4p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Elvileg már 2600 forintért is drukkolhatnak a magyarok a kajak-kenusokért a pekingi olimpia helyszínén. Hiába olcsóbbak azonban a jegyek a korábbi ötkarikás játékokhoz képest, az utazás- és szállásköltségek miatt végül alaposan a zsebébe kell nyúlnia annak, aki Pekingben szeretne szorítani a nemzet legjobbjaiért, tudta meg az mfor.hu.

Olcsó, de messze van (mfor-montázs)

Több ezer magyar szurkoló készül a 2008-as pekingi olimpiára, amelyre a korábbi játékokhoz képest már meglepően olcsón lehet jegyekhez jutni. A belépők ötvennyolc százaléka 12,5 dollárba, azaz mintegy 2400 forintba kerül.

Az ázsiai ország a nyomott árakkal azt szeretné elérni, hogy minél több kínai látogasson el az eseményre. A szervezők számításai szerint a kilenc és félmillió jegy fele otthon talál majd gazdára, tizennégy százalékával pedig várhatóan a kínai diákok juthatnak el valamelyik versenyre. A 2004-es athéni játékokkal ellentétben egyébként a szurkolóknak most nem "csomagban" kell megvenniük a jegyeket, ugyanis a versenyek nincsenek kategóriákra osztva.

Egy hónap van a jegyigénylésekre

A jövő nyári olimpia versenyeire már most óriási az érdeklődés. Érdemes időben gondoskodni a belépők megvásárlásáról, hiszen a helyszínen már csak korlátozott számban lehet hozzájuk jutni. A jegyeket a Pekingi Olimpiai Szervezőbizottságon kívül a nemzeti olimpiai bizottságok, illetve a megbízott utazási irodák árusíthatják. Az értékesítés jogát Magyarországon a Pegazus Sport Tours Kft. birtokolja.

"Az 1996-os atlantai olimpia óta árusítunk jegyeket a játékokra" - mondta az mfor.hu-nak Fráter Viktória, a Pegazus marketingigazgatója. - "Atlanta, Sydney és Athén közül az utóbbira látogattak el a legtöbben hazánkból: a görög fővárosba több mint háromezer szurkolót utaztattunk."

Utóbbi helyszínen egyébként több szálláshely közül is választhattak a magyarok: míg a tengerjáró Mary Queen luxusszolgáltatásaiért 1,5 millió forintot kellett fizetni, addig egy Athén közeli sátorhely lefoglalását már százezer forintból meg lehetett úszni.

A pekingi olimpia jegylistájára szeptember óta vár az utazási iroda. Ha az végre megérkezik a szervezőbizottságtól, akkor egy hónapja lesz arra, hogy leadja az igényléseket. A belépőket csak a szurkolók vehetik meg, továbbértékesítésre nincs lehetőség.

825 ezerbe kerül a legolcsóbb csomag

Miután Kína nem a szomszédban van, az olcsó jegyárak nem jelentik azt, hogy bagóért megúszhatjuk a helyszíni szurkolást. A legnagyobb költséget a repülőjegy jelenti. A Pegazus ezt szem előtt tartva csomagokat is kínál: a legolcsóbb - oda-vissza út, jeggyel, szállással együtt - nyolc napra 825 ezer forint, a legdrágább pedig tizenhat napra 1 millió 517 ezer forint.

Az előzetes hírek szerint Peking mindent megtesz annak érdekében, hogy rendezésével ámulatba ejtse a világot. A játékok harmincegy létesítményéből tizenegy lesz teljesen új.

A legtöbb helyszínen 2007 végére várhatóan befejezik a munkálatokat, 2008 elején pedig - mintegy negyven próbaversennyel - le is tesztelik az építményeket. A játékokat követően kilenc ideiglenes csarnokot lebontanak, míg az állandóak közül négyet az egyetemi ifjúság vehet majd birtokba. Az olimpiai faluból lakónegyedet fognak kialakítani.

A szervezőbizottság számításai szerint közvetlenül mintegy 1,61 milliárd dollárba kerül a játékok megrendezése. (Azaz ennyi a versenyek "elkészítésének" és lebonyolításának a költségvetése.) Ez az összeg már rendelkezésre áll, ám szponzorok hozzájárulásaival még nőhet a keret. A külföldi üzleti partnerek közül már megnyerték a Volkswagent, az Adidast és az amerikai Johnson & Johnsont.

A kínai sörgyárak is beálltak a sorba

A hazai támogatók közé tartozik az ottani legnagyobb bank, a Bank of China és az Air China légitársaság is. Az olimpia regisztrált hivatalos szponzorai között található a UPS amerikai logisztikai cég, a pekingi Jancsing sörgyár, a csingtaói Tsingtao sörgyár, valamint a szintén csingtaói Haier Group, amely Kína egyik legnagyobb háztartásigép-gyártója.

Kiss Gergely

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!