<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Az amerikai ExxonMobil olajipari konszern a világ legértékesebb vállalata, derül ki az Ernst & Young napokban publikált felméréséből. A legnagyobb vesztes a BP, de a Google értéke is meredeken csökkent, míg a legjobban az Apple hízott meg. Érdekesség, hogy a top 10-be már négy kínai cégnek sikerült befurakodnia magát. Mfor.hu háttér.

A válság enyhülése ellenére összességében csökkent a világ legnagyobb tőzsdei cégeinek értéke az idei első félévben: a háromszáz legértékesebb vállalat piaci értéke összesen 17 billió dollárt tett ki 2010. június 30-án – ez 14 százalékos csökkenést jelez fél évvel ezelőtthöz képest, áll az Ernst&Young aktuális felmérésében.  

Olajcégek az élbolyban 

A ranglistát ezúttal az ExxonMobil vezeti, amely iparági vetélytársától, a PetroChinától hódította vissza az első helyet. Az amerikai olajipari óriásnak annak ellenére sikerült visszakapaszkodnia a csúcsra, hogy piaci értéke 11 százalékkal 291,9 milliárd dollárra esett vissza hat hónap alatt. Igaz, a kínai olajipari óriásnak ennél csaknem háromszor nagyobb buktát kellett lenyelnie, részvényeinek összértéke ugyanis 31,5 százalékkal 268,5 milliárd dollárra redukálódott.  


A harmadik helyre az Apple-nek sikerült felküzdenie magát: az amerikai számítógépgyártó óriáscég értéke 228,9 milliárd dollárra rúgott június végén, ami 17,2 százalékos növekedés 2009 végéhez képest. Steve Jobsék ezzel az elmúlt félév legnagyobb nyertesévé léptek elő - legalábbis a legértékesebb vállalatok között.

Az Apple két kínai cég közé ver éket - a negyedik helyet ugyanis a kínai ipari és kereskedelmi bank szerezte meg. A pénzintézet papírjai 211,3 milliárd dollárt érnek - bár ez több mint 25 százalékos értékvesztést jelent, a vállalat még így is a világ legértékesebb bankjának számít.           

Tovább nyomul Kína

Érdekesség egyébként, hogy a top 10-be összesen négy kínai vállalatnak sikerült beverekednie magát. A távol-keleti ország harmadik - és a világ hatodik - legértékesebb cége a China Mobile, amely kapitalizációja hat hónap alatt 188,5 milliárd dollárról 201,5 milliárd dollárra emelkedett. Nem sokkal marad el tőle a China Construction Bank sem, amelyet 189,2 milliárd dollárért lehetne megvenni - fél éve 6,5 százalékkal kevesebbet kellett volna érte fizetni.

A négy kínai óriáskonszernen kívül csak amerikai cégek kerültek be a top 10-be. A világ egyik leggazdagabb embere, Bill Gates által alapított Microsoftnak ezúttal csak az ötödik helyet sikerült megkaparintania, miután a cég értéke több mint harmadával, 201,67 milliárd dollára zuhant 2009 vége óta.

Szintén veszített értékéből a világ legnagyobb élelmiszer-áruházlánca, a Wal-Mart, amely részvényeinek értéke 203,65 milliárd dollárról 178,3 milliárd dollárra zuhant. A Procter&Gamble-nak nagyjából sikerült szinten maradnia, Warren Buffet tőzsdeguru befektetési cége, a Berkshire Hathaway pedig ötödével növelte értékét - ezzel a 25.-ről a 7. helyre ugrott előre.

Akik sokat vesztettek

A Google viszont meredek lejtmenetet produkált a tőzsdén az idei első félévben - a keresőóriás fél éve 196,7 milliárd, június végén már csak 141,71 dollárt ért, ami 38,8 százalékos csökkenés. A mélyrepülés egyik oka valószínűleg, hogy az amerikai óriáscég tavasszal bajuszt akasztott a kínai kormánnyal és bejelentette: a cenzúra kikerülése érdekében Hongkongból fogja üzemeltetni kínai keresőjét.  

Az elmúlt fél év legnagyobb vesztese címet azonban még így sem a Google, hanem a BP érdemli ki: az amerikai olajipari óriás piaci értéke csaknem felére, 181,8 milliárd dollárról 89,6 milliárd dollárra esett vissza.

A BP a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa miatt került nehéz helyzetbe. A szerencsétlenség eddig több mint hárommilliárd dollárba került a cégnek, a végső számla pedig 30-100 milliárd dollárra is rúghat majd. A hírnéven esett kár pedig gyakorlatilag felbecsülhetetlen - az olajömlés ugyanis az Egyesült Államok történtetének egyik legnagyobb környezeti katasztrófáját okozza.

W. B.

Menedzsment Fórum