4p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

Magyarországon egyelőre "fehér holló" a munkakörmegosztás, pedig számos előny származhat belőle a munkáltatónak és a dolgozónak egyaránt. Ennek révén a cégek két felkészült munkatársat kapnak egy áráért, az alkalmazottak pedig segítségével jobban össze tudják hangolni a munkát és a magánéletet, sőt a stressz csökkentésében is segíthet.

Ketten egy poszton (mfor.hu montázs)

Hazánkban egyelőre nagyon kevesen dolgoznak állásmegosztásban, ahol - elvétve - alkalmazzák is ezt a munkaszervezési módszert, ott is többnyire informálisan teszik, és nincsenek tisztában azzal, hogy ez valójában munkakörmegosztás (job sharing) - derült ki az állásmegosztási praktikákról szóló Ketten a pályán című könyv bemutatóján elhangzott előadásokból.

A job sharing alapesetben azt jelenti, hogy egy teljes munkaidős állást két ember tölt be, akik közösen és egyenlő mértékben vállalnak felelősséget a munka elvégzéséért, és egymás között egyenlően osztoznak a munkaköri feladatok ellátásában. Eleinte egyes női munkavállalók kérésére alkalmaztak ilyen módszert, elsősorban a születési szabadságról visszatérőknek volt erre igénye, de - leginkább külföldön - egyre gyakrabban élnek ezzel férfi munkatársak is (leginkább pályakezdők, képzéseken részt vevők és nyugdíj előtt állók).

Arra is lehet példát találni, hogy vezető beosztásban lévők választják ezt a munkaformát (top sharing), amely remek lehetőség a  vezető-utánpótlás megszervezésére, és a feszített munkatempó és stressz miatt kialakult menedzserbetegségekre is gyógyír lehet.

Nem csak a kismamáknak előnyös

A részmunkaidős álláshoz képest számos pozitívuma van az állásmegosztásnak: ez utóbbinak jóval magasabb a presztizse, hiszen lényegében teljes munkaidős állásról van szó, amit két ember végez. Betegség, szabadság esetén tudják egymást helyettesíteni a dolgozók, és így folyamatosan az ügyfelek rendelkezésére állhatnak. Állásmegosztásban a munkavállalóknak amiatt sem kell aggódniuk, hogy nem végeznek a rájuk bízott feladattal, hiszen ha elcsúsznak, még mindig ott van a társuk, aki befejezheti az elkezdett munkát.

A munkavállalók számára azért is előnyös ez a munkaszervezési módszer, mert átmeneti időszakokban (lásd gyereknevelés, továbbtanulás) sem esik ki a munkából, így tudása nem avul el. Ha egy adott munkavállaló nem képes vagy nem szeretne tovább teljes munkaidőben dolgozni, akkor ezzel megtarthatja pozícióját. A munkatárspárok tagjai ráadásul sokat tanulhatnak egymástól, hiszen ideális esetben állandó visszajelzést kapnak. A munkahelyi elégedettséghez is nagyban hozzájárul, mivel lehetőséget ad a munka és a magánélet összehangolására. Az állásmegosztás mindezek mellett egészség- és stresszkímélő, egy harmonikusabb életvezetést tesz lehetővé.

A top sharingnek számos üzleti, gazdasági előnye is van, hiszen a vállalatok két munkatársat kapnak egy áráért, akiknek szaktudása, tapasztalata összeadódik. A szolgáltatások tekintetében folytonosságról lehet beszélni, hiszen állandó készenlétet tudnak biztosítani. Ezen túl a csúcsidőszakokban (például a kereskedelemben karácsony előtt, nyáron) esetlegesen megoldható, hogy egyszerre mindkét kolléga dolgozzon.

A pluszköltségek miatt még kevés cég él vele

Nyilván az állásmegosztásnak vannak hátrányai is, illetve szükséges az alkalmazásához némi pluszszervezés, és nem utolsósorban szemléletváltás. Nehezebbé válhat az eredmények mérése, hiszen egy ember helyett kettőt kell értékelni. Annak a munkaadónak, aki ilyen módon kíván felvenni új alkalmazottakat, extra elhelyezést és felszereltséget is biztosítania kell. Vizsgálni kell, hogy a munkatárspárok összhangban vannak-e, hiszen csak így lehetséges az olajozott együttműködés. Ugyanakkor nem csak két nagyon hasonló személyiségjegyekkel bíró emberről lehet szó, egymást kiegészítő alkatú dolgozók együttes munkája is lehet gyümölcsöző.

A pluszköltségek miatt nem biztos, hogy rövid távon megéri hazánkban ilyen munkaformát alkalmazni, ezért érdemes lenne Magyarországon is ösztönözni ezt a módszert, és követni azt a nyugat-európai példát, miszerint az ilyen dolgozók után jelentősen kevesebb társadalombiztosítást fizetnek be. Már csak azért is szükség lenne a támogatásra, mert a gazdaságra is élénkítő hatása lehet ennek, illetve egyéb részmunkaidős foglalkoztatási formáknak az elterjesztése, jelentősen növelhető vele a foglalkoztatottság, illetve az aktivitási ráta. Így ha az elbocsátások helyett ezt a módszert alkalmazzák, sokak elszegényedése elkerülhető, és a gazdasági jólét fenntartásában, erősítésében is segíthet. 

Kovács Zita

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!