TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2017. december 15. 07:37

A gyógyszeripar exportbevétele 2016-ban 902 milliárd forint volt, kutatás-fejlesztésre pedig csaknem 55 milliárd forintot költöttek - írja pénteki számában a Világgazdaság a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (Magyosz) adataira hivatkozva.

Az ágazat külgazdasági erejét bizonyítja, hogy a gyógyszeriparban egy foglalkoztatottra 26,6 millió külkereskedelmi többlet jut - ez csaknem háromszorosa a járműipar (9,9 millió forint fejenként) és a gépgyártás (9,2 millió forint/fő) többletének. Ez a leginnovatívabb feldolgozóipari ágazat: a szektor teljes kutatás-fejlesztési kiadása 2016-ban 54,8 milliárd forintot tett ki, ebből 46,1 milliárd forint volt a közvetlen kiadás, 8,7 milliárd forint pedig a fejlesztésekkel kapcsolatos beruházás - közölte Greskovits Dávid, a Magyosz elnöke. Ez 13,8 százalékkal meghaladja a járműipar 43,6 milliárdos kutatási-fejlesztési kiadásait.

A gyógyszeripar 18 ezer foglalkoztatottja közül több mint kétezren (12 százalék) dolgoznak a kutatás-fejlesztés területén, ami többszöröse a nemzetgazdasági átlagnak (1,8 százalék). A gyógyszergyártás folyó áron 442 milliárd forint bruttó hozzáadott értéket állított elő 2016-ban, ami a teljes országos érték 1,5 százaléka. A kutatás-fejlesztés területén tavaly közel negyven bejegyzett szabadalom és kétszáz új forgalomba hozatali engedély jelent meg.
 
MTI 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.