehetősége van a közgyűlésre új napirendi pontot javasolni a társasági törvény és a Mol alapszabálya szerint eljárva. A részvényesi kezdeményezéseknek ugyanis a közgyűlés a megfelelő fóruma. 

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.