<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A dán Maersk konszern vizsgálja egy tengeri konténerkikötő építésének lehetőségét Oroszország egyetlen jégmentes balti-tengeri kikötőjében, Kalinyingrádban.

A dán Maersk teherhajózási és olajipari konszern kikötő-üzemeltető üzletága az APM Terminals vizsgálja egy tengeri konténerkikötő építésének lehetőségét az oroszországi Kalinyingrád térségében - ismertette az orosz kormány a sajtónak kedden eljuttatott tájékoztató anyagában. Kalinyingrád Oroszország egyetlen jégmentes kikötője a Balti-tengeren.

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök egynapos dániai látogatásán kedden újságírók előtt annak a véleményének adott hangot, hogy jó részvételi lehetőségeket lát dán vállalatok számára a kalinyingrádi kikötő újjáépítésében. Putyin kedden Lars Lokke Rasmussen dán miniszterelnökkel folytatott megbeszélését követően a Maersk központjába is ellátogat.

Az APM Terminals szóvivője Erik Eisenberg a Reuters hírügynökség kérdésére korainak tartotta, hogy konkrét projektelképzelésekről beszéljen, mivel tájékoztatása szerint egyelőre csak puhatolózó tárgyalások folynak egy lehetséges kikötői beruházás üzleti potenciáljának felmérésére. "Egy lehetséges beruházás helyszíneként érdeklődünk a kalinyingrádi térség iránt, de korai lenne a térségről egy konkrét projekt vagy beruházás helyszíneként beszélni" - mondta a szóvivő. "Van ingatlantulajdonunk a kikötői övezetben, és vizsgáljuk az ottani beruházási lehetőségeket" - tette hozzá. "Általában is érdeklődünk minden gyors ütemben fejlődő térség iránt, és Oroszország egyike ezeknek."

Az orosz kormány keddi sajtóanyaga szerint a kalinyingrádi kikötő évi hatmillió hajókonténer átrakásához elegendő kapacitással rendelkezne, illetve az APM Terminals több mint 3,5 milliárd dollárt fordítana a kikötői beruházásra.

Az APM Terminals szóvivője nem kommentálta sem az átrakó kapacitásra, sem a beruházási összegre vonatkozó adatokat. "Nincsenek konkrét terveink Kalinyingráddal kapcsolatban, mivel egyelőre csak a lehetőségeket vizsgáljuk" - mondta Erik Eisenberg.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.