Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. tapasztalatai szerint a vállalkozások és főleg a kkv szektor szereplői részéről fokozott igény van ma külső forrásokra. Ezzel párhuzamosan a csökkenő kamatmarzsok a banki szereplőket is a minél nagyobb volumen kihelyezésére ösztönzik. A kereslet és a kínálat kiegyenlítődni látszik, így még a vissza nem térítendő és visszatérítendő EU-s támogatások ellenére is számottevő, 10 százalék körüli növekedést mutat a kkv hitelezés.

Az erős hazai és uniós gazdasági növekedés egyre optimistábbá teszi a vállalkozásokat, és úgy tűnik, hogy a pozitív hangulat a hitelpiacon is megmutatkozik. A szektor kilátásairól szóló kutatásokról és a Garantiqa Hitelgarancia saját tapasztalatai is ezt támasztják alá. „Egyre optimistábbak a szektor szereplői, Ugyanakkor látni kell, hogy a pénzügyi válságot ugyan magunk mögött hagytuk, de a válság tanulságait levonták a piaci szereplők, és a pénzintézetek jó időre megtanulták a leckét: megfontoltan viszonyulnak a hiteligényekhez, amit csak a megfelelő fedezet mellett hagynak jóvá” – mondta Búza Éva, a társaság vezérigazgatója.

Az óvatos optimizmus korszaka jellemző most és a fedezeti háttér továbbra is döntő tényező. Nem véletlen, hogy a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kezességvállalási állománya a KKV hitelezés bővülésénél is nagyobb növekedést mutat, az éves közel 25 százalékos bővüléssel. Ma már minden hetedik KKV hitel jön létre a Garantiqa kezességvállalásával.
 
Búza Éva, a Garantiqa vezérigazgatója 
 
A kilátások pozitívak, ugyanakkor például a munkaerőhiány az egyik legnagyobb kihívás ma a gazdasági szereplők, és így a KKV-k számára is. A megfelelő munkaerő hiánya kockázatot jelenthet a napi működésre, illetve a fejlesztések és beruházások ütemezésére, míg költség oldalon növekvő bérek csökkenthetik a profitabilitást. „A Garantiqa számára ennek azért van jelentősége, mert ezen kockázatok növekedése óvatosságra inthetik a bankokat, akik a kedvező hiteldöntést csak további biztosítékok bevonása mellett hajlandóak meghozni. A vállalkozásoknak ekkor jöhet jól a Garantiqa biztosítékpótló szerepe: kezességvállalásunkkal megvalósulhat az életképes cégek finanszírozáshoz jutása abban az esetben is, ha a hitelfedezetek hiánya meghiúsította, vagy jelentősen megdrágította volna a hitelfelvételt” – hangsúlyozta a vezérigazgató.

2018 januárjától az úgynevezett portfóliógarancia bevezetése jelent új mérföldkövet a kezességvállalási folyamatokban, hiszen a portfoliógarancia keretében a kezességvállalással kapcsolatos ügyintézés időigénye gyakorlatilag nullára csökken, hiszen a portfoliógarancia keretében a Bankok saját maguk dönthetnek a Garantiqa kezességvállalásának bevonásáról, amelyről csak egy egyszerű adatszolgáltatást kell küldeniük. A hazai gyakorlatban egyedülálló eljárás bevezetését az Európai Beruházási Alappal még 2017 októberében kötött megállapodás teszi lehetővé: a COSME program keretében közel 3500 hazai KKV juthat, mintegy 80 milliárd forintnyi hitelhez a Garantiqa segítségével. „A portfoliógarancia konstrukcióra nagy volt az igény a kereskedelmi bankok részéről, így már a viszontgarancia megállapodás aláírását megelőzően nekiláttunk az eljárások kidolgozásának. Bízom benne, hogy partnereink számára könnyen adaptálható és sikeres konstrukciót vezetünk be” – emelte ki a vezérigazgató. A COSME Program további fontos előnye, hogy akár 1 milliárd forint összegű hitelek is garantálhatóak, ami elsősorban a fejlesztési hiteleknek kedvezhet. A beruházások ösztönzése az árazásunkban is megjelenik: beruházási hitelekhez nyújtott COSME garancia kezességvállalási díja hitelösszegre vetítve kevesebb mint 1 százalék, annak ellenére, hogy a garancia mértéke akár 90 százalék is lehet.

Az idén 25 éves Garantiqa Hitelgarancia Zrt. eddigi működése során 400 ezer szerződés keretében, 5000 milliárd forint összegű hitelhez nyújtott kezességvállalást. A Garantiqa kezességvállalása segítségével kihelyezett hitelportfolió volumene 2017-ben meghaladja a 670 milliárd forintot, 2021-re pedig az 1000 milliárd fölötti kihelyezés a cél. A vállalkozások számára biztosított kezességvállalások eredményeként évente a Garantiqa a teljes magyar GDP-növekedéshez 0,3 százalékponttal járul hozzá. 

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.