<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p


			
		

Akár még az idén lebonyolíthatják a két szabad mobilfrekvencia, a 450 és a 900 megahertz értékesítését, ez pedig egy negyedik hazai mobilszolgáltató piacra lépését is elhozhatja - mondta a múlt héten az mfor.hu kérdésére Mátrai Gábor, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökhelyettese. Lapunk annak járt utána, ki lehetne a negyedik szolgáltató, illetve mit szólnának a piaci szereplők egy újabb versenytárshoz. Mfor.hu-háttér.

Tavaly eredménytelenül zárult, most azonban újra megpróbálkozna a hatóság a mobilfrekvenciák értékesítésével. Érdeklődők az előző kiíráson is voltak, sokan a bíróságig is hajlandók voltak elmenni, hogy kihasítsanak egy szeletet a magyar mobiltortából, azonban végül másodfokon is a Nemzeti Hírközlési Hatóságnak adtak igazat, így jogerős lett a pályázat lezárása.

Botrányos lett az előző tender vége

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) még 2008 őszén írt ki két frekvenciapályázatot: egyrészt a 450 megahertzes sáv, másrészt pedig a 900-1800-2100 megahertzes szabad kapacitások 15 éves koncessziós jogát értékesítették volna a tervek szerint. Utóbbi kiírás nem titkoltan azt a célt szolgálta volna, hogy egy negyedik mobilszolgáltató is megjelenjen a magyar piacon a T-Mobile, a Telenor és a Vodafone mellett, erre utalt az is, hogy a pályázaton a három cég el sem indulhatott.

Most elsősorban a 450 és a 900 megahertzes frekvenciák értékesítéséről lehetett hallani, azonban az mfor.hu-nak adott interjújában Mátrai Gábor nem zárta ki, hogy az 1800 és a 2100 megahertzen lévő szabad kapacitásokat is bevonják majd a pályázatba, akkor pedig a két évvel ezelőttihez hasonló konstrukció születhet.

A 2009 tavaszán eredménytelennek minősített pályázaton négy cég a Digi Kft., a DreamCom Távközlési Kft., a Mobinet Távközlési Projekt Kft. és az Invitel Távközlési Zrt. vett részt. Közülük az első három adott be fellebbezést az elsőfokú végzés ellen. Végül a Fővárosi Bíróság másodfokon is a hatóságnak adott igazat, jogszerűnek minősítette a tender lezárását.

A részletekre kíváncsi az Invitel

Az új tenderről egyelőre nem született meg a pályázati kiírás, ezügyben a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak kell rendeletet alkotni a mobilfrekvenciák értékesítéséről. Mátrai Gábor kérdésünkre elmondta: számításaik szerint még az idén le lehet bonyolítani az értékesítést, azonban egyelőre nincs döntés a konkrétumokról.

Nem tudni például, hogy a 2008-as pályázathoz hasonlóan ezúttal is kizárják-e a jelenlegi három mobilszolgáltatót, illetve még az sem dőlt el, melyik frekvenciák lehetnek a pályázat tárgyai. A fentiek miatt nehéz megjósolni, kik érdeklődhetnek a magyar piac iránt, de az előző tenderen induló cégek közül kerülhetnek ki esetleg a pályázók.

Az mfor.hu megkeresésére az Invitelnél egyelőre szűkszavú, diplomatikus válasszal tudtak csak szolgálni: "Látni kell a részleteket, a pályázat kiírása után tudunk csak nyilatkozni arról, szándékozunk-e indulni, illetve melyik frekvenciáért szállunk harcba".

A Telekom szerint nem kell negyedik szolgáltató

A jelenlegi három mobilszolgáltató korábban többször is nyilatkozott arról, hogy ők is tudnák hasznosítani a szabad erőforrásokat, ezért nem feltétlenül kellene pályázatot kiírni azokra. Az mfor.hu a Magyar Telekomot kereste meg azzal kapcsolatban, mi a véleménye az NMHH terveiről, illetve milyen megoldást tartana ideálisnak.

"A Magyar Telekom álláspontja szerint az E-GSM 900 megahertzes frekvenciablokkok kiosztásánál az államnak a mobil szélessáv elterjedésére, a mobilhálózatok magas szintű minőségének a fenntartására és a növekvő ügyféligények hatékonyabb kiszolgálására célszerű a hangsúlyt fektetnie. Ezek a célok legalább 3 megahertzes sávbővítéssel, a jelenlegi mobilszolgáltatók jogos frekvenciaigényeinek figyelembevételével érhetők el, a negyedik mobilszolgáltató megjelenése ezért indokolatlan" - közölte érdeklődésünkre a cég PR igazgatósága.

A Telekom szerint a 900 megahertzes sávban az eddigi gyakorlatnak megfelelő szimmetrikus frekvenciablokk-kiosztás tűnik a leghatékonyabbnak, azaz ők a meglévő három szolgáltató között osztanák fel a szabad kapacitást.

"A Magyar Telekom abban érdekelt, hogy Magyarország minél gyorsabban csatlakozzon a világ legfejlettebb országaihoz, ahol már most, illetve a közeljövőben a legmodernebb következő generációs mobiltechnológiát (LTE) alkalmazzák. A valódi mobil szélessávot lehetővé tévő technológia meghonosításának azonban feltétele az ehhez szükséges frekvenciablokkok hatékony ütemezése és kiosztása. E feltételek megléte esetén vállalatunk készen áll arra, hogy a szükséges beruházások végrehajtásával elsőként honosítsa meg itthon a – mind technológiai, mind gazdasági szempontból leghatékonyabb – LTE technológiát 900 megahertzen” - olvasható a cég PR igazgatóságának válaszában.

Beke Károly

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.