<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Újabb, befektetői panaszokat is vizsgál az Európai Bizottság a lex Mol néven emlegetett magyar törvény ügyében - derül ki abból a válaszból, amelyet Charlie McCreevy belső piaci biztos adott egy brit európai parlamenti képviselőnek, a liberális Bill Newton Dunn-nak.

Az EP-tag egy jelentős Mol-részvényes, a Centaurus Capital Limited nevű, londoni székhelyű intézményi befektető beadványáról érdeklődött az ír biztosnál elsősorban arról, hogy "kívánja-e a bizottság tovább erősíteni a jelenlegi eljárásokat és/vagy újakat indítani válaszként a Centaurus panaszára, különös tekintettel a 10 százalékos szavazati korlátra"? A Centaurus már tavaly jelezte, hogy diszkriminatívnak és a tőke szabad mozgását akadályozónak tarja az ősszel elfogadott törvénymódosítást, annak egyebek között az említett elemét, és emiatt Brüsszelhez fordul.

McCreevy a képviselőnek azt válaszolta, hogy a bizottság vizsgálja a panaszt, és "további lépéseket fog tenni abban az esetben, ha folyamatban lévő elemzése újabb összeférhetetlenségeket tár fel az EU joggal". A biztos arra is emlékeztetett, hogy Brüsszelben folyamatban van annak a válasznak az elemzése is, amelyet Magyarország küldött az Európai Bizottság figyelmeztető levelére.

Az elemzés eredménye még nem ismert, ugyanakkor magyar szempontból nem jó előjel, hogy korábbi fenyegetését beváltva a bizottság úgy döntött, az Európai Bíróságon folytatja a privatizációs törvénnyel kapcsolatos szabálysértési eljárást.

Ezt a procedúrát Brüsszel korábban összefüggésbe hozta a lex Molról folyó vizsgálattal: McCreevy tavaly Kóka János akkor gazdasági miniszternek írt levelében úgy fogalmazott, a bizottság a privatizációs törvény ügyében indult eljárás folytatására kényszerülhet, ha a magyar hatóságok által fontolgatott intézkedések megakadályozzák a részesedésszerzést stratégiainak tekintett vállalatokban, így a Molban.

Brüsszel a privatizációs törvényt már tavaly év elején a luxemburgi székhelyű EU-bíróság elé készült vinni, de a törvény tavaszi módosítását követően erre nem kerített sort. Most viszont - immár a lex Mol ügyében adott magyar válasz birtokában - döntött a bírósági per elindításáról.

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.