4p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Akár még az idén lebonyolíthatják a két szabad mobilfrekvencia, a 450 és a 900 megahertz értékesítését, ez pedig egy negyedik hazai mobilszolgáltató piacra lépését is elhozhatja - mondta a múlt héten az mfor.hu kérdésére Mátrai Gábor, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökhelyettese. Lapunk annak járt utána, ki lehetne a negyedik szolgáltató, illetve mit szólnának a piaci szereplők egy újabb versenytárshoz. Mfor.hu-háttér.

Tavaly eredménytelenül zárult, most azonban újra megpróbálkozna a hatóság a mobilfrekvenciák értékesítésével. Érdeklődők az előző kiíráson is voltak, sokan a bíróságig is hajlandók voltak elmenni, hogy kihasítsanak egy szeletet a magyar mobiltortából, azonban végül másodfokon is a Nemzeti Hírközlési Hatóságnak adtak igazat, így jogerős lett a pályázat lezárása.

Botrányos lett az előző tender vége

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) még 2008 őszén írt ki két frekvenciapályázatot: egyrészt a 450 megahertzes sáv, másrészt pedig a 900-1800-2100 megahertzes szabad kapacitások 15 éves koncessziós jogát értékesítették volna a tervek szerint. Utóbbi kiírás nem titkoltan azt a célt szolgálta volna, hogy egy negyedik mobilszolgáltató is megjelenjen a magyar piacon a T-Mobile, a Telenor és a Vodafone mellett, erre utalt az is, hogy a pályázaton a három cég el sem indulhatott.

Most elsősorban a 450 és a 900 megahertzes frekvenciák értékesítéséről lehetett hallani, azonban az mfor.hu-nak adott interjújában Mátrai Gábor nem zárta ki, hogy az 1800 és a 2100 megahertzen lévő szabad kapacitásokat is bevonják majd a pályázatba, akkor pedig a két évvel ezelőttihez hasonló konstrukció születhet.

A 2009 tavaszán eredménytelennek minősített pályázaton négy cég a Digi Kft., a DreamCom Távközlési Kft., a Mobinet Távközlési Projekt Kft. és az Invitel Távközlési Zrt. vett részt. Közülük az első három adott be fellebbezést az elsőfokú végzés ellen. Végül a Fővárosi Bíróság másodfokon is a hatóságnak adott igazat, jogszerűnek minősítette a tender lezárását.

A részletekre kíváncsi az Invitel

Az új tenderről egyelőre nem született meg a pályázati kiírás, ezügyben a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak kell rendeletet alkotni a mobilfrekvenciák értékesítéséről. Mátrai Gábor kérdésünkre elmondta: számításaik szerint még az idén le lehet bonyolítani az értékesítést, azonban egyelőre nincs döntés a konkrétumokról.

Nem tudni például, hogy a 2008-as pályázathoz hasonlóan ezúttal is kizárják-e a jelenlegi három mobilszolgáltatót, illetve még az sem dőlt el, melyik frekvenciák lehetnek a pályázat tárgyai. A fentiek miatt nehéz megjósolni, kik érdeklődhetnek a magyar piac iránt, de az előző tenderen induló cégek közül kerülhetnek ki esetleg a pályázók.

Az mfor.hu megkeresésére az Invitelnél egyelőre szűkszavú, diplomatikus válasszal tudtak csak szolgálni: "Látni kell a részleteket, a pályázat kiírása után tudunk csak nyilatkozni arról, szándékozunk-e indulni, illetve melyik frekvenciáért szállunk harcba".

A Telekom szerint nem kell negyedik szolgáltató

A jelenlegi három mobilszolgáltató korábban többször is nyilatkozott arról, hogy ők is tudnák hasznosítani a szabad erőforrásokat, ezért nem feltétlenül kellene pályázatot kiírni azokra. Az mfor.hu a Magyar Telekomot kereste meg azzal kapcsolatban, mi a véleménye az NMHH terveiről, illetve milyen megoldást tartana ideálisnak.

"A Magyar Telekom álláspontja szerint az E-GSM 900 megahertzes frekvenciablokkok kiosztásánál az államnak a mobil szélessáv elterjedésére, a mobilhálózatok magas szintű minőségének a fenntartására és a növekvő ügyféligények hatékonyabb kiszolgálására célszerű a hangsúlyt fektetnie. Ezek a célok legalább 3 megahertzes sávbővítéssel, a jelenlegi mobilszolgáltatók jogos frekvenciaigényeinek figyelembevételével érhetők el, a negyedik mobilszolgáltató megjelenése ezért indokolatlan" - közölte érdeklődésünkre a cég PR igazgatósága.

A Telekom szerint a 900 megahertzes sávban az eddigi gyakorlatnak megfelelő szimmetrikus frekvenciablokk-kiosztás tűnik a leghatékonyabbnak, azaz ők a meglévő három szolgáltató között osztanák fel a szabad kapacitást.

"A Magyar Telekom abban érdekelt, hogy Magyarország minél gyorsabban csatlakozzon a világ legfejlettebb országaihoz, ahol már most, illetve a közeljövőben a legmodernebb következő generációs mobiltechnológiát (LTE) alkalmazzák. A valódi mobil szélessávot lehetővé tévő technológia meghonosításának azonban feltétele az ehhez szükséges frekvenciablokkok hatékony ütemezése és kiosztása. E feltételek megléte esetén vállalatunk készen áll arra, hogy a szükséges beruházások végrehajtásával elsőként honosítsa meg itthon a – mind technológiai, mind gazdasági szempontból leghatékonyabb – LTE technológiát 900 megahertzen” - olvasható a cég PR igazgatóságának válaszában.

Beke Károly

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!