2000. december 20. 11:00

Átadták tegnap a PHARE CBC, valamint a Gazdasági Minisztérium támogatásával elkészült Soproni Ipari és Innovációs Park első részét. A több mint 700 millió forint nettó beruházási költséggel 18 hektárnyi terület teljes közművesítése valósult meg.

Az elképzelések szerint Sopron elsősorban a nem környezetszennyező iparágak, továbbá a kutatás-fejlesztési tevékenység és magas technológiai színvonalat képviselő vállalkozások letelepedését támogatja.

Mintegy 60 hektár összterületen valósul meg teljes kiépítettségében a Soproni Ipari és Innovációs Park, amelynek tegnap átadott első beruházási ütemével 18 hektár terület közművesítése készült el. Az ipari parkot működtető gazdasági társaságot már 1997-ben létrehozta a város.

Az iparterület kialakítása mögött olyan törekvések vannak, mint például a város gazdasága több lábon állásának megteremtése tudatos ipartelepítéssel, továbbá -- az előbbi által - új munkahelyek teremtése.

A parklétesítéshez a mintegy nettó 717 millió forint költségű első ütembeli beruházásnál 123 milliót infrastruktúrafejlesztési céltámogatásból biztosított a GM, míg a város, illetve a parkot üzemeltető társaság önrésze 50 millió forint volt.

Az eddigi invesztíció többi részét PHARE CBC-pénzek fedezték. Sopron önkormányzatának megítélése szerint ezen uniós pénzek nagymértékben segítik Sopron és térsége gazdasági felzárkózását a szomszédos osztrák régióhoz.

A város elsősorban olyan betelepülő vállalkozásokat vár az ipari parkba, amelyek nem környezetszennyező iparágak képviselői, valamint a -- főleg erdészettel és faiparral összefüggő -- kutatás-fejlesztést is preferált tevékenységnek minősítette az önkormányzat. Mindezeken kívül szívesen látna a város a parkban elektronikai, továbbá informatikai vállalkozásokat. A betelepülő társaságoknak egytől öt évig kínál adómentességet Sopron.

A Soproni Ipari és Innovációs Park tervei között szerepel egy 2002-ben létesítendő inkubátorház, amely létesítmény egyebek között kisszériás gyártásra, minőség-ellenőrzésre és kutatásra alkalmas műhelyeket, helyiségeket kínál majd vállalkozásoknak. Az inkubátorház tervezett beruházási költsége mintegy 1 milliárd forint, amelynek forrásai között ugyancsak szerepelnek PHARE CBC-támogatások.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.