<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) szerint a Story TV A nagy lehetőség című valóságshowjában megsértette az emberi jogokat, mivel a műsor szereplői a nézettségért és a reklámbevételek növeléséért folytatott verseny eszközévé váltak - tartalmazza a testület határozata, amelyet az ORTT irodája csütörtökön jutatott el az MTI-nek.

Az ORTT szerint a műsor az emberi jogok sérelme mellett a versenyzők egészségi állapotára vonatkozó különleges adatok nyilvánosságra hozatala miatt adatvédelmi szempontból is aggályos, ezért a testület az adatvédelmi biztoshoz fordult.

Majtényi László, az ORTT elnöke különvéleményt csatolt a határozathoz, és abban fejtette ki a többségitől eltérő álláspontját. Az elnök szerint a testület határozatának ki kellett volna térnie a valóságshow műfajával kapcsolatos korábbi döntésekre, továbbá arra, hogy a műsor nem egészében, hanem egyes részleteiben sértette a médiatörvényt.

Az ORTT szerint az emberi méltóság tisztelete nem helyezhető a nézettség növelésének célja elé, ezért a testület felszólította a Story TV-t a sérelmezett magatartás megszüntetésére.

A határozat indoklása rámutat, hogy a műsorszám felvezetése során a műsorkészítők felszínesen kezelték a hajléktalankérdést, így a fedélnélküliséget egyszerűen az alkohol, a drog, a párkapcsolatok felbomlásának, a börtön, vagy a lakásmaffia következményeiként jelenítették meg - olvasható a dokumentumban.

Adatvédelmi aggályok is felmerültek

A határozat indoklása szerint adatvédelmi aggályokat az vet fel, hogy a műsorban, feltehetően előzetes beleegyezéssel, olyan magánéleti adatokat mutatták be a szereplőkről, amelyek esetében kérdéses, hogy az eredmény ismeretében a szereplő hozzájárult volna–e a közzétételhez, hiszen az rá nézve előre be nem látható következményekhez vezethet.

Az ORTT szerint különösen aggályos, hogy az egyik versenyző hepatitisz-tesztje pozitív lett, így a nagy nyilvánosság előtt vált számára világossá, hogy gyógyíthatatlan beteg.

A testület többségi álláspontja szerint a műsorszolgáltatót nem a figyelemfelkeltés és a valós problémamegoldás szándéka vezette, hanem egy olyan műsorszám kidolgozása, amely műfaj a médiapiacon még ismeretlen, és ily módon a nézők érdeklődésére tarthat számot, aminek haszna a műsorszolgáltatónál és nem a játékosoknál realizálódik.

Kihasznált szereplők?

A műsor szereplői a nézettségért és a reklámbevételek növeléséért folytatott verseny eszközévé váltak, amikor magánszférájukat oly mértékig bocsátották áruba, amely rájuk nézve emberi méltóságot sértő, megalázó szituációk sorához vezetett - áll a dokumentumban.

Az Országos Rádió és Televízió Testület az állampolgári jogok országgyűlési biztosának megkeresése nyomán indított eljárásban A nagy lehetőség című műsor 2008. szeptember 10-én, 17-én és október 1-én sugárzott adásait minősítette jogsértőnek.

A sajtóhírek szerint a Magyarországon egyedülálló hajléktalan valóságshow, A nagy lehetőség készítői hajléktalanszállókat, menhelyeket látogattak végig, hogy az ottani vezetők, szociális munkások javaslatára végül 30 hajléktalanból kiválasszák azt a tizenkettőt, akiknek megváltozhat az élete. A kedden zárult valóságshow győztese lakást, autót, és biztos munkahelyet nyerhetett, de ígéretük szerint a versenyben maradt a többi nyolc hajléktalan kezét sem engedi el a produkció.

Borsány-Gyenes András, a televíziós csatorna vezérigazgató-helyettese az MTI megkeresésére csütörtökön azt közölte, hogy tudomásul veszik a médiahatóság döntését, de keresik a jogorvoslat lehetőségét, mert a határozatban "rengeteg a szubjektív elem". Hozzátette: nem állt szándékukban kihasználni a szereplőket, amit az is mutat, hogy a múlt héten zárult műsor valamennyi résztvevőjéről gondoskodtak, lakhatást és munkalehetőséget szerezve nekik.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.