4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az amerikai ExxonMobil olajipari konszern a világ legértékesebb vállalata, derül ki az Ernst & Young napokban publikált felméréséből. A legnagyobb vesztes a BP, de a Google értéke is meredeken csökkent, míg a legjobban az Apple hízott meg. Érdekesség, hogy a top 10-be már négy kínai cégnek sikerült befurakodnia magát. Mfor.hu háttér.

A válság enyhülése ellenére összességében csökkent a világ legnagyobb tőzsdei cégeinek értéke az idei első félévben: a háromszáz legértékesebb vállalat piaci értéke összesen 17 billió dollárt tett ki 2010. június 30-án – ez 14 százalékos csökkenést jelez fél évvel ezelőtthöz képest, áll az Ernst&Young aktuális felmérésében.  

Olajcégek az élbolyban 

A ranglistát ezúttal az ExxonMobil vezeti, amely iparági vetélytársától, a PetroChinától hódította vissza az első helyet. Az amerikai olajipari óriásnak annak ellenére sikerült visszakapaszkodnia a csúcsra, hogy piaci értéke 11 százalékkal 291,9 milliárd dollárra esett vissza hat hónap alatt. Igaz, a kínai olajipari óriásnak ennél csaknem háromszor nagyobb buktát kellett lenyelnie, részvényeinek összértéke ugyanis 31,5 százalékkal 268,5 milliárd dollárra redukálódott.  


A harmadik helyre az Apple-nek sikerült felküzdenie magát: az amerikai számítógépgyártó óriáscég értéke 228,9 milliárd dollárra rúgott június végén, ami 17,2 százalékos növekedés 2009 végéhez képest. Steve Jobsék ezzel az elmúlt félév legnagyobb nyertesévé léptek elő - legalábbis a legértékesebb vállalatok között.

Az Apple két kínai cég közé ver éket - a negyedik helyet ugyanis a kínai ipari és kereskedelmi bank szerezte meg. A pénzintézet papírjai 211,3 milliárd dollárt érnek - bár ez több mint 25 százalékos értékvesztést jelent, a vállalat még így is a világ legértékesebb bankjának számít.           

Tovább nyomul Kína

Érdekesség egyébként, hogy a top 10-be összesen négy kínai vállalatnak sikerült beverekednie magát. A távol-keleti ország harmadik - és a világ hatodik - legértékesebb cége a China Mobile, amely kapitalizációja hat hónap alatt 188,5 milliárd dollárról 201,5 milliárd dollárra emelkedett. Nem sokkal marad el tőle a China Construction Bank sem, amelyet 189,2 milliárd dollárért lehetne megvenni - fél éve 6,5 százalékkal kevesebbet kellett volna érte fizetni.

A négy kínai óriáskonszernen kívül csak amerikai cégek kerültek be a top 10-be. A világ egyik leggazdagabb embere, Bill Gates által alapított Microsoftnak ezúttal csak az ötödik helyet sikerült megkaparintania, miután a cég értéke több mint harmadával, 201,67 milliárd dollára zuhant 2009 vége óta.

Szintén veszített értékéből a világ legnagyobb élelmiszer-áruházlánca, a Wal-Mart, amely részvényeinek értéke 203,65 milliárd dollárról 178,3 milliárd dollárra zuhant. A Procter&Gamble-nak nagyjából sikerült szinten maradnia, Warren Buffet tőzsdeguru befektetési cége, a Berkshire Hathaway pedig ötödével növelte értékét - ezzel a 25.-ről a 7. helyre ugrott előre.

Akik sokat vesztettek

A Google viszont meredek lejtmenetet produkált a tőzsdén az idei első félévben - a keresőóriás fél éve 196,7 milliárd, június végén már csak 141,71 dollárt ért, ami 38,8 százalékos csökkenés. A mélyrepülés egyik oka valószínűleg, hogy az amerikai óriáscég tavasszal bajuszt akasztott a kínai kormánnyal és bejelentette: a cenzúra kikerülése érdekében Hongkongból fogja üzemeltetni kínai keresőjét.  

Az elmúlt fél év legnagyobb vesztese címet azonban még így sem a Google, hanem a BP érdemli ki: az amerikai olajipari óriás piaci értéke csaknem felére, 181,8 milliárd dollárról 89,6 milliárd dollárra esett vissza.

A BP a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa miatt került nehéz helyzetbe. A szerencsétlenség eddig több mint hárommilliárd dollárba került a cégnek, a végső számla pedig 30-100 milliárd dollárra is rúghat majd. A hírnéven esett kár pedig gyakorlatilag felbecsülhetetlen - az olajömlés ugyanis az Egyesült Államok történtetének egyik legnagyobb környezeti katasztrófáját okozza.

W. B.

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!