2001. január 30. 11:00

A magyar vállalatok negyede bizonytalannak látja a jövőjét - áll az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank Magyarországgal is foglalkozó tanulmányában.

Az ENSZ tavalyi felmérése szerint a kormányzati korrupció az arányokat tekintve Ázsiában és Nyugat-Európában a legmagasabb, Észak-Amerikában jószerivel hiányzik - ott a rendőrségnek adott kenőpénzek a gyakoriak.

A hazai vállalatok negyede úgy érzi, hogy a kormányzati politika nem biztosítja számukra a hosszú távú biztonságos vagyoni gyarapodást és a szerződések betartását - derül ki az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank tanulmányából. Hasonlóan vélekedett több ezer megkérdezett vállalkozó Észtországban, Lengyelországban, Üzbegisztánban és Azerbajdzsánban. Az EBRD Közép-Kelet-Európa-dolgozat megállapítja: a politikai bizonytalanság is közrejátszhat, hogy a magyar vállalatok jelentős része korrupt módszereket is alkalmaz. Nem bíznak a hosszú távú profitban, inkább gyorsan akarnak mindent elérni. A tanulmány azt is taglalja, hogy bizonyos országokban sértésnek számít, és eleve hátrányt jelent, ha valaki tisztességes eszközökkel akar a gazdaságban részt venni. A szerzők hozzáteszik: a egyes esetekben a hiányos jogi szabályozás okozta lyukakat tölti ki a korrupció. Egy korábbi 1998-as felmérés szerint évente körülbelül hatvanmilliárd forintot használnak fel korrupciós célokra. A közigazgatásban és az igazságszolgáltatásban vezető posztot betöltő tisztségviselők közül, az utóbbiban dolgozók átlagosan harminc- milliárdra becsülték a vesztegetési pénzeket. Ez a összeg a rendőrségi vezetők szerint már 78 milliárd forint, a minisztériumi vezetők pedig 57 milliárdra taksálták.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a magyar vállatok harmada az EBRD-tanulmány szerint hajlamos a megvesztegetésre. Az ENSZ egyik tavalyi felmérése szerint a nyugat-európai országokban is virágzik a korrupció, ott a kormányzati tisztviselők megvesztegetése a divatos. Nyugat-Európánál már csak Ázsiában nagyobb a korrupciós esetek között a kormányhivatalnokok megvesztegetése, ez a "kenési módszer" azonban Észak-Amerikában és Ausztráliában jószerivel ismeretlen. A szakértők szerint ennek az az oka, hogy Amerikában a pályázati rendszerek, illetve az engedélyeztetési eljárások nyitottan folynak, nincs lehetőség a megvesztegetésre. Ezzel szemben arányait tekintve Amerikában a rendőrségi korrupció a lehető legnagyobb 51,5 százalék, míg Ázsiában az arány 44 százalék, Afrikában pedig 26. A vámtisztviselők megvesztegetése az ENSZ szerint Észak-Amerikában és Nyugat-Európában a legdivatosabb módszer.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.