A tanulmány szerint az élelmiszerek drágulása miatt csökken az éttermek és bárok látogatottsága. Ez ugyanakkor növekedési lehetőséget kínál az élelmiszer-kiskereskedőknek. Az éttermek helyett ugyanis a háztartási bevásárlásra áttérő fogyasztók biztosítják ezt a növekedést.
Ha a piaci erők teret kapnának, akkor fokozódhat az élelmiszertermelés és a termőföld kihasználtsága, így az árak végül normalizálódhatnának. A mezőgazdaság azonban az állami beavatkozás egyik utolsó bástyája maradt - áll a társaság közleményében.
A kukorica és rizs ára a 2000-es év óta duplájára nőtt, míg a gabona ára megháromszorozódott. Csak 2007-et tekintve a gabonaárak 52 százalékkal nőttek, míg az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének jelentése szerint a globális élelmiszer-árindex a 2006-os kilenc százalékkal szemben 40 százalékkal nőtt az elmúlt évben.
A jelentés világszerte több mint 90 igazgatósági szintű vezetővel készített interjú és egy több mint ezer fogyasztó bevonásával készült felmérés alapján jött létre.