Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Miközben a Raiffeisen anyabankjának számai megtorpantak, addig a magyar részleg nyeresége látványosan nőtt, derült ki a társaság csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A Raiffeisen Bank 2016 első felében 6 milliárd forint nyereséget ért el, így a bank jelentősen növelni tudta az eredményét. Heinz Wiedner a bank vezérigazgatója azt emelte ki, hogy az eredmények mellett a működési bevételeket is sikerült növelni.

Heinz Wiedner hangsúlyozta, hogy a jelentősen jobb eredmények elsősorban az alacsonyabb kockázati és működési költségeknek köszönhető. A VISA Europe eladásából a bank 1,9 milliárd forint rendkívüli bevételt könyvelhetett el. 29 százalékkal csökkentek a nemteljesítő hitelek 86 milliárd forintra.

A likviditási mutatók igen kedvezők, a vezérigazgató szerint már túlságosan is. Ugyanakkor néhány tényező miatt a hitelezési mutatók nem növekedtek az elmúlt időszakban. Ezzel párhuzamosan a nemteljesítő hitellomány megtisztítása miatt az ügyfelekhez kihelyezett állomány csökkent. A vállalati hiteleknél mindazonáltal a bank növelni tudta a piaci részesedését, miközben a lakossági hiteleknél csökkent a részesedésük. A betéteket tekintve mind a lakossági, mind a vállalati oldalon minimális növekedés értek el.

A vezérigazgató szerint az eredmények visszaigazolják a bank új stratégiáját, amely keretében komoly megtakarításokat értek el. Ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy további leépítés nem szerepel a terveikben. A digitalizáció segítségével igyekeznek tovább javítani a hatékonyságot. Utóbbi kapcsán hozzátette, hogy folyamatosan fejlesztik az Electra rendszerüket, továbbá az internetes és mobilbanki szolgáltatásukat is. A bank a továbbiakban is elsősorban a vállalati és a privátbanki ügyfelekre fog leginkább fókuszálni, mindkét szegmensben biztató növekedést értek el a mögöttünk hagyott időszakban. Heinz Wiedner azt is elmondta, hogy a tavalyi fiókbezárások után a vártnál kevesebb ügyfél hagyta el a bankot. A Raiffeisen Bank újra belépett a jelzálog-hitel piacra.

Arra a kérdésre, hogy az idei évre milyen eredményeket vár, a vezérigazgató csupán annyit mondott, hogy a tavalyi számoknál jobbakra számít. A Raiffeisen 2015-ben nettó 8 milliárd forint profitot ért el. Ugyanakkor számszerűsíteni nem akarta, hogy milyen bevétele és nyeresége lehet a banknak. A rendelkezésre álló likviditás kapcsán a vezető azt mondta, hogy nem sok lehetősége van a bankoknak, az MNB folyamatosan csökkenti a hozzájuk történő kihelyezést. Így a logikus az lenne, ha a bankok növelnék a hitelezésüket. Ennek is vannak ugyanakkor a kockázatok miatt korlátai. Azt azonban a Raiffeisen nem látja reálisnak, hogy a betétállományt korlátozzák.

Érdekesség, hogy miközben a magyar részleg lábra kapott, az anyavállalat már nem dicsekedhet hasonló eredményekkel. A nyomott hitelkereslet és az alacsony kamatok miatt csökkent az osztrák Raiffeisen Bank International (RBI) nyeresége. A pénzintézet csütörtökön közölte, hogy a második negyedévben 96 millió euró nettó nyereséget ért el az egy évvel korábbi 192 millió euróval szemben. Ez nem csak az egy évvel korábbi, de az elemzők által várt 141 millió eurótól is. Az euróövezetben és az RBI más fontos piacain érvényes alacsony kamatok rontották az eredményt, a nettó kamatbevétel 14 százalékkal, 738 millió euróra csökkent. Az RBI és anyabankja, a Raiffeisen Zentralbank szeptember második felében döntenek arról, hogy tőkehelyzetük javítása érdekében egyesüljenek-e.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.