2009. november 19. 16:11

A befektetői bizalom a magyar pénzügyi piacokba is visszatérni látszik, és lassan az ingatlanpiacon is érezteti a hatását, így ott a befektetői érdeklődés emelkedésével jövőre már a forgalom is nőhet - közölte a CB Richard Ellis (CBRE) ingatlan-tanácsadó csütörtökön az MTI-vel.

Számos közép-európai irodapiac átlag feletti bérlői piaci teljesítményt mutathat közép- és hosszú távon - nemcsak közép- és kelet-európai szomszédjaikhoz, de több régi európai uniós tagállam (EU-15) piacához képest is - derül ki a cég legfrissebb elemzéséből.

A központi fekvésű irodaingatlanok esetében - olyan piacokon, mint Lengyelország, Magyarország és Csehország - megvan a potenciál, hogy relatíve alacsony kockázat mellett kiszámítható cash-flow-t generáljanak olyan árakon, amelyek jelentősen kedvezőbbek, mint egy évvel ezelőtt voltak, így jó lehetőséget jelentenek a befektetőknek, hogy be- vagy visszalépjenek ezekre a piacokra - írja a CB Richard Ellis.

A közép- és kelet-európai irodapiacot jellemző negatív megítélés hozzájárult a 2009 jelentősen alacsony befektetési forgalmához.  Noha a közép- és kelet-európai gazdaságok még nem kerültek ki a gödörből, a mostani előrejelzések pozitívabbak 2010-re és 2011-re nézve.

Jos Tromp, a CBRE közép- és kelet-európai kutatási vezetője a közleményben így fogalmaz: "Mindegyik régiós gazdaságot érintette a válság, de a következmények különbözőek. Magyarország gazdaságáról sok elemző azt tartja, hogy a megfelelő lépéseket teszi a középtávon fenntartható stabil növekedés irányába. Ez kedvező hatással lehet a régió irodapiacára: a munkanélküliség emelkedése és a bérleti díjak csökkenése megállhat."

A befektetők vonzó lehetőségeket találhatnak Közép- és Kelet-Európában. Ennek egyik oka, hogy a régió gazdasági növekedése 2010-11-ben magasabb lehet, mint Nyugat-Európában, ami jótékony hatással lesz az irodapiacokra. Emellett egy gyors növekedési időszak után a közép- és kelet-európai irodapiacok fenntarthatóbb növekedési mintát követnek. A kulcspiacokon, mint Varsó, Budapest és Prága, ma alacsony a tervezett projekteknek a meglevő irodaállományhoz viszonyított aránya, emiatt középtávon a kihasználatlanság nem emelkedik tovább.

MTI/Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.