2001. január 30. 11:00

A magyar vállalatok negyede bizonytalannak látja a jövőjét - áll az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank Magyarországgal is foglalkozó tanulmányában.

Az ENSZ tavalyi felmérése szerint a kormányzati korrupció az arányokat tekintve Ázsiában és Nyugat-Európában a legmagasabb, Észak-Amerikában jószerivel hiányzik - ott a rendőrségnek adott kenőpénzek a gyakoriak.

A hazai vállalatok negyede úgy érzi, hogy a kormányzati politika nem biztosítja számukra a hosszú távú biztonságos vagyoni gyarapodást és a szerződések betartását - derül ki az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank tanulmányából. Hasonlóan vélekedett több ezer megkérdezett vállalkozó Észtországban, Lengyelországban, Üzbegisztánban és Azerbajdzsánban. Az EBRD Közép-Kelet-Európa-dolgozat megállapítja: a politikai bizonytalanság is közrejátszhat, hogy a magyar vállalatok jelentős része korrupt módszereket is alkalmaz. Nem bíznak a hosszú távú profitban, inkább gyorsan akarnak mindent elérni. A tanulmány azt is taglalja, hogy bizonyos országokban sértésnek számít, és eleve hátrányt jelent, ha valaki tisztességes eszközökkel akar a gazdaságban részt venni. A szerzők hozzáteszik: a egyes esetekben a hiányos jogi szabályozás okozta lyukakat tölti ki a korrupció. Egy korábbi 1998-as felmérés szerint évente körülbelül hatvanmilliárd forintot használnak fel korrupciós célokra. A közigazgatásban és az igazságszolgáltatásban vezető posztot betöltő tisztségviselők közül, az utóbbiban dolgozók átlagosan harminc- milliárdra becsülték a vesztegetési pénzeket. Ez a összeg a rendőrségi vezetők szerint már 78 milliárd forint, a minisztériumi vezetők pedig 57 milliárdra taksálták.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a magyar vállatok harmada az EBRD-tanulmány szerint hajlamos a megvesztegetésre. Az ENSZ egyik tavalyi felmérése szerint a nyugat-európai országokban is virágzik a korrupció, ott a kormányzati tisztviselők megvesztegetése a divatos. Nyugat-Európánál már csak Ázsiában nagyobb a korrupciós esetek között a kormányhivatalnokok megvesztegetése, ez a "kenési módszer" azonban Észak-Amerikában és Ausztráliában jószerivel ismeretlen. A szakértők szerint ennek az az oka, hogy Amerikában a pályázati rendszerek, illetve az engedélyeztetési eljárások nyitottan folynak, nincs lehetőség a megvesztegetésre. Ezzel szemben arányait tekintve Amerikában a rendőrségi korrupció a lehető legnagyobb 51,5 százalék, míg Ázsiában az arány 44 százalék, Afrikában pedig 26. A vámtisztviselők megvesztegetése az ENSZ szerint Észak-Amerikában és Nyugat-Európában a legdivatosabb módszer.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.