2p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A kialakult gazdasági helyzetben az adócsökkentések útja járhatatlan, megszorító intézkedésekre mindenképpen szükség van, a stabilizációs programban pedig a bevételek növelése helyett a kiadások csökkentésére kell koncentrálni. Az mfor.hu Heti Hármas sorozatának különkiadása Barcza Györgyöt, Csaba Lászlót és Petschnig Mária Zitát kérdezte az adóemelésekről.

Csaba László: csökkentsük a kiadásokat! Petschnig Mária Zita: járhatatlan az adócsökkentés útja Csaba László, a Közép-európai Egyetem (CEU) tanára:

- A kérdés nem pontos. Többek között a CEMI-tanulmány készítői is azt állították, én is azt mondom, hogy elsősorban a költségvetés kiadási oldalát kellene csökkenteni a megszorítások és a bevételi oldal átstrukturálása mellett.

Elfogadható klímát teremtene a gazdaságnak, ha az állami költekezést kellően megritkítanák és célirányossá tennék, ha a nyugdíjreformra nem kellene 2010-ig várni, ha nem maradna "százezer" intézményesített kivétel az adórendszerben, ha nem finanszíroznák korlátok nélkül a közigazgatás és az állami cégek veszteségeit. Ebben az esetben kisebb növekedési áldozattal is túl lehetne jutni a nehéz helyzeten. Mi több, végre lenne valós távlat, ami most hiányzik.

Petschnig Mária Zita, a Pénzügykutató Rt. tudományos fõmunkatársa :

- Az adócsökkentés gondolata nem mostanában merült fel, a parlamenti választások kampányában is előtérbe került. A legnagyobb ellenzéki párt azt ígérte, hogy júliustól 30 százalékos tb-csökkentéssel kezdi a kormányzást, amennyiben hatalomra került.

A mostanra kialakult helyzetben járhatatlan az adócsökkentések útja. Gyors kiigazításokra van szükség annak érdekében, hogy az ország megmeneküljön a válsághelyzet kialakulásától. Az adócsökkentés rövid távon súlyos deficitnövekedést eredményezne, egy járulékcsökkentés tovább súlyosbítaná az amúgy is rendkívül nehéz helyzetben lévő tb-kassza helyzetét.

Brüsszel már 2005 végén figyelmeztette a deficiteljárás alatt álló országokat - közöttük Magyarországot is - arra, hogy semmiképpen ne folyamodjanak adócsökkentéshez. Tette ezt a decemberben nyilvánosságra hozott deficitszámok ismeretében, amelyek jóval alulmúlják a mostani hiányt.

Ha adót csökkentenénk, Brüsszel részéről számolni kellene a következményekkel, ami pénzügyi válságot idézne elő. Az adócsökkentés nem hozhatja meg azt a várt eredményt, hogy beinduljanak a folyamatok.

Király Béla, Nagy Vajda Zsuzsa

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!