4p

Bár az árbevétel tíz százalékkal magasabb volt, mégis 4 százalékkal alacsonyabb adózott eredményt ért el az Egis az idei első negyedévben, mint tavaly - közölte a cég a tőzsde honlapján kedden. Ez nagyrészt annak volt köszönhető, hogy a tavalyi 880 milliós nyereség után ezúttal 1,4 milliárdos mínusz szerepelt a pénzügyi eredmény során.

31,6 milliárd forintos árbevétel mellett 4,5 milliárd forintos adózott eredményt ért el az Egis az első negyedévben. Utóbbi kismértékű csökkenést jelentett tavalyhoz képest, az üzleti eredmény viszont 48 százalékkal nőtt év/év alapon. A kormány terveivel kapcsolatban a cég sem tud még konkrétumokat a gyógyszerkassza megvágásáról, azonban az idei évre nem is várnak ettől jelentős eredményhatást.

Jól húzott az orosz piac

Az Egis számára stratégiai területek közül Magyarországon a forintban kimutatott árbevétele az első negyedévben 5 százalékkal növekedett. Oroszországban és az egyéb FÁK-országokban 21 százalékkal bővült, Kelet-Európában 2 százalékkal mérséklődött a konszolidált forgalom euróértéke a múlt év azonos negyedévéhez képest. Az egyéb területeken a kivitel együttesen 12 százalékkal ért el magasabb euróértéket a tavalyi év azonos negyedévéhez képest.

Az elmúlt hat hónapban az orosz piacon 20 százalékkal tudta növelni árbevételét az Egis, Ukrajnában 12 százalékos csökkenés volt megfigyelhető, míg az egyéb FÁK-országokban 18 százalékkal nőtt a forgalom. A többi piac közül kiemelkedett Csehország 9 százalékos év/év alapú növekedése.

A féléves export értéke 46,6 milliárd forint, 15 százalékkal magasabb a tavalyi üzleti év első félévénél. A devizaárfolyamok kedvező alakulása összességében mintegy 1,9 milliárd forinttal értékelte fel a gyógyszergyár féléves exportját az előző évhez képest, amelyből 0,4 milliárd forint keletkezett az első negyedévben.

Az év első három hónapjában Magyarországon az Egis-csoport konszolidált árbevétele 8 milliárd forint lett. Ez 5 százalékos növekedésnek felel meg a bázishoz képest. Az üzleti év első féléve (az Egisnél októberben kezdődik az üzleti év - szerk.) során a cég belföldön 16,9 milliárd forint konszolidált árbevételt regisztrált, ez 7 százalékkal több a tavalyi évinél.

Romlott az eredmény a pénzügyi tételek miatt

A konszolidált üzleti eredmény a forgalom emelkedése és a visszafogott költségek miatt a második negyedévben 6 milliárd forintot tett ki, ez 48 százalékos növekedést jelent a bázishoz képest. A pénzügyi műveletek terén 1,4 milliárdos mínusz látszott a tavalyi 882 milliós nyereség után, ennek volt köszönhető, hogy a konszolidált adózott eredmény 4,5 milliárd, amely 4 százalékkal alacsonyabb a bázisnál.

Az üzleti év első félévének konszolidált árbevétele 63,5 milliárd forintot tett ki, 13 százalékkal többet a múlt évinél. A stratégiai piacok 10 százalékos forgalombővülése mellett az egyéb piacokon 40 százalékos volt a félév növekedése. A félév üzleti eredménye 10,3 milliárd forint, 36 százalékkal több a tavalyi év első félévében elértnél.

Az Egis-csoport az üzleti első félév során 9,2 milliárd forint adózott eredményt ért el, ami a jó üzleti teljesítménynek köszönhetően a negatív pénzügyi eredmény ellenére 4 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest. "A Társaság értékelése szerint az első félév teljesítménye kedvezőnek minősíthető" - olvasható a tőzsde honlapján közzétett eredménykimutatásban.

"Az elmúlt időszak során számos további kormányzati intézkedéstervezet látott napvilágot a gyógyszertámogatások állami kiadásának csökkentésére, amelyek a jövőben – jelenleg számszakilag megalapozottan nem becsülhető – hatással lehetnek a Társaság pénzügyi teljesítményére. Ugyanakkor a tárgy üzleti évben csak mérsékelt hatásokra számít a Társaság" - fejti ki az Egis vezetősége a Széll Kálmán Terv intézkedéseivel kapcsolatban.

Beke Károly

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!