TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A kialakult gazdasági helyzetben az adócsökkentések útja járhatatlan, megszorító intézkedésekre mindenképpen szükség van, a stabilizációs programban pedig a bevételek növelése helyett a kiadások csökkentésére kell koncentrálni. Az mfor.hu Heti Hármas sorozatának különkiadása Barcza Györgyöt, Csaba Lászlót és Petschnig Mária Zitát kérdezte az adóemelésekről.

Csaba László: csökkentsük a kiadásokat! Petschnig Mária Zita: járhatatlan az adócsökkentés útja Csaba László, a Közép-európai Egyetem (CEU) tanára:

- A kérdés nem pontos. Többek között a CEMI-tanulmány készítői is azt állították, én is azt mondom, hogy elsősorban a költségvetés kiadási oldalát kellene csökkenteni a megszorítások és a bevételi oldal átstrukturálása mellett.

Elfogadható klímát teremtene a gazdaságnak, ha az állami költekezést kellően megritkítanák és célirányossá tennék, ha a nyugdíjreformra nem kellene 2010-ig várni, ha nem maradna "százezer" intézményesített kivétel az adórendszerben, ha nem finanszíroznák korlátok nélkül a közigazgatás és az állami cégek veszteségeit. Ebben az esetben kisebb növekedési áldozattal is túl lehetne jutni a nehéz helyzeten. Mi több, végre lenne valós távlat, ami most hiányzik.

Petschnig Mária Zita, a Pénzügykutató Rt. tudományos fõmunkatársa :

- Az adócsökkentés gondolata nem mostanában merült fel, a parlamenti választások kampányában is előtérbe került. A legnagyobb ellenzéki párt azt ígérte, hogy júliustól 30 százalékos tb-csökkentéssel kezdi a kormányzást, amennyiben hatalomra került.

A mostanra kialakult helyzetben járhatatlan az adócsökkentések útja. Gyors kiigazításokra van szükség annak érdekében, hogy az ország megmeneküljön a válsághelyzet kialakulásától. Az adócsökkentés rövid távon súlyos deficitnövekedést eredményezne, egy járulékcsökkentés tovább súlyosbítaná az amúgy is rendkívül nehéz helyzetben lévő tb-kassza helyzetét.

Brüsszel már 2005 végén figyelmeztette a deficiteljárás alatt álló országokat - közöttük Magyarországot is - arra, hogy semmiképpen ne folyamodjanak adócsökkentéshez. Tette ezt a decemberben nyilvánosságra hozott deficitszámok ismeretében, amelyek jóval alulmúlják a mostani hiányt.

Ha adót csökkentenénk, Brüsszel részéről számolni kellene a következményekkel, ami pénzügyi válságot idézne elő. Az adócsökkentés nem hozhatja meg azt a várt eredményt, hogy beinduljanak a folyamatok.

Király Béla, Nagy Vajda Zsuzsa

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.