<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		

A vártnál jobb második negyedéves eredmények ellenére csak részben változtat idei előrejelzésein a Richter Gedeon Nyrt., a gyógyszergyár továbbra is nulla és 5 százalék közötti árbevételcsökkenést vár 2016-ban.

Bogsch Erik, a gyógyszergyár vezérigazgatója csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón kifejtette: egy negyedévvel korábban, csakúgy mint februárban, 5 százalékos euróban számolt visszaeséssel kalkulált a cég, azonban ha az árfolyamok nem romlanak, lehet, hogy valamivel kisebb mértékben mérséklődhet a Richter árbevétele. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az euró árfolyamváltozása miatt nehéz pontos előrejelzést adni.

Korábban: Megverte a Richter a piaci konszenzust

A tavalyi nagyon erős bázishoz képest a gyógyszergyár nettó nyeresége 18,10 milliárd forint lett az április-júniusi időszakban, 19,4 százalékkal maradt el a múlt év második negyedévétől, amit a vezérigazgató elsősorban az egy év alatt, mintegy 25 százalékkal gyengülő euró-rubel árfolyammal, valamint a magasabb értékesítési és marketingköltségekkel indokolt, amelyet csak részben ellensúlyoztak például a csökkenő kutatási-fejlesztési költségek.

Az év első hat hónapjában 187,27 milliárd forint árbevételt ért el a Richter, 1,8 százalékkal többet, mint tavaly ugyanebben az időszakban, az anyavállalat tulajdonosaira jutó adózott eredménye viszont 19,2 százalékkal 30,3 milliárd forintra csökkent. Az első féléves teljesítményt a vezérigazgató közepesnek értékelte.

A Richter több országra is megemelte helyi valutában számolt forgalom-előrejelzését, így például Oroszországban a korábbi 17,5 milliárd rubel helyett 18 milliárd rubelre számít a vállalat, ami 3 százalékos helyett 6 százalékos árbevétel-növekedést jelentene 2016-ban az egy évvel korábbihoz képest. A vezérigazgató jelezte, hogy a forgalom jelentős részét, mintegy harmadát még mindig a volt Szovjetunió országai adják, ugyanakkor részarányuk folyamatosan csökken, két évvel ezelőtt még 43 százalék volt. Korábban a konszolidált árbevétel 23 százaléka realizálódott Oroszországban, míg az első hat hónapban ez az arány már csak 21 százalék, Ukrajna a korábbi 5-6 százalék helyett már csak 2 százalékot képviselt és az egyéb Független Államok Közösségének (FÁK) köztársaságok is kisebb arányban szerepeltek.

Lengyelországban a korábban jelzett stagnálás mellett, akár 5 százalékos növekedés is elképzelhető a Richter szerint. A cég nem változtatott várakozásain többek között Magyarországon és Ukrajnában, ahol stagnálásra, vagy minimális emelkedésre számít. A Független Államok Közösségének (FÁK) tagállamaira, illetve az Egyesült Államokra vonatkozó előrejelzés sem változott, 15-20 százalékos árbevétel-csökkenésre számít a gyógyszergyár.

A nyugat-európai piacon várhatóan 8 százalékkal nőnek a bevételek, amelyek legnagyobb részét a nőgyógyászati termékek teszik ki. Ezek közül az Esmya nevű eredeti készítmény forgalma várhatóan 65 millió eurót ér el.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.