Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A legnagyobb tech cégek közölték csütörtökön az eredményüket. Volt pozitív és negatív meglepetés is.

Technológiai óriások napja volt a tegnapi, mondhatni megtartották az "A" napját a tengerentúlon, hiszen az Alibaba délutáni gyorsjelentését követően színre lépett késő este az Amazon, az Alphabet és az Apple is, számolt be reggeli hírlevelében az Equilor. Ennek megfelelően nagyon óvatosak voltak a befektetők a nap folyamán, hiszen elsősorban a világ legértékesebb vállalataira fókuszáltak. A visszafogott kereskedés miatt vegyesen zártak az indexek, hiszen csak a Dow Jones tudott némileg emelkedni, míg az S&P 500 és a Nasdaq is a negatív tartományban zárt. Az éjszakai jelentések tükrében vegyes volt a kép a hajnali ázsiai kereskedésben is, ahol például a japán piacnak a gyengülő jen sem tudott segíteni. A nem túl kedvező hangulat átragadhat az európai kereskedésre is a nyitást követően, a nyugati piacok erősödését pedig egyelőre a dollárral szemben 1,25-ig erősödő euró sem támogatja.
 
 
Jól sikerült az Alibaba előző negyedéve, azonban nem lehetett felhőtlen az amerikai dollárban befektetők öröme, hiszen a jüan nagymértékű erősödésének hatására elmaradt a nettó profit soron a vállalat a dollárban mért várakozástól. Az árbevétel éves bázison 56 százalékkal növekedett, így 83 milliárd jüanra rúgott, az ebből származó egy részvényre jutó nyereség pedig 10,6 yüan lett. Az amerikai befektetőket ez ugyanakkor nem tudta vígasztalni, és eladói nyomás alá került a papír már az amerikai nyitást megelőző kereskedési szakaszban, végül majd 6 százalékos mínuszt halmozott fel nap végére. A dollárban mért EPS ugyanis a várt 1,67 dollárral szemben csupán 1,63 dollár lett, ez pedig elbizonytalanította a papír piacát. A hangulatot az sem javította, hogy a 2018-as pénzügyi évre vonatkozó bevételi előrejelzését is feljebb módosította az online kereskedő, írta az Equilor. A pénzügyi igazgató elmondta, hogy a március 31-vel végződő évben 55-56 százalékos év/év alapú bővüléssel számolnak - elsősorban a növekvő kínai fogyasztásnak, a bővülő termékpalettának és az egyre széleskörűbb szolgáltatásainak köszönhetően - mely jelentős pozitív korrekció a korábban előre jelzett 49-53 százalékos sávhoz viszonyítva. A sajtótájékoztató másik fontos bejelentése az volt, hogy az Alibaba 33 százalékos részesedést szerez az Ant Financialben, azonban ennek nem lesz pénzügyi hatása, mivel a tulajdonrészért bizonyos szellemi jogokat ad cserébe. Az Ant Financial az Alibaba online fizetési platformját üzemeltető Alipay tulajdonosa is egyben, melyen keresztül az online tranzakciók több mint 60 százalékát bonyolítják le Kínában. A részesedés megszerzése egyben azt is jelenti, hogy egy lépéssel közelebb kerültünk a világ legnagyobb fintech cégének tőzsdei bevezetéséhez, ugyanis az Alibabának nem titkoltan ez a szándéka a vállalattal a jövőben. Az akár 60-70 milliárd dollár értékű vállalat IPO-jából az Alibaba komoly bevételre tehetne szert, mivel a kibocsátásból befolyó összeg 37,5 százalékát kapná meg a cég.

Az Amazon előző negyedéves profitja fennállása során első alkalommal tudta átlépni az 1 milliárd dolláros küszöböt, nem is akárhogyan, hiszen majd 1,9 milliárd dollárnyi tiszta nyereségről számolt be a vállalat. Ez azt jelentette, hogy az egy részvényre jutó eredmény 3,75 dollárra rúgott szemben az egy évvel korábban látott 1,54 dollárral. A megnövekedett profithoz többek között az is hozzá tudott járulni, hogy az Amazon az amerikai adóreformnak köszönhetően 789 millió dollár egyszeri nyereséget könyvelhetett el, olvasható az Equilor reggeli hírlevelében. A bevételek majd 40 százalékkal tudtak nőni éves bázison, így 60,45 milliárd dolláron alakultak, ez pedig némileg ugyan, de verte az elemzők által prognosztizált 59,75 milliárd dollár konszenzust. Az online kereskedő várakozása szerint az idei első negyedévben ez 47,75 -50,75 milliárd dollár között alakulhat, míg a piaci konszenzus 48,6 milliárd dollár. Jeff Bezos a sajtótájékoztatón hozzátette, a 2017-es évre a várakozás nagyon optimista volt, és így is bőven túlteljesítették azt, ugyanakkor ekkora mértékű pozitív meglepetésekre nem szabad számítani mindig az elkövetkezendő időszakban. Az Amazon árfolyama a zárást követő kereskedési szakaszban 6,4 százalékot ralizott, ezzel pedig új történelmi csúcson nyithat a papír.

A Google anyacégének, az Alphabetnek nem sikerült hoznia a piaci konszenzust a legfőbb eredménysoron ennek hatására pedig több mint 2 százalékkal esett a részvény árfolyama zárás után. A technológiai óriás a tegnap megjelenő gyorsjelentése során vegyes számokról számolt be, mivel bár a bevétel meghaladta az elemzői várakozást, a tisztított eredmény kissé csalódást keltett. A teljes árbevétel 32,32 milliárd dollár lett szemben a várt 31,86 milliárd dollárral, az egy részvényre jutó profit azonban elmaradt a 9,98 dollártól és csupán 9,70 dolláron alakult, ami azért is lehet elkeserítő, mert a teljes profitot még 10 milliárd dollárnyi tétel is sújtotta az adóreform miatt. A bevételek 24%-os éves növekedése elsősorban a hirdetésekből származó duzzadó üzletágnak volt tulajdonítható, ami a negyedik negyedévben összességében a bő 84 százalékát adták a teljes árbevételnek. A hirdetéseknél a befektetők alapvetően két számot figyelhetnek. A jelentés alkalmával az is fókuszban állt továbbá, hogy a fizetett tartalmakra történő kattintások év/év alapon 43 százalékkal nőttek, míg a kattintásonkénti költségszint mindössze 14 százalékkal csökkent, ez pedig mindkét esetben jobb lett a vártnál. A jelentés alkalmával az Alphabet az igazgatótanács új elnökét is megnevezte, a decemberben leköszönő Eric Schmidt helyét John Hennessy veszi majd át, aki 2004 óta volt a tanács tagja.

Az Apple is lerántotta a leplet a 2018-as pénzügyi évének első negyedéves eredményeiről és összességében sikerült felülteljesítenie a Wall Street várakozásait. A bevétel 88,3 milliárd dollárt tett ki, ami könnyedén verte a 87,3 milliárd dolláros elemzői konszenzust. Az egy részvényre jutó nyereség is némileg a prognosztizált 3,86 dollár felett alakult, így 3,89 dollár lett értéke. Az eredmények azért is meglepően jók, mert nehéz időszakot élt meg az utóbbi hónapokban a vállalat. Kezdődött mindez azzal, hogy a szokásos két iPhone bemutatása helyett tavaly szeptemberben három új készüléket dobtak a piacra, ráadásul az iPhone X minden eddiginél drágább volt a maga 999 dolláros alapárával. A tengerentúli elemzők sorra húzták lejjebb a várakozásaikat a csúcskészülék eladásával kapcsolatban, miközben másik innovatív termékének, a HomePodnak sem sikerült igazán berobbannia a piacra. Ezt követte a telefonok akkumulátorai körüli botrány, ami egy rosszul kommunikált szoftverfrissítésnek volt tulajdonítható. Talán az ünnepeknek is betudható, hogy ezek tükrében továbbra is nagyon erős tudott maradni a világ legértékesebb vállalata, azonban az iPhone üzletág figyelmeztető jeleket kapott, mivel kevesebb készülék fogyott, mint egy évvel korábban. A jelentésből azt is kiolvashattuk, hogy összességében a részpiacokon mindenhol 10 százalékot meghaladó mértékben bővült az értékesítésből származó bevétel. Tim Cook a jelentés alkalmával elmondta, hogy az Apple a közel 300 milliárd dolláros készpénzállományából több mint 160 milliárdot kész elkölteni a vállalat, így megindulhatnak a találgatások, hogy kiket vásárolhat majd fel a cég a későbbiekben. Az iPhone gyártójának árfolyama 3,4 százalékot emelkedett a záró kereskedési szakaszban.
 
mfor.hu 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.