2008. február 13. 15:44

Újabb, befektetői panaszokat is vizsgál az Európai Bizottság a lex Mol néven emlegetett magyar törvény ügyében - derül ki abból a válaszból, amelyet Charlie McCreevy belső piaci biztos adott egy brit európai parlamenti képviselőnek, a liberális Bill Newton Dunn-nak.

Az EP-tag egy jelentős Mol-részvényes, a Centaurus Capital Limited nevű, londoni székhelyű intézményi befektető beadványáról érdeklődött az ír biztosnál elsősorban arról, hogy "kívánja-e a bizottság tovább erősíteni a jelenlegi eljárásokat és/vagy újakat indítani válaszként a Centaurus panaszára, különös tekintettel a 10 százalékos szavazati korlátra"? A Centaurus már tavaly jelezte, hogy diszkriminatívnak és a tőke szabad mozgását akadályozónak tarja az ősszel elfogadott törvénymódosítást, annak egyebek között az említett elemét, és emiatt Brüsszelhez fordul.

McCreevy a képviselőnek azt válaszolta, hogy a bizottság vizsgálja a panaszt, és "további lépéseket fog tenni abban az esetben, ha folyamatban lévő elemzése újabb összeférhetetlenségeket tár fel az EU joggal". A biztos arra is emlékeztetett, hogy Brüsszelben folyamatban van annak a válasznak az elemzése is, amelyet Magyarország küldött az Európai Bizottság figyelmeztető levelére.

Az elemzés eredménye még nem ismert, ugyanakkor magyar szempontból nem jó előjel, hogy korábbi fenyegetését beváltva a bizottság úgy döntött, az Európai Bíróságon folytatja a privatizációs törvénnyel kapcsolatos szabálysértési eljárást.

Ezt a procedúrát Brüsszel korábban összefüggésbe hozta a lex Molról folyó vizsgálattal: McCreevy tavaly Kóka János akkor gazdasági miniszternek írt levelében úgy fogalmazott, a bizottság a privatizációs törvény ügyében indult eljárás folytatására kényszerülhet, ha a magyar hatóságok által fontolgatott intézkedések megakadályozzák a részesedésszerzést stratégiainak tekintett vállalatokban, így a Molban.

Brüsszel a privatizációs törvényt már tavaly év elején a luxemburgi székhelyű EU-bíróság elé készült vinni, de a törvény tavaszi módosítását követően erre nem kerített sort. Most viszont - immár a lex Mol ügyében adott magyar válasz birtokában - döntött a bírósági per elindításáról.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.