TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Átadták tegnap a PHARE CBC, valamint a Gazdasági Minisztérium támogatásával elkészült Soproni Ipari és Innovációs Park első részét. A több mint 700 millió forint nettó beruházási költséggel 18 hektárnyi terület teljes közművesítése valósult meg.

Az elképzelések szerint Sopron elsősorban a nem környezetszennyező iparágak, továbbá a kutatás-fejlesztési tevékenység és magas technológiai színvonalat képviselő vállalkozások letelepedését támogatja.

Mintegy 60 hektár összterületen valósul meg teljes kiépítettségében a Soproni Ipari és Innovációs Park, amelynek tegnap átadott első beruházási ütemével 18 hektár terület közművesítése készült el. Az ipari parkot működtető gazdasági társaságot már 1997-ben létrehozta a város.

Az iparterület kialakítása mögött olyan törekvések vannak, mint például a város gazdasága több lábon állásának megteremtése tudatos ipartelepítéssel, továbbá -- az előbbi által - új munkahelyek teremtése.

A parklétesítéshez a mintegy nettó 717 millió forint költségű első ütembeli beruházásnál 123 milliót infrastruktúrafejlesztési céltámogatásból biztosított a GM, míg a város, illetve a parkot üzemeltető társaság önrésze 50 millió forint volt.

Az eddigi invesztíció többi részét PHARE CBC-pénzek fedezték. Sopron önkormányzatának megítélése szerint ezen uniós pénzek nagymértékben segítik Sopron és térsége gazdasági felzárkózását a szomszédos osztrák régióhoz.

A város elsősorban olyan betelepülő vállalkozásokat vár az ipari parkba, amelyek nem környezetszennyező iparágak képviselői, valamint a -- főleg erdészettel és faiparral összefüggő -- kutatás-fejlesztést is preferált tevékenységnek minősítette az önkormányzat. Mindezeken kívül szívesen látna a város a parkban elektronikai, továbbá informatikai vállalkozásokat. A betelepülő társaságoknak egytől öt évig kínál adómentességet Sopron.

A Soproni Ipari és Innovációs Park tervei között szerepel egy 2002-ben létesítendő inkubátorház, amely létesítmény egyebek között kisszériás gyártásra, minőség-ellenőrzésre és kutatásra alkalmas műhelyeket, helyiségeket kínál majd vállalkozásoknak. Az inkubátorház tervezett beruházási költsége mintegy 1 milliárd forint, amelynek forrásai között ugyancsak szerepelnek PHARE CBC-támogatások.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.