TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Magyarország az EU-csatlakozási tárgyalások jövő héten esedékes külügyminiszteri fordulóján sem fogja lezárni a versenypolitikai fejezetet, amely ekkor hivatalosan nem is szerepel a napirenden - közölte Juhász Endre főtárgyaló az EU és a tagjelöltek kedden tartott legutóbbi kötetlen egyeztetései után.

A fokozatosság mértékére nézve egyelőre nincsenek konkrét javaslatok, az pedig, hogy az elv a költségvetési befizetések átmeneti csökkentése vagy uniós visszatérítések formájában valósuljon meg, a főtárgyaló szerint technikai kérdés.

Továbbra is napirenden van és változatlanul vita tárgya a tőke szabad áramlásának fejezetével kapcsolatban bejelentett magyar kiegészítő igény. A fejezet ideiglenes lezárásakor létrejött megállapodás alapján Magyarország a csatlakozásától számított hétéves átmeneti időszakban korlátozhatja a külföldiek földtulajdonhoz jutását. A kiegészítő igény egy olyan védzáradék bevezetésére vonatkozik, amely lehetőséget biztosítana a korlátozás további három évvel történő meghosszabbítására, ha a hétéves időszak végén még mindig jelentős különbségek lennének az EU-beli és a magyarországi földárak között.

Juhász Endre szerint az unió e tekintetben "erőteljesen lebeszélő, de nem teljesen elutasító" álláspontra helyezkedik; sőt, közvetett jelzésekből arra lehet következtetni, hogy komolyan tanulmányozza a kérést.

Az uniós részről a csatlakozási szerződésbe beépíteni kívánt védzáradékok ügye nem szerepelt a keddi egyeztetés témái között. A főtárgyaló ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy Magyarországnak e pillanatban és elvileg nincs kifogása ezek ellen, de nagyon pontosan szeretné megismerni indokaikat, terjedelmüket, valamint az intézkedések tartalmi és időbeli hatókörét. Egyelőre nincs jelzés arra nézve, hogy ezekről mikor kaphat tájékoztatást, de a védzáradékok ügye a csatlakozási tárgyalások 31. - az "egyéb kérdéseket" tartalmazó - fejezetében fog szerepelni.

Az adózási fejezetben - már annak ideiglenes lezárása után - Magyarország a cigaretta jövedéki adójának az uniós szabályok szerinti megállapítására kért átmeneti mentességet, s ez ügyben még várja az EU válaszát.


Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.