2001. február 27. 11:00

Egyértelmű generációs különbségek mutatkoznak a reklámok megítélésében -- áll a Társadalomkutató Intézet Rt. (Tárki) jelentésében, amely szerint a fiatalok, illetve a munkaerőpiacon aktívak ítélik meg legkedvezőbben a reklámok szerepét.

A megkérdezettek negyede akkor is magyar terméket vesz, ha ugyanolyan minőségű külföldi áru olcsóbban is megvásárolható.

Az emberek véleménye éles különbségeket mutat a reklámok megítéléséről, s a hirdetések egyes csoportokra gyakorolt hatása is eltérő -- derül ki a Tárki felméréséből. Az elsősorban a gazdasági attitűdöket és a társadalmi kapcsolatokat vizsgáló jelentés szerint a reklámok általában negatív véleményeket váltanak ki az emberekből: a válaszadók több mint fele -- többségében az idősebb korosztály -- ért részben vagy egészben egyet azzal az állítással, hogy a reklámok felesleges dolgok megvásárlására ösztönöznek. A legkisebb ellenállás a hirdetésekkel szemben a 18--29 éves korosztály körében mutatkozott, s ők azok, akik a legnagyobb arányban használják fel vásárláskor az így szerzett információkat.

Hasonló különbségek mutatkoznak a munkaerő-piaci státus esetében is, de az életkor szerepe itt is egyértelműen kimutatható: leginkább az inaktívak, közöttük is elsősorban a nyugdíjasok utasítják el a reklámokat, míg az aktívak, valamint a diákok körében magasabb az elfogadók aránya.

Bár egy-két attitűdből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, az azonban valószínűnek tűnik, hogy a fiatalok nyitottabbak az új iránt, míg az idősebb korosztály értékrendje sokkal szilárdabb, amit a reklámok már kevésbé tudnak befolyásolni -- mondta Nagy Ildikó, a Tárki munkatársa, aki szerint az egyes csoportok eltérő anyagi helyzetének is szerepe lehet a reklámokkal szembeni attitűd kialakulásában.

Az életkor szerepét szintén kimutató, de a reklámok nagyobb elfogadottságáról tanúskodó eredménnyel zárult a GfK Hungária, a Szonda Ipsos és a Hoffmann Research International egy évvel ezelőtt a reklámok társadalmi megítéléséről végzett vizsgálata. A felmérés szerint a népesség 36 százaléka -- itt is inkább az idősebbek -- kifejezetten reklámellenes, 40 százalék racionális, további 24 százalék pedig érzelmi alapon elfogadja a reklámokat. Az elsősorban a fiatal, magas iskolai végzettségű és jövedelmű réteget tömörítő racionális csoport alapvetően elfogadja, de kritikusan kezeli a hirdetéseket, míg a többségében alacsony végzettségű, közepes jövedelmű s a munkaerőpiacon gyakran inaktív réteg kifejezetten szívesen fogadja s az életet színesítő jelenségnek tartja a reklámokat.

A lakosság véleménye a hazai termékek preferálásában is megosztott. A Tárki felmérése szerint a népesség 45 százaléka nem ért egyet azzal az állítással, miszerint akkor is magyar terméket vegyen, ha egy hasonló külföldi árut olcsóbban is meg tudna vásárolni, de 27 százalék - elsősorban az alacsony iskolai végzettségűek, az idősek, valamint a vidéki népesség -- ilyen esetben is a magyar árut részesíti előnyben.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!