2p

A digitális műsorszórásra átállás megkerülhetetlen technológiai váltás, emellett bővíti az audiovizuális szolgáltatások választékát, hatékonyabbá teszi a piaci versenyt, és a lakosság számára is érthetőbbé teszi az információs társadalmi létet - mondta Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke csütörtökön Budapesten egy konferencián.

Pataki Dániel szerint ahhoz, hogy a digitális műsorszórásra átállás sikeres legyen, az állam, a fogyasztó és a szolgáltató együttműködése szükséges. Az Antenna Hungária Zrt. által csütörtökön Budapesten rendezett Digitális átállás című konferencián az elnök kifejtette, a teljes lakosságot nézve a felhasználók 61 százaléka már hallott a digitális átállásról, ám az érintetteknek, a csupán földfelszíni vétellel rendelkezőknek csak az 52 százaléka.

Aláhúzta, mind az állam, mind az NHH, mind pedig a digitális műsorszórás pályázatát megnyerő Antenna Hungária Zrt. részéről megvan az elkötelezettség, s mindhárom szereplő mindent megtesz azért, hogy az átállás sikeres legyen. Az elnök elmondta azt is, hogy Magyarországnak uniós kötelezettsége 2012-ig átállni a digitális műsorterjesztésre az analóg technológiáról. 6 uniós ország már befejezte a digitális átállást, 7 még el sem kezdte, míg Magyarország a középmezőnyben lévén olyan ország, amelyik már elkezdte, de még nem fejezte be. Pataki Dániel hangsúlyozta, az NHH elvárja és ellenőrzi a pályáztatás alapján kötött szerződések teljesítését.

Majtényi László, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnöke a konferencia résztvevőihez küldött video üzenetében közölte, nemzetközi összehasonlításban nincs lemaradva az ország az átállásban, hiszen a lakosság jó része már most is több csatornán keresztül elérhet és láthat digitális tartalmat.

Majtényi László úgy vélte, az NHH-nak és az ORTT-nek csak a közjót nézve kell szolgálnia digitális átállást.

Az Antenna Hungária Csoport (AH) több mint 25 milliárd forintot fordít a digitális földfelszíni műsorszóró hálózatok kiépítésére. A digitális adás most a lakosság 60 százaléka számára érhető el, ám az arány az év végére 88 százalékra, míg 2011-re 96 százalékra emelkedik.

Az elérhető szabadon fogható tv-csatornák száma most hét, köztük az RTL Klub, a TV2, az M1 és az M2, valamint a Duna Tv. Ezen túlmenően három rádiót is hallgathatnak digitálisan az emberek, illetve két fizetős tv-csatornát is nézhetnek.

MTI/Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!