<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
9p

Az euró bevezetésének céldátumát is veszélyeztetné, ha a kormány a társadalmi nyomás hatására lazítana a költségvetési szigoron, mondta el az mfor.hu-nak Erdei Tamás. Az MKB Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója Staféta sorozatunk keretében kifejtette: a közös pénz az üzleti szférának kiszámíthatóbb környezetet jelent majd, és a lakosságnak sem kell nagy áremelkedéstől tartania.

Tolnay Tibor, a Magyar Építő Zrt. vezérigazgatója:

- Ön szerint mikorra várható az euró bevezetése, s milyen kihatásai lesznek a magyar gazdaságra és a lakosságra?

Erdei Tamás, az MKB Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója:

- Az euró bevezetése nem öncél, hanem eredménye kell legyen egy olyan folyamatnak, mely a gazdaság tartós versenyképességének, illetve a kiegyensúlyozott, fenntartható növekedés elérésének feltételeit teremti meg. A kormány által elfogadott konvergenciaprogram a piaci elemzők és a szélesebb szakmai közvélemény szemében is kijelöli az utat a közös deviza magyarországi bevezetéséhez.

A program következetes végrehajtása kritikus a maastrichti kritériumok teljesíthetősége szempontjából. Jelenleg a legnagyobb kockázatot abban látom, hogy a kormány esetleg a társadalmi nyomás hatására lazít a kezdeti költségvetési szigoron, a reformlépések felpuhulnak, mely a bevezetés további elhúzódásához vezethet.

Ez egy olyan időszak, amelyben valamennyi gazdasági szereplőnek meg kell hoznia a maga áldozatát a közös cél elérése érdekében. A bankszektor kiveszi a részét a megszorításokból - gondolok itt például a banki különadóra.

Ami a lakosságra és a gazdaságra gyakorolt hatásokat illeti, már az euró előszobájának tekintett ERM II-rendszerbe való bekapcsolódás is érinti ezen szereplőket. A hatások közül az egyik legfontosabb az árfolyamkockázat-csökkenés, mely nem csak a külkereskedelemben aktív vállalatok, hanem a devizában eladósodottak számára is jobban tervezhető jövőt nyújt.

Az euró tényleges bevezetése - mint láttuk - Szlovéniában is zökkenőmentesen és gyorsan lezajlott. A hasonlóan problémamentes átállásra véleményem szerint Magyarország is felkészült lesz. A lakosság esetleg egyszeri kismértékű áremelkedéssel szembesülhet, melyet technikai okokból a kerekítések indukálnak.

A gazdálkodó szervezetek számára az euró használata az adminisztrációs terhek csökkenését is maga után vonja. A közös pénz nyomán megvalósuló alacsonyabb kamatszint és inflációs ráta stabilitást és kiszámíthatóbb környezetet jelent az üzleti szférában.

Erdei Tamás Simó Györgytől, a T-Online Rt. vezérigazgatójától kérdez:

-
Az Európai Unió az informatikai és internetes piac liberalizációjához kapcsolódóan Magyarországnak egy külön ajánlást fogalmazott meg a díjak csökkentése céljából. Ön szerint milyen módon alakul át a magyar piac az elkövetkező években?

A választ a Staféta című sorozat következő részében olvashatják!


Gerencsér László: - Hogyan látja a kultúra támogatásának helyzetét?
Tolnay Tibor (képünkön): - Az egyén elsősorban a kultúra fogyasztójaként jelenik meg. Egy viszonylag szűk kör támogatja is a szellemi értékeket...

Batta András

: - Hogyan tudják kölcsönösen hosszú távra megtalálni a közös érdekeket az olyan vállalatok, mint például a Hérosz zRt. és a kulturális intézmények?

Gerencsér László (képünkön)

: - A Hérosz régóta hisz a

gazdaság és a kultúra

együttműködésében. Arra törekszik, hogy ne csak...

Török László: - Milyen pénzügyi-gazdasági stratégiája van a Zeneakadémiának?
Batta András (képünkön):- Liszt Ferenc 131 évvel ezelőtt alapított Zeneakadémia valóban egyetemes érték. Nemcsak a legmagasabb szintű, világhírű zenei képzés folyik...

Pálvölgyi Mátyás: - Valóban a magánügyfeleken keresztüli növekedés a legfontosabb terület jelen pillanatban a bankszektorban?
Török László (képünkön): - Valóban a növekedés az egyik meghatározó szempont, én azonban még legalább három alapvető tényezőt emelnék ki.

Gergely Károly: - Milyen szerepet játszhatnak a magánbiztosítók az egészségügyi rendszer átalakításában?
Pálvölgyi Mátyás (képünkön): - A jelenlegi egészségbiztosítási rendszer elemei közül a járadékbeszedés és az elosztás megfelelően működik.

Kisbenedek Péter: - Hogyan látja a lakás-takarékpénztári piac helyzetét a megszorító intézkedések fényében?
Gergely Károly (képünkön): - A lakás-takarékpénztárakat közvetlenül kevésbé érintik a megszorító intézkedések. A kormány a lakástakarék...

Szabó Pál: - Hogyan tudják a magyarországi lakossági bank építésének tapasztalatait a térségi expanziós stratégiában kamatoztni?
Kisbenedek Péter (képünkön): - Az elmúlt öt év terjeszkedési tapasztalatait csoportszintű projektek megvalósításában...

Vági Márton: - Mikor beszélhetünk majd európai színvonalú postai kiszolgálásról, és melyek ehhez a legfontosabb teendők?
Szabó Pál (képünkön): - A Magyar Posta szolgáltatásainak minősége megközelíti az európai "élpostákét": független szakértők által mért...

László Géza: - Hogyan tudják hatékonyan felhasználni az európai fejlesztési forrásokat?
Vági Márton (képünkön): - Annak érdekében, hogy a 2007 és 2013 között lehívható több ezer milliárd forintnyi közösségi forrást az ország legfontosabb céljainak megfelelően használhassuk fel, jól...

Bajnai Gordon kérdése László Gézához (képünkön): - Mikor lesz digitális televíziózás Magyarországon?
László Géza válasza: - Az elfogadott kormányhatározat szerint 2012-ig mindenképpen lekapcsolják az országos analóg hálózatot. Terveink...

Bogsch Erik kérdése Bajnai Gordonhoz (képünkön) - Lát-e plusz forrásokat a magyar gazdaság versenyképességét növelő k+f támogatására?
Bajnai Gordon válasza: - A 2004-2006 közötti uniós pályázati rendszer kiírásai mára jórészt bezárultak...

Csák János kérdése Bogsch Erikhez (képünkön): - Lát-e esélyt arra, hogy az önálló magyar k+f tevékenység újra talpra álljon?
Bogsch Erik válasza: - Nemzetközi szinten csak bizonyos szegmensekben lehetünk versenyképesek...

Hernádi Zsolt, kérdése Csák Jánoshoz (képünkön): - Hogyan lehetne javítani a magyar menedzserképzés színvonalán?
Csák János válasza: - A vezetői tudás szakismeretből, tapasztalatból és bölcsességből áll. Az elsőt az...


Gaál Zoltán kérdése Hernádi Zsolthoz (képünkön): - Az alternatív energiaforrások szerepe felértékelődik. Illeszkedik-e a MOL Rt. stratégiájába a biogázolaj gyártásának meghonosítása, majd gyártásba vétele?
Hernádi Zsolt válasza: - A MOL 2010-ig...

Mosonyi György kérdése Gaál Zoltánhoz (képünkön): A vegyipar és ezen belül a kőolajfeldolgozás regionális szerepet ért el. Hogyan látja a vegyészmérnökképzés jövőjét?
Gaál Zoltán válasza:
A Vegyészmérnöki Szak ma is a Veszprémi "Pannon" Egyetem hagyományait őrzi...

Straub Elek kérdése Mosonyi Györgyhöz (képünkön): Milyen lehetőségekkel és problémákkal találja magát szemben a MOL a szomszédos országokban?
Mosonyi György válasza: A legtöbb közép-európai vállalat - így a MOL is - a térségbeli államokba való belépésnél azt tapasztalja...

Beke-Martos Gábor kérdése Straub Elekhez (képünkön): Hogyan alakul a partnerség és a verseny együttélése a Magyar Telekom Csoport magyarországi tevékenységében?
Straub Elek válasza: Napjainkban a távközlési piac rohamosan változik, a robbanásszerű technológiai fejlődés folyamatosan új kihívások elé állítja a távközlési ...

Molnár Károly kérdése Beke-Martos Gáborhoz (képünkön): Mi a lehetőség és a felelősség viszonya a Siemensnél a társadalmi felelősségvállalás tekintetében?
Beke-Martos Gábor válasza: A Siemens Rt. vállalati stratégiájá- ban kiemelt helyet foglal el a társadalmi felelősségvállalás, mivel aktív és felelős tagjai vagyunk...

Kocsis István kérdése Molnár Károlyhoz (képünkön): Hogyan tudja Rektor Úr összehangolni a színvonalas tudományos képzési műhely, illetve egy sikeres "nagyvállalkozás" menedzselésének feladatait?
Molnár Károly válasza: A BME nemcsak hazánk, de a kelet-közép-európai régió egyik legnagyobb műszaki felsőoktatási intézménye...

Szalay-Berzeviczy Attila kérdése Kocsis Istvánhoz (képünkön): Van-e Ön szerint létjogosultsága egy energiatőzsdének Magyarországon? Ha igen, milyen feltételekkel lehet sikeres vállalkozás?
Kocsis István válasza: Számos példát találunk Európában, ahol egy jól szervezett áramtőzsde...

Somody Imre kérdése Szalay-Berzeviczy Attilához (képünkön): Mit kíván tenni azért, hogy a hazai üzleti élet a budapesti olimpia ügye mögé álljon?
Szalay-Berzeviczy Attila válasza: Az olimpia Magyarországra hozatalának ötlete természetesen nem újszerű gondolat.

Kóka János kérdése Somody Imréhez (képünkön): Lát-e esélyt arra, hogy független szakértőként megítélje a pártok egészségügyi reformra vonatkozó elképzeléseit?
Somody Imre válasza: Valójában egyik pártnak sincs átfogó, a lényegi bajokat orvosló stratégiája!

Vizi E. Szilveszter kérdése Kóka Jánoshoz (képünkön): Az elmúlt három évben folyamatosan csökkent az egy főre jutó kutatásfejlesztési pénzforrás Magyarországon. Hogyan fogjuk növelni így a hazánkban gyártott termékekben a hozzáadott magyar szellemi értéket?
Kóka János: Elnök úr téved...
Demján Sándor kérdése Vizi E. Szilveszterhez (képünkön): Mikorra várható a Társadalmi Szerződés megszületése Magyarországon?
Vizi E. Szilveszter: A Gazdasági és Szociális Tanács (GSZT) különböző oldalainak (munkaadói, munkavállalói, civil és tudomány) képviselői zömmel...
Az mfor.hu kérdése Demján Sándorhoz: Ön, mint az Év Vállalkozója 2005 cím nyertese, mit gondol, miként lehetne feloldani a hazai kis és középvállalkozók immár kóros tőkeszegénységét?
Demján Sándor: Alapvetően hosszúlejáratú kamatmentes, államilag jelentősen támogatott...

Nagy Vajda Zsuzsa

Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.