<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Délután kettőkor megkezdődött a Mol éves közgyűlése, mely egyelőre nyugodt hangulatban telik. A szavazásra jogosultak mindössze 66 százaléka jelent meg, így abszolút többségben vannak a menedzsmenttel szavazók, vélhetően nem sok esélye lesz az OMV-nek, hogy beleszóljon a dolgok alakulásába.

2008: tovább tart a vita

"Bármely olyan céget szívesen lát egy partneri megállapodásra a Mol, mellyel értéket tud teremteni. A cég felvásárlását azonban nem támogatja a cégvezetés" - mondta el Hernádi Zsolt a közelmúltban a Profil című osztrák lapnak.

Arra a kérdésre, miért nem hagyja a Mol-vezetés, hogy a részvényesek döntsenek az OMV ajánlatáról, Hernádi azt válaszolta: a gond az, hogy nincs miről dönteni, hiszen nincs egy érvényes vételi ajánlat a részvényesek előtt. A Mol által kölcsönbe adott részvények szavazati joga is a kölcsönbe vevőnél van, és semmilyen megállapodás nincs arra vonatkozóan, hogyan szavaznak ezekkel. Hernádi szerint a vállalat a magyar jogszabályok szerint járt el ezen szerződések megkötésekor. A kölcsönbe adott részvények két okból is a részvényesek javát szolgálják: egyrészt a Mol tőkeszerkezete optimalizálódott, másrészt a kölcsönbe adott papírok után a kölcsönbe vevő nem kap osztalékot.

A szerződések részleteit Hernádi nem kívánta kommentálni, így azt sem,
megkapják-e az osztalék egy részét a kölcsönbe vevők, illetve azt sem, miért jók ezek az üzletek a kölcsönbe vevőknek.

Aggódnak bizonyos részvényesek


A Financial Times értesülései szerint a részvényesek egy külső befektetői szolgáltatótól olyan tanácsot kaptak, hogy ne válasszák újra Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgatót.
A londoni gazdasági napilap "az ügyet ismerő embereket" idézve azt írta: a Mol-ban 20,2 százalékot tartó OMV - amely a legnagyobb egyedi részvényes - "kérdőre fogja vonni a Mol igazgatótanácsát" a vállalat pénzének "elfogadhatatlan felhasználása" miatt, és azzal fog érvelni, hogy a Mol vezetésének cselekedetei tönkreteszik a cég részvényesi értékét.

A Mol erre reagálva azt közölte a távirati irodával: "Az OMV minden általa feltett kérdésre megkapja a megfelelő válaszokat a közgyűlésen. Érthető módon ők az ellenséges felvásárlás klasszikus szabályai szerint járnak el. A kifogásolt tőkepiaci intézkedések általánosan elfogadottak, jogszerűek, korrektek, indokoltak, és mindenekelőtt a részvényesek számára értéket teremtenek – beleértve a konkurens OMV-t is".

Vannak, akik elégedetlenek a vezetéssel

Nem elhanyagolható azoknak a száma, akik elégedetlenek a Mol menedzsmentjének a tevékenységével – mondta el Török Bálint, a Buda- Cash elemzője. Különösen azt sérelmezik, hogy "rengeteg pénzt" költenek el sajátrészvények vásárlására.

A magyar társaság vezetése úgy érvel: azért veszi folyamatosan saját papírjait, hogy ezzel "optimalizálja tőkeszerkezetét". A bírálók szerint azonban a részvényvásárlásoknak kizárólag az OMV szerepének gyengítése a célja.

A Buda-Cash szakembere ennek kapcsán utalt arra, hogy a jelenlegi szabályok szerint a Mol legfeljebb tíz százaléknyi sajátrészvényt tarthat egyidőben a tárcájában. Most viszont a közgyűlés előtt fekszik egy olyan javaslat, amely ezt az arányt 25 százalékosra növelné. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a szabályok szerint a sajátrészvényekkel nem lehet szavazni.

Ha a Mol tervei szerint növekedne a sajátrészvények aránya, akkor ez csak rendkívül alacsony közkézhányadot eredményezne. Ennek az lenne a kedvezőtlen következménye, hogy a Budapesti Értéktőzsdén még kevesebb részvény forogna, ami aligha használna a Mol-papírok árfolyamának.


Varga M. István


Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.