2001. február 27. 11:00

Egyértelmű generációs különbségek mutatkoznak a reklámok megítélésében -- áll a Társadalomkutató Intézet Rt. (Tárki) jelentésében, amely szerint a fiatalok, illetve a munkaerőpiacon aktívak ítélik meg legkedvezőbben a reklámok szerepét.

A megkérdezettek negyede akkor is magyar terméket vesz, ha ugyanolyan minőségű külföldi áru olcsóbban is megvásárolható.

Az emberek véleménye éles különbségeket mutat a reklámok megítéléséről, s a hirdetések egyes csoportokra gyakorolt hatása is eltérő -- derül ki a Tárki felméréséből. Az elsősorban a gazdasági attitűdöket és a társadalmi kapcsolatokat vizsgáló jelentés szerint a reklámok általában negatív véleményeket váltanak ki az emberekből: a válaszadók több mint fele -- többségében az idősebb korosztály -- ért részben vagy egészben egyet azzal az állítással, hogy a reklámok felesleges dolgok megvásárlására ösztönöznek. A legkisebb ellenállás a hirdetésekkel szemben a 18--29 éves korosztály körében mutatkozott, s ők azok, akik a legnagyobb arányban használják fel vásárláskor az így szerzett információkat.

Hasonló különbségek mutatkoznak a munkaerő-piaci státus esetében is, de az életkor szerepe itt is egyértelműen kimutatható: leginkább az inaktívak, közöttük is elsősorban a nyugdíjasok utasítják el a reklámokat, míg az aktívak, valamint a diákok körében magasabb az elfogadók aránya.

Bár egy-két attitűdből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, az azonban valószínűnek tűnik, hogy a fiatalok nyitottabbak az új iránt, míg az idősebb korosztály értékrendje sokkal szilárdabb, amit a reklámok már kevésbé tudnak befolyásolni -- mondta Nagy Ildikó, a Tárki munkatársa, aki szerint az egyes csoportok eltérő anyagi helyzetének is szerepe lehet a reklámokkal szembeni attitűd kialakulásában.

Az életkor szerepét szintén kimutató, de a reklámok nagyobb elfogadottságáról tanúskodó eredménnyel zárult a GfK Hungária, a Szonda Ipsos és a Hoffmann Research International egy évvel ezelőtt a reklámok társadalmi megítéléséről végzett vizsgálata. A felmérés szerint a népesség 36 százaléka -- itt is inkább az idősebbek -- kifejezetten reklámellenes, 40 százalék racionális, további 24 százalék pedig érzelmi alapon elfogadja a reklámokat. Az elsősorban a fiatal, magas iskolai végzettségű és jövedelmű réteget tömörítő racionális csoport alapvetően elfogadja, de kritikusan kezeli a hirdetéseket, míg a többségében alacsony végzettségű, közepes jövedelmű s a munkaerőpiacon gyakran inaktív réteg kifejezetten szívesen fogadja s az életet színesítő jelenségnek tartja a reklámokat.

A lakosság véleménye a hazai termékek preferálásában is megosztott. A Tárki felmérése szerint a népesség 45 százaléka nem ért egyet azzal az állítással, miszerint akkor is magyar terméket vegyen, ha egy hasonló külföldi árut olcsóbban is meg tudna vásárolni, de 27 százalék - elsősorban az alacsony iskolai végzettségűek, az idősek, valamint a vidéki népesség -- ilyen esetben is a magyar árut részesíti előnyben.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.